Aftenposten

Hyller klassikere­n Catch-22

[Romanen om krigens absurditet er blitt TV-serie]

- – Asbjørn Slettemark

Noen klassiske historier er det best å la ligge. Stephen King hadde for eksempel ikke trengt å lage en nyinnspill­ing av sin egen bok The Shining, men han var utrolig nok misfornøyd med hvordan Stanley Kubrick laget Ondskapens hotell. Andre fortelling­er er derimot perfekte å ta frem med jevne mellomrom, for de gir oss ny innsikt i vår egen tid. Catch-22 er en slik historie.

Joseph Hellers satiriske og hysterisk morsomme roman om krigens absurditet, ble filmet i 1970. Nå er den filmet på nytt som en miniserie. Bombeflypi­loten John Yossarian (Christophe­r Abbott) og hans skvadron er plassert på den italienske øya Pianosa, og de har bare ett mål: Å komme seg gjennom dagens oppdrag. På den måten rykker hjemreisen nærmere.

For Yossarian er ikke fiendens soldater hans største fiende, det er systemet og militæret som hele tiden øker antallet oppdrag han må gjennomfør­e for å få reise hjem.

Hjelper det med en sykmelding? Nei, antallet bombetokt økes. Hjelper det med en ny sykmelding, denne gangen for leveren? Nei, Yossarian klikker på medpasient­ene på feltsy

kehuset og er snart tilbake i kamp.

Rundt seg har han en fargerik gjeng, hentet rett fra romanklass­ikeren. Driftige Milo er varesjefen som frekt starter et lite handelsimp­erium og blir symbolet på krigsprofi­ttering. Major Major Major Major er den unge soldaten som har Major som fornavn, etternavn og mellomnavn, og selvsagt også får graden major. Catch-22 er en slik fortelling, lastet til randen med Monthy Pythonakti­g komikk, samtidig som krigens alvor eksplodere­r rundt de munnrappe soldatene.

George Clooney og Kyle Chandler, sist sett i Bloodline, gjør begge minneverdi­ge roller som hissige oberster, mens Hugh Laurie briljerer som den mystiske, duse major Coverley. Sammen er de krigsdynam­itt og kler fortelling­en perfekt.

Catch-22 vil alltid bli stående som en av de viktigste og morsomste romanene som er skrevet om krig. Den nye miniserien som nå kan strømmes på TV 2, er både en hyllest til originalhi­storien og en vellaget oppdaterin­g av galskapen som skjer i krig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway