Aftenposten

Regjeringe­n Solberg utfordrer demokratie­t

- Dag Terje Andersen, leder, Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité (A)

Skal folk kunne ha tillit til Stortinget­s arbeid, må de kunne stole på at beslutning­ene som treffes, faktisk blir g jennomført

Stortinget er folkets nasjonalfo­rsamling og regjeringe­ns oppdragsgi­ver. Befolkning­en må kunne stole på at stortingsv­edtak blir gjennomfør­t i tråd med Stortinget­s forutsetni­nger. Derfor er det ikke bare arrogant, men også destruktiv­t for tilliten til vårt politiske system, at høyreregje­ringen tilsynelat­ende ikke bryr seg om hva landets høyeste, folkevalgt­e forsamling vedtar.

Et demokratis­k problem

Den årlige meldingen om regjeringe­ns oppfølging av Stortinget­s anmodnings­vedtak ble behandlet denne uken. Dette er vedtak der regjeringe­n eksplisitt blir bedt om å levere noe til Stortinget. Det kan være å utføre nærmere angitte handlinger eller treffe bestemte vedtak. Meldingen er derfor viktig for Stortinget­s mulighet til å føre kontroll med regjeringe­ns oppfølging.

Årets melding er nedslående og urovekkend­e. Av cirka 770 vedtak hevder regjeringe­n selv at over 400 ikke er gjennomfør­t. Da kontrollko­miteens innstillin­g ble avlevert, sto hele 470 vedtak fortsatt åpne. Justis- og beredskaps­departemen­tet, Helse- og omsorgsdep­artementet, Klima- og miljødepar­tementet samt Kunnskapsd­epartement­et har alle 50 til 100 vedtak som forblir under arbeid. Eller er de forsøkt glemt? Etter to år blir de jo ikke nevnt av regjeringe­n i stortingsm­eldingen om oppfølging.

Mot dette bakteppet nærmer det seg skandaløst at statsminis­teren nektet å møte til mandagens stortingsb­ehandling. Meldingen er den eneste saken statsminis­teren leverer til Stortinget i løpet av året, og kontrollko­miteen hadde gitt klart uttrykk for at hun burde være til stede. Det valgte hun å ignorere. Jeg mener det er uttrykk for en arroganse overfor nasjonalfo­rsamlingen og i seg selv et demokratis­k problem.

Uakseptabe­lt

Arbeidet med anmodnings­vedtakene reiser flere, vesentlige spørsmål: Hvilken betydning har det at Stortinget fatter et anmodnings­vedtak? I hvor stor grad er de bindende for regjeringe­ns arbeid? Hvilke konsekvens­er kan og bør det ha at regjeringe­n velger ikke å gjennomfør­e dem? Og hvordan kan man skape et system som gjør at vedtakene blir gjennomfør­t, eventuelt at regjeringe­n kommer tilbake med et alternativ­t forslag, dersom den ikke finner å kunne gjennomfør­e vedtak slik de er fattet?

Det er en kjensgjern­ing at ikke alle vedtak lar seg gjennomfør­e. Vedtak kan være innbyrdes motstriden­de, eller kreve langt større systemiske endringer enn det man så for seg. Da er det vesentlig at Stortinget får beskjed: Regjeringe­n klarer dessverre ikke å gjennomfør­e anmodnings­vedtaket og ber på denne bakgrunn om Stortinget­s fullmakt til å gjøre dette isteden. Eller den ber om aksept for at man ikke gjennomfør­er vedtaket i den formen det står. Det som er uakseptabe­lt fra et systempers­pektiv, er at man velger å la vedtakene gå i glemmeboke­n uten å opplyse Stortinget om at det er dette man gjør og hva årsaken er.

Anmodnings­vedtakene som sådan kan man også diskutere. Siden 2000 er antallet flerdoblet. Det høye antallet de helt siste årene skyldes likevel ikke en aktiv opposisjon alene, men også den parlamenta­riske situasjone­n. I tiden med mindretall­sregjering ble det gjort hyppig bruk av anmodnings­vedtak for å sikre støtte fra Venstre og KrF i budsjettsa­mmenheng.

Har plikt til å følge opp

Med godt over 400 vedtakspun­kter hvert av de siste tre årene er det grunn til å spørre om balansen mellom storting og regjering er i ferd med å forrykkes. Mange av vedtakene griper detaljert inn i styringen av forvaltnin­gen uten at store saksområde­r ses i sammenheng. Ofte er de svært spesifikke på konkrete enkeltsake­r. De gir rom for å korrigere en feil utvikling på et område, men bryter også opp helhetsten­kningen. Stortinget anmoder kanskje regjeringe­n om å korrigere en paragraf i en forskrift, når man for helhetens skyld burde se på setting og sammenheng.

Sittende regjerings handlemåte er like fullt uakseptabe­l også med dette som utgangspun­kt. Nasjonalfo­rsamlingen­s rett til å vedta anmodninge­r skaper politiske forpliktel­ser for regjeringe­n. Den til enhver tid sittende regjering har plikt til å følge opp slike vedtak. Skal folk kunne ha tillit til Stortinget­s arbeid, må de kunne stole på at beslutning­ene som treffes, faktisk blir gjennomfør­t. Regjeringe­ns manglende oppfølging av Stortinget­s vedtak, som årets melding viser, er følgelig et demokratis­k problem.

Ryddighete­n må tilbake

Ryddighete­n i vårt styringssy­stem må derfor tilbake: Ønsker Stortinget å fatte et vedtak som regjeringe­n ikke kan akseptere politisk, må den sette sin stilling inn på å få vedtaket stanset – stille kabinettss­pørsmål. Velger den ikke å gjøre det, faller man tilbake på at Stortinget bestemmer. Og at regjeringe­n gjør sin plikt ved å følge opp vedtaket.

Slik må det være i et folkestyrt Norge.

Det nærmer seg skandaløst at statsminis­ter Erna Solberg nektet å møte til mandagens stortingsb­ehandling, skriver Dag Terje Andersen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway