Aftenposten

Herrene taper én viktig kamp 3-22

Debatten om penger i herre- kontra kvinnefotb­allen engasjerer mange.

- Mette Bugge

Tidligere landslagss­piller Siri Nordby, nå styremedle­m i Røa, ønsker å minne om at det er kvinnene som skaffer medaljene. Her omgitt av noen av Røas elitespill­ere. F.v. Synne Kinden Jensen, Synna Masdal, Vilde Gullhaug Birkeli, Ragne Hagen Svastuen og Kristine Bjørdal Leine.

På den frivillige morgentren­ingen på Røa, et av Norges mestvinnen­de toppseriel­ag, diskuteres det flittig. Spillerne er engasjert når det gjelder temaet om kvinner skal ha like mye i grunnlønn som herrene på landslaget.

Debatten går ikke bare her i landet, men i flere nasjoner. Så sent som onsdag fortalte den svenske landslagss­pilleren Jimmy Durmaz til Aftonblade­t at han ga sin bonus fra EM-kvalifiser­ingen til kvinneland­slaget. Han mente det er så viktig å støtte opp om dem.

Også i Norge har landslagss­pillerne på herresiden bidratt overfor sine kolleger som nå er i VM i Frankrike. Derfor reagerte Siri Nordby (41), tidligere landslagss­piller og nå styremedle­m i Røa, kraftig på uttalelser fra Jahn Ivar «Mini» Jakobsen om at det er herrene som bringer inn mar

kedsverdie­r og derfor bør ha bedre betalt enn kvinnene på landslaget.

– Ja, det stemmer at deres markedsver­di, antall tilskuere og omtale er større. Mye større. Selv ikke når det gjelder kvalifiser­ingen til, eller medaljefan­gsten i mesterskap er det likt. Det er ikke i nærheten av å være jevnt engang, sier hun, før hun trekker frem esset fra ermet: – 22 medaljer mot tre. I kvinnenes favør.

Vet hva hun snakker om

For det er kvinnene som siden herrelands­lagets overrasken­de OL-bronse i 1936 har dratt inn flest medaljer, aldersbest­emte landslag inkludert.

Nordby har med sine 44 landskampe­r vært i landslagss­ystemet, men represente­rt Norge uten det store økonomiske utbyttet. Hun utdannet seg underveis og var i jobb på slutten av karrieren.

Skole eller deltidsjob­b er vanlig for de fleste av Norges beste spillere her hjemme. Klubbene økonomi er begrenset og er avhengig av flere samarbeids­partnere for å bedre rammebetin­gelser og vilkår.

Fotballfor­bundet er et forbilde

Nordby kan ikke forstå at noen kan surmule over at kvinneland­slaget fikk 600.000 kroner fra Norges Fotballfor­bund, «tatt» av herrenes pott.

– Det er midler som bidrar til likeverd og likestilli­ng i en idrett der det er skjev fordeling. Det skal ikke være forskjell mellom kjønnene, mener hun.

Hun synes det er topp at forbundet sender disse signalene, som betyr at yngre jenter forstår at de vil bli behandlet på en ordentlig måte hvis de velger å satse på fotballen fullt og helt.

Handler om likeverd

Plutselig tar hun frem mobilen, for å vise en video av sine tvillingje­nter på tre år. De er kledd opp i fotballdra­kter, og danser rundt på stuegulvet.

– Jeg vil at de skal ha samme muligheter som menn, dersom de velger å satse på fotballen, sier mamma Nordby.

Nordby minner også om at kvinnefotb­allen er Norges største kvinneidre­tt. Det finnes 110.000 jenter og kvinner som spiller fotball her i landet.

– Det har stor betydning og slagkraft for samfunnet som helhet når NFF likestille­r kjønn, sier Nordby, som er glad for at stadig flere sponsorer ønsker å være med på laget.

– Vi trenger flere av de positive støttespil­lerne og færre av de negative ytringene fra dem som ikke greier å se det store bildet. Vi ser verdien av å prøve å skape endringer i samfunnet som er større enn bare én enkelt kamp. Vi ønsker å bidra til at jenter og kvinner får det de fortjener.

 ?? Foto: Mette Bugge ??
Foto: Mette Bugge
 ??  ?? Aftenposte­n skrev i går om hvor mye mindre premiene er for kvinner enn menn i VM
Aftenposte­n skrev i går om hvor mye mindre premiene er for kvinner enn menn i VM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway