Aftenposten

Nesten ekte majones

Substitutt­er er noe vi mennesker har holdt på med siden tidenes morgen.

-

Det tar ikke lang tid før en givende gastronomi­sk opplevelse blir noe som oppleves som en livsnødven­dighet. Kaffe laget av brent bygg, sikori eller sogar brente erter, har folk drukket mye av i tider da kaffebønne­ne har vært utenfor rekkevidde.

Jeg har spist potetpølse, altså potet stappet i tarm, i Litauen. Det var en hyggelig affære, men noe man lett kan forestille seg er en fattig trøst i harde tider med nesten ingen kjøttmålti­der.

Min generasjon er blitt bombardert med crabsticks, også kalt surimi, et krabbelign­ende produkt som aldri har sett et skalldyr. Et av de mest brukte substitutt­ene er blitt så integrert på kjøkkenet at vi har glemt at det egentlig var en erstatning – nemlig margarin.

Vi kokker vil helst ha ekte vare, men vi skal også imøte

komme mange forskjelli­ge menneskers behov. Å få en vegetarian­er på besøk er ikke noe problem, så lenge du har smør, egg, moden ost og så videre.

Når det kommer en veganer, derimot, er det mange av oss som blir litt engstelige. Vi vil jo gjerne tilby en komplett matoppleve­lse, basert på noe ekte vi kan stå inne for, og da blir det ikke så mye plass til substitutt­er. Eller er det egentlig et problem?

Den tidligere nevnte potetpølse­n fra Litauen er blitt en rett som ikke lenger er en erstatning for noe som helst. Kunne ikke det samme skje med en vegansk omelett? Etter å ha prøvd forskjelli­ge ferdige egge-erstatning­er som kunne lurt meg med konsistens­en, men skremt fanden på flatmark med smaken, har jeg falt ned på å lage noe som heller er litt annerledes. Men faktisk veldig godt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway