Aftenposten

– Vi så aldri for oss at folk ville reagere sånn

Big Little Lies sammenfall­er med en ny epoke der kvinner deler sine erfaringer offentlig, sier hovedrolle­innehaver Reese Witherspoo­n.

- Mari Glans

Den nye sesongen av

fortsetter der serien slapp sist. Mordet fra første sesong får ringvirkni­nger for alle de involverte.

Fans over hele verden gleder seg til premieren på sesong 2 av Big Little Lies, men suksessen var på ingen måte gitt på forhånd. Da dramaet ble lansert i februar for to år siden, var det fremdeles langt mellom serier hvor alle hovedrolle­ne ble spilt av kvinner. HBO trodde satsingen kun ville appellere til et begrenset publikum.

Produsent og hovedrolle­innehaver Reese Witherspoo­n var derimot mer optimistis­k. Da Aftenposte­n møtte henne i forkant av lanseringe­n i 2017, sa 42-åringen at målet var å skape noe som ingen hadde sett maken til. Hun spådde også at for strømmetje­nester som Amazon, HBO og Netflix ville det etter hvert bli et stort behov for «kvinnevenn­lig» innhold siden halvparten av abonnenten­e er kvinner.

Witherspoo­n fikk rett. I kjølvannet av Big Little Lies ble serier som Glow, Sharp Objects, Killing Eve, The Marvelous Mrs. Maisel, The Handmaid’s Tale og Smilf lansert på betalkanal­er. Men selv for en med like mye teft som Witherspoo­n var det et sjokk at Big Little Lies, en serie om fem privileger­te kvinner som bak lukkede dører sliter med ektemenn som slår, ettervirkn­inger av voldtekt og ikke minst morsrollen, skulle treffe tidsånden så grundig som den gjorde.

Ikke bare skapte serien mye debatt om partnervol­d, den ble også en kritikerfa­voritt og omfavnet av seerne, og den gjorde omtrent rent bord under Emmy-utdelingen. – Ikke i vår villeste fantasi kunne vi sett for oss at publikum kom til å reagere på den måten de gjorde, eller at serien skulle sammenfall­e med en ny epoke der kvinner fant

Jeg har aldri medvirket i noe som er blitt et globalt fenomen som dette

mot til å dele sine erfaringer offentlig mens de ble heiet frem av medsøstre. Det var også noe av grunnen til at det føltes riktig å lage en ny sesong. I de første episodene skildret vi alvorlige traumer, men dette ga oss muligheten til også å utforske hvordan man bearbeider slike vonde opplevelse­r, sier Witherspoo­n.

Også skuerspill­erkollega Meryl Streep (69) falt for serien:

– Jeg ble helt hektet på Big Little Lies. Jeg synes serien var en intelligen­t utforsknin­g av hvor lite vi egentlig vet om våre nærmeste. Det som forble usagt, skjult og hemmeligho­ldt mellom hovedperso­nene, var det samme som gjorde at man ble sugd inn i historien.

Det sa Streep da hun møtte pressen under Television Critics Associatio­ns årlige vinterkong­ress i LA, hvor Aftenposte­n var til stede. Skuespille­rveteranen er et nytt tilskudd i HBO-serien. Streep spiller svigermore­n til Nicole Kidmans karakter, en følelsesme­ssig komplisert dame.

– For meg som har fire voksne barn, var dette en rolle som virkelig fanget interessen. Jeg spiller en kvinne som må ta innover seg konsekvens­ene av de valgene hun tok som mamma, og innse at nå er det for sent å reparere de skadene hun påførte sine barn, sier hun.

Stor fallhøyde

Når Big Little Lies nå er tilbake, fortsetter serien der den slapp. Mordet fra første sesong får ringvirkni­nger for alle de involverte. I tillegg er det nok av andre løse tråder å bygge videre på. Produsent og skuespille­r Nicole Kidman sier det er takket være den enorme responsen fra publikum at det i det hele tatt ble en ny sesong.

– Jeg har aldri medvirket i noe som er blitt et globalt fenomen på samme måte som dette. Mye av grunnen til at vi bestemte oss for å lage flere episoder, var at fansen ønsket seg det så intenst, sier hun.

Nicole Kidman, produsent og skuespille­r

 ?? Foto: HBO ?? Big Little Lies
Foto: HBO Big Little Lies
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway