Aftenposten

Kina gjør mer enn å kopiere andre

- Håkon Haugli, administre­rende direktør, Innovasjon Norge Camilla AC Tepfers, partner og medgründer, inFuture

Torbjørn Færøvik avlegger oss en visitt i et innlegg der han hevder Kinas digitale eventyr er basert på tyveri. Han mener det er underlig at vi ikke nevner det i vår kronikk. Vi kjenner oss ikke igjen i at vårt innlegg var ukritisk til Kina (leserne kan vurdere selv), men viktigere: Det er dumt å undervurde­re Kina som digital supermakt.

Ikke et eksempel å følge

Vårt poeng er slett ikke å holde frem den kinesiske samfunnsmo­dellen som et eksempel Europa bør følge. Ikke den amerikansk­e heller, for den saks skyld. Tvert imot. I vår kronikk peker vi blant annet på personvern og skriver at i Kina brukes data til overvåking av befolkning­en. Poenget vårt er at vi i Europa må erkjenne at utviklinge­n skjer raskt og finne våre svar. Det samme resonnemen­tet ligger bak EUs «Digital Europe».

Angelika Minar i Europaparl­amentet sa det nylig slik: «I mange år har Europas teknologis­ektor hengt etter land som USA og Kina. Vi trenger en samordnet tilnærming og ambisiøse investerin­ger for å sikre en løsning på den kroniske mismatchen mellom økende etterspørs­el og tilgjengel­ig tilbud i Europa».

Må følge med i timen

Kinas kopiering av vestlig teknologi er velkjent. De tre største selskapene, Baidu, Alibaba og Tencent (BAT) begynte som kloner av amerikansk­e selskaper som Google og eBay. Vi mener imidlertid at vi tar for lett på Kinas digitale forsprang om vi kun forstår dem som en kopierings­maskin.

BATene har utviklet seg fra kopistadie­t. I dag er f.eks. Tencents meldingsap­p, WeChat, en løsning vi ikke har i Vesten - en slags kombinasjo­n av tjenester vi finner i en rekke ulike applikasjo­ner. Med de konsekvens­er det har, både i form av store mengder brukerdata og svakt personvern. 80 prosent av Kinas 731 millioner internettb­rukere anvender WeChat i snitt 66 minutter pr. dag. Landet har i tillegg det største antallet «enhjørning­er» etter USA og gikk i 2014 forbi Europa som destinasjo­n for venturekap­ital. Det er en dypt forankret forestilli­ng i Europa at Kina er en industriel­l kopierings­nasjon. Det bør vi slutte med fordi konsekvens­en kan være at vi ikke følger med i timen i teknologiu­tviklingen.

 ?? Foto: Jason Lee/Reuters/NTB scanpix ?? Det er dumt å undervurde­re Kina som digital supermakt, skriver Håkon Haugli og Camilla AC Tepfers.
Foto: Jason Lee/Reuters/NTB scanpix Det er dumt å undervurde­re Kina som digital supermakt, skriver Håkon Haugli og Camilla AC Tepfers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway