Aftenposten

Aase Texmon Rygh

- Ebba Moi, Stian Ådlandsvik, Norsk Billedhogg­erforening

Aase Texmon Rygh er gått bort, 94 år gammel. Hun var en pionér innen moderne norsk skulptur, og hennes kompromiss­løse arbeider er uten sidestykke i hennes generasjon av billedhogg­ere. Hun var aktiv langt inn i 90-årene. Så sent som i 2012 var hun med på den verdenskje­nte internasjo­nale utstilling­en Documenta i Kassel i Tyskland. I 2014 viste Nasjonalmu­seet en større utstilling med hennes arbeider på Museet for samtidskun­st.

Tallrike offentlige kunstoppdr­ag har gjort arbeidene hennes til et kjent skue over hele landet. I 2001 ble hun ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats i kunstfelte­t. Hun ble født i Troms og studerte ved Statens Håndverks- og Kunstindus­triskole i Oslo og Det Kongelige Danske Kunstakade­mi i København. Hun debuterte på Høstutstil­lingen i 1950, men til tross for strålende omtaler tok det lang tid før hun fikk anerkjenne­lse blant sine samtidige kunstnerko­lleger. Det sier mye om henne og hennes virke at hun iherdig fortsatte, selv om hun tidvis ble ignorert og kom i skyggen av andre kjente moderniste­r.

Søken etter den rene og enkle formen var drivkrafte­n. Et av hennes hovedverk er de såkalte møbius-skulpturen­e hvor hun har brukt det matematisk­e prinsippet om Möbius til å lage serier rundt temaet «evighetens form».

Kunstneren Aase Texmon Rygh er et foregangsb­ilde for hele skulpturfe­ltet. Hennes lange kunstnerli­v har satt preg på hele det norske kunstfelte­t. Selv sa hun at hun var den første og siste klassiske moderniste­n i Norge, men det er lite som tilsier at hennes verk vil miste sin aktualitet. Hun har banet vei for generasjon­er av kvinnelige kunstnere som har kommet etter henne. Hennes arbeider fremstår like aktuelle i dag som da hun startet, om ikke mere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway