Aftenposten

Har Hollywood sluttet å tro på kjærlighet­en?

På 90-tallet gikk folk mann av huse for å se «Notting Hill» og «Fire Bryllup og en gravferd». Nå er romantiske komedier sjelden kost i kinomørket.

- TEKST Mari Glans ILLUSTRASJ­ON Åge Peterson

Det jeg elsker med rom coms, er at de er en positiv virkelighe­tsflukt i en deprimeren­de verden, sier Miraya Berke (28). Rom coms? Det handler ikke om romfart, men om kjærlighet – nærmere bestemt romantiske komedier. Berke er så begeistret for sjangeren, at hun i juni skal arrangere Rom Com Fest i Los Angeles, verdens første festival for romantiske komedier. Her skal gjester få oppleve nye og gamle rom coms, debatter, kostymekon­kurranser, høytlesnin­g fra gamle dagbøker og singeltref­f – for å nevne noe.

– Filmene minner oss på hvor nydelig det er å ha noen å være glad i, og hvor viktig det er å behandle hverandre bra. Derfor ville jeg lage et arrangemen­t for likesinned­e, hvor vi kan hylle romantiske komedier, forteller Berke, som likevel ser at sjangeren kunne trenge litt moderniser­ing. Hun tror moderne filmskaper­e nå vil benytte muligheten til å lage rom coms som er mer realistisk­e og lettere å kjenne seg igjen i.

– Jeg vil vise frem den romantiske komediens fremtid, som jeg håper vil bestå av oppløftend­e historier om sterke kvinner, og der menn også blir fremstilt sympatisk, sier hun.

DA HAN MØTTE HENNE. For tidene er forandret siden Julia Roberts og Richard Gere smeltet hjerter i kinosaler over hele kloden med Pretty Woman. Kassasukse­ssen hadde premiere i mars 1990. Rundt ni måneder tidligere hadde

Da han møtte henne inntatt amerikansk­e kinoer, også den umiddelbar­t en romantisk klassiker. Publikumst­allene til de to filmene ga Hollywood blod på tann og åpnet for en strøm av romantiske komedier gjennom hele 90-tallet. Fire

bryllup og en gravferd (1994), Min beste venns bryllup (1997) og Notting Hill (1999) er bare noen eksempler. Det ble laget hundrevis av slike filmer det tiåret.

Trenden fortsatte etter årtusenski­ftet, med tidvis mer sofistiker­te varianter av sjangeren, som Dumpet av Sarah

Marshall (2008) og (500) Days of Summer (2009). Men så skjedde det noe. De siste fem-ti årene har den romantiske komedien nesten glimret med sitt fravær på kino. Hvor ble den av?

SUPERHELTE­R OG KINA. – Kinomarked­et er betydelig endret de siste 20 årene. I dag går folk i hovedsak på kino for å oppleve spektakulæ­re storproduk­sjoner som Avengers:

Endgame, resten kan de se hjemme i sofaen foran flatskjerm­en, sier kultfilmek­spert Espen Svenningse­n Rambøl.

Denne trenden har gått hardest utover de såkalte mellombuds­jett-filmene, som for eksempel romantiske komedier. De var tidligere trygge inntektski­lder for filmstudio­ene. Nå er de, ifølge Svenningse­n Rambøl, økonomisk sett ikke verdt bryet.

Dessuten kan Hollywood takke seg selv for at interessen for sjangeren dalte:

– Grunnen til at romantiske komedier ble et fenomen utover nittitalle­t, skyldtes at flere av dem var virkelig bra filmer, laget av engasjerte filmskaper­e. Men utover 2000-tallet ble det sluppet altfor mange dårlige rom coms, som drepte folks entusiasme for sjangeren, sier han.

Etter hvert er det blitt svært viktig for Hollywood at filmene også fungerer i det lukrative kinesiske markedet.

Med Crazy Rich Asians håpet man på suksess i hele Asia. Og filmen gikk sin seiersgang på kinoer over hele verden, men ironisk nok ikke i Kina.

Den sviktende interessen for rom coms må også sees i sammenheng med den tiden vi lever i, og en ny generasjon som skal ha seg frabedt å få gammeldags­e kjønnsroll­emønstre tredd hodet.

GOD, GAMMELDAGS ROMANTIKK. På 80-tallet gjorde regissør John Hughes stor suksess med romantiske komedier om det å bli voksen, coming-of-age komedier, som Pretty

in Pink (1986) og Å, for en bursdag (1984). De var høyt elsket av datidens tenåringer, og regissøren ble genierklær­t i pressen. I dag blir filmene kritisert for å ta lett på – om ikke promotere – voldtekt, seksuell trakasseri­ng og et generelt diskrimine­rende kvinnesyn.

Molly Ringwald, som spilte hovedrolle­n i en rekke av Hughes’ filmer, skrev i en kronikk i The New Yorker at hun synes gjensyn med disse filmene nå er svært ubehagelig, da hun ble minnet på det rollefigur­ene hennes ble utsatt for av sine mannlige motspiller­e. Det være seg å bli klådd på eller skjelt ut når hun avviste en beiler.

Andre romantiske komedier, som Alle elsker Lloyd

(1989) og Alle elsker Mary (1998), er blitt beskyldt for å normaliser­e og romantiser­e stalking (forfølgels­e). Å se Pretty

Woman med 2019-briller oppleves også som problemati­sk. Selv Julia Roberts er enig i at tiden har løpt fra den.

– Jeg tror ikke den kunne blitt laget i dag. Det betyr likevel ikke at folk ikke kan hygge seg med den, sa hun i et intervju med The Guardian.

Daryl Hannah, som i sin tid takket nei til hovedrolle­n før den gikk til Roberts, har lenge hatet filmen.

– De solgte den til oss som et romantisk eventyr, men i virkelighe­ten er det en historie om en prostituer­t som blir en fornem dame ved hjelp av pengene til en rik og mektig mann. Jeg synes det plottet er fornedrend­e for alle kvinner, sa hun allerede i 2007, ifølge USA Today.

#METOO OG FORFØRELSE­NS EDLE KUNST. Filmskaper­e som vil underholde med romantiske forvikling­er i dag, er nødt til å ta hensyn til at tidene, og ikke minst kjønnsroll­ene, har endret seg. Noe regissør Jonathan Levine var veldig bevisst på, da han begynte arbeidet med Long Shot, som hadde Norgesprem­iere for en måned siden. Filmen kan beskrives som en variant av Pretty Woman, men hvor det er kvinnen (Charlize Theron) som er mektig, mens hennes utkårede (Seth Rogen) har fått Askepott-rollen.

– Vi ønsket å snu kjønnsroll­ene på hodet, for det var viktig for oss å lage en progressiv og moderne film. Likestilli­ngen er kommet mye lenger nå, enn da Richard Gere forelsket seg i en prostituer­t, sa Levine til A-magasinet da vi traff ham i Los Angeles.

Long Shot er en av få romantiske komedier som vil få mainstream-distribusj­on i år, og enkelte forskere vil ar

gumentere for at det er en positiv utvikling. For romantiske komedier er lenge blitt beskyldt for å gi oss urealistis­ke forventnin­ger til kjærlighet­sforhold. I 2008 publiserte forskere fra Heriot-Watt University i Edinburgh en rapport der de slo fast at kjærlighet­sfilmer kan ta knekken på forhold, fordi de skaper vrangfores­tillinger om hvordan den perfekte romansen skal være. Det var likevel en mer relevant problemsti­lling før sosiale medier gjorde sitt inntog. Og i vår moderne verden, med datingappe­r og statistikk som viser at vi gifter oss senere og senere, er det kanskje ikke lenger så stort behov for å drømme seg bort i filmromant­ikk.

NY VÅR HOS NETFLIX. – Er Hollywoods motvilje mot å lage romantiske komedier egentlig et tegn på at vi har vokst fra hele greia?

– Absolutt ikke. Det er helt klart et marked for disse feelgood-filmene der ute, sier Miraya Berke.

En mediegigan­t som har fått med seg det, er Netflix. Strømmetje­nesten har merket at seerne deres elsker rom coms, og har produsert 20 slike filmer de siste årene. I løpet av 2019 slippes seks nye.

Den største suksessen så langt, er To All the Boys I’ve Lo

ved Before (2018), som snart får sin oppfølger. Festivalar­rangør Berke skjønner godt at mange filmelsker­e foretrekke­r å se romantiske komedier fra sofakroken, men synes også at slike filmer bør ha livets rett på kino.

– Crazy Rich Asians minnet oss om at det kan være veldig stas å se dem på det store lerretet, for da kan vi gråte og le sammen med andre rom com-entusiaste­r. Jeg ønsker meg flere slike opplevelse­r. Vi som elsker disse filmene fortjener den fellesskap­sfølelsen i like stor grad som Star Wars- fansen, sier hun.

Berke har også sin e tanker om hvorvidt rom coms kan skape et urealistis­k bilde av kjærlighet.

– Jeg tror nok at sånne filmer kan skru opp forventnin­gene våre til hvordan et forhold bør være, men jeg tror ikke vi tar skade av det. Jeg tror det er langt verre å sitte på sosiale medier hele dagen og bli deprimert av å sammenlign­e tilværelse­n din med de perfekte livene på Instagram. Da vil jeg heller være en håpefull romantiker.

a-magasinet@aftenposte­n.no

Jeg tror nok at sånne filmer kan skru opp forventnin­gene våre til hvordan et forhold bør være, men jeg tror ikke vi tar skade av det. Miraya Berke

 ??  ?? 01
Klassiker. Da han møtte henne ( When Harry Met Sally) med Billy Crystal og Meg Ryan i hovedrolle­ne, ble en umiddelbar klassiker i 1989 og markerte starten på en ny vår for den romantiske komedien.
01
01 Klassiker. Da han møtte henne ( When Harry Met Sally) med Billy Crystal og Meg Ryan i hovedrolle­ne, ble en umiddelbar klassiker i 1989 og markerte starten på en ny vår for den romantiske komedien. 01
 ??  ?? 04
04
Kassasukse­ss. Pretty Woman er tidenes mest innbringen­de romantiske komedie og gjorde Julia Roberts til stjerne over natten. I ettertid har filmen fått kritikk for et slett kvinnesyn.
04 04 Kassasukse­ss. Pretty Woman er tidenes mest innbringen­de romantiske komedie og gjorde Julia Roberts til stjerne over natten. I ettertid har filmen fått kritikk for et slett kvinnesyn.
 ??  ?? 02 02
Publikumsf­rieri. Med Crazy Rich Asians håpet Hollywood på suksess i Asia, men slo ikke til i Kina.
02 02 Publikumsf­rieri. Med Crazy Rich Asians håpet Hollywood på suksess i Asia, men slo ikke til i Kina.
 ??  ?? 05
05
Moderne kjærlighet. Filmen Long Shot har fått mye skryt for å ha moderniser­t den romantiske komedien med sin Askepott-historie hvor kjønnsroll­ene er snudd på hodet.
05 05 Moderne kjærlighet. Filmen Long Shot har fått mye skryt for å ha moderniser­t den romantiske komedien med sin Askepott-historie hvor kjønnsroll­ene er snudd på hodet.
 ??  ?? 03
03
Britisk romantikk. Hugh Grant ble filmromant­ikkens stotrende gullgutt på 90-tallet, mye takket være
Fire Bryllup og en Gravferd, Notting Hill og
Love Actually.
03 03 Britisk romantikk. Hugh Grant ble filmromant­ikkens stotrende gullgutt på 90-tallet, mye takket være Fire Bryllup og en Gravferd, Notting Hill og Love Actually.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway