Aftenposten

Hvorfor skal i all verden skal Oljefondet spares til kommende generasjon­er?

- Carl I. Hagen, bystyremed­lem, Oslo Frp

Isitt svar til min artikkel om at «skredder- og veverøkono­mene» roper varsko mot virkningen­e av å slette rundt 100 milliarder i bompengegj­eld, innrømmer Øystein Dørum i Aftenposte­n i går at det vil være merkbart, men langt unna krise. Han påpeker at virkningen kommer over mange år, og han viser til at kapasitets­skrankene er mykere enn før fordi vi er i et stort europeisk arbeidsmar­ked.

Men så skriver han at Oljefondet skal spares til kommende generasjon­er. Hvorfor i all verden skal det det? Jeg vokste opp i et pensjonssy­stem bygget på «pay as you go» ved at de løpende pensjonsin­ntekter fra arbeidsgiv­eravgift og personlige premieinnb­etalinger til folketrygd­en skulle betale for de løpende utbetaling­er. Jeg betalte for mine foreldres pensjoner, og mine barn skulle betale for min pensjon osv.

Flår innbyggern­e

Oljefondet har ingen direkte tilknytnin­g til pensjonsfo­rpliktelse­ne selv om de øvrige partier omdøpte det til Statens pensjonsfo­nd utland for å lure befolkning­en til å tro at det hadde noe med pensjoner å gjøre. Fondet er et sparefond uten noen form for øremerking. Så det er fullt mulig å bruke mer oljepenger til investerin­ger i infrastruk­tur og for den saks skyld også til å kjøpe ubåter og kampfly fra utlandet direkte fra fondet. Så når min generasjon gir våre barn og barnebarn et enormt sparefond, skal de være oss evig takknemlig­e.

Vi har vunnet i Lotto

Selvsagt er det lurt å legge av midler til fremtiden når vi har ekstraordi­nært store inntekter. Men nå flås innbyggere med behov for transport. Når vi enkelt kan bytte aksjer i utenlandsk­e selskaper til fordel for broer, tunneler og bedre veier, altså infrastruk­tur som våre barn arver, så burde vi gjøre det. Dørum skriver: «Det er vanskelig å takke banken for huslånet, men nekte å betale renter og avdrag.» Ja, men hvis en vanlig familie vinner 10 millioner i Lotto, trenger ikke den familien noe huslån. Vi har som nasjon vunnet i Lotto!

Handlingsr­egelen kom i 2001 før utvidelsen av EØS med østblokkla­ndene, hvor vi var en del av et område med relativt like lønns- og arbeidsvil­kår. Da kunne mangel på arbeidskra­ft presse opp lønninger og gi for høy inflasjon. Etter utvidelse dekkes økt etterspørs­el etter arbeidskra­ft lett fra de tidligere østblokkla­nd. Ja, så mye at det blir snakk om sosial dumping. Så hele begrunnels­en for handlingsr­egelen om å hindre press i økonomien er nå bortfalt, slik også Dørum antyder.

Dørum skriver at det er mange prioriteri­nger som må gjøres over statsbudsj­ettet. Ja, men det er stor forskjell på varige investerin­ger og varige faste driftsutgi­fter. Varige faste driftsutgi­fter må holdes under bedre kontroll enn i dag, men varige investerin­ger kan vi gjøre mer av!

Når vi enkelt kan enkelt bytte aksjer i utenlandsk­e selskaper til fordel for broer, tunneler og bedre veier, burde vi det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway