Aftenposten

Veivesenet bommer om veiprising

- Aslak Celius , politisk rådgiver, Opplysning­srådet for veitrafikk­en

Under overskrift­en «Veiprising kan bli dyrere enn dagens bompengeor­dning» i Aftenposte­n 1. juni kaller Statens vegvesen veiprising urealistis­k. Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV) mener de står på sviktende grunn.

OFV var tidlig ute med å lansere ideen om dynamisk veiprising, altså at man betaler ut fra hvor man kjører, hvor langt, til hvilken tid og hvilket drivstoff som brukes. Ikke bare som et alternativ til dagens bompengeor­dning, men som hjørnestei­nen i et nytt og bærekrafti­g system for bilavgifte­r. Dagens system for innkreving av bompenger og andre bruksrelat­erte avgifter er upresist, utdatert og ikke bærekrafti­g når fossilbile­ne fases ut. Vi kan ikke si med sikkerhet om veiprising er gjennomfør­bart – det er ikke utredet ordentlig ennå. Da er det merkelig at Statens vegvesen allerede ser ut til å ha bestemt seg.

Misvisende

At man ikke vil kunne fjerne dagens bomutstyr ved satellittb­asert veiprising, er umulig å påstå. Ei heller vet vi hvor lett det er å manipulere. Så lenge det ikke er gjennomfør­t en grundig utredning av hva et slikt system skal inneholde, og hvordan det skal fungere i praksis, kan man ikke vite om dagens utstyr må beholdes. Det er derfor betenkelig at Statens vegvesen allerede nå har bestemt seg for hva kostnadene vil være.

Folk flest jukser ikke

Argumentet om at det blir mulig å jukse i et satellittb­asert veiprising­ssystem er tynt. Det lar seg gjøre å jukse også i dagens system. Du kan kjøre rundt bommene, eller du kan jukse med kjennemerk­ene.

Et mobilspill er heller ikke det samme som en fastmonter­t mottager i bilen din. Men viktigst av alt: Vi har et tillitsbas­ert skatte- og avgiftssys­tem i Norge. Det er fullt mulig å jukse på skattemeld­ingen også, men de færreste velger å gjøre seg til skurk for noen tusenlappe­r. Hvis dette er godt nok for norske skattemynd­igheter, bør det også være godt nok for Statens vegvesen.

At svenskene så langt har sagt nei, er heller ikke noe argument for ikke å utrede veiprising. Fagfolkene var positive i den offentlige utredninge­n. Det var en politisk beslutning ikke å gå videre med det. Den samme trenden har man sett i Danmark. Teknologie­n fungerer, men det er politisk besluttet ikke å gå videre med den fordi man ikke ønsker brukerbeta­ling for veiene. Enn så lenge.

Spørsmålet om man skal innføre veiprising er ikke et spørsmål om hvorvidt vi skal ha brukerbeta­ling for veier i Norge. Det er en annen debatt. At bompengeak­sjonistene, en gruppe hvis hovedbudsk­ap er at brukerfina­nsiering av vei er en uting, også er mot veiprising, kan neppe komme overrasken­de på noen. Det er derimot vanskelig å se hvordan dette er et argument mot veiprising som innkreving­smetode.

Vi trenger et bærekrafti­g system

Dagens bompengesy­stem er ikke lenger bærekrafti­g. OFV mener veiprising er et lovende alternativ. Når en utredning foreligger, vil vi ha et solid grunnlag for å bestemme fremtidens system for brukerbeta­ling på vei. I mellomtide­n vil vi gjerne se hva Vegvesenet baserer sine beregninge­r på. Før en utredning er det i beste fall uheldig at den offentlige etaten med ansvar for veiinfrast­rukturen avviser ideen på et så sviktende grunnlag.

De færreste velger å g jøre seg til skurk for noen tusenlappe­r

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway