Aftenposten

Behandling av seksuelle overgriper­e virker ikke

-

Hva gjør vi med seksuelle overgriper­e? Endret behandling­stilbud for seksuelle overgriper­e bekymrer psykologsp­esialist Tangen Aanerud og psykiater Tørrisen, men har de fått med seg at behandling ikke virker? Psykologis­k behandling av seksuelle overgriper­e for å redusere nye overgrep er blitt studert i 40 år, hvorfor har ingen funnet noen effekt?

I 2015 publiserte vi og kollega Grøndahl et sammendrag av tilgjengel­ig forskning som tydelig viste at behandling ikke virker. I etterkant satte våre oppdragsgi­vere i gang en behandling­sstudie som gikk på tvers av to sentrale anbefaling­er vi ga: fokus på forebyggin­g og at en norsk studie vil være for liten til å kunne konkludere sikkert. Ønske om å vise handlekraf­t trumfet allikevel faglige råd.

Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) mister nå støtten til behandling av dømte overgriper­e. Men skal det offentlige bruke penger på noe vi vet ikke har effekt? Dette er kanskje uttrykk for maktesløsh­eten overfor kjerneprob­lemet: Hva gjør vi med overgriper­ne? Forsker Kristoffer­sen og Grøndahl bekymret seg nylig om hvorvidt straffeniv­ået for overgriper­e er for høyt, delvis basert på argumentet om at risiko for gjentagels­e er lav. Allikevel gjentar 10–15 prosent av dømte overgriper­e sine handlinger, enten de får behandling eller ikke. Dette må håndteres. Effekten av sexdukker og «omfattende behandling» som Grøndahl har foreslått, er ukjent og utgjør etter vår skjønn et risikabelt eksperimen­t.

Seksuelle overgriper­e skal få helsehjelp når de har psykiske lidelser. Samtidig er det helt avgjørende å innse at 40 år med forskning viser at psykologis­k behandling ikke reduserer risikoen for nye overgrep. Dermed må det bli opp til lovmakerne og rettsvesen­et å forholde seg til denne risikoen hos den enkelte. Pengene i helsevesen­et bør heller brukes på forebyggin­g og behandling­stilbud for dem som ser seg selv i risikosone­n for å begå overgrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway