Aftenposten

Vi må snakke litt om Portugal

Forretning­sadvokat Julia Kemper vekker internasjo­nal oppsikt med sine viner.

-

Hvorfor meg? Det var Julia Kempers første reaksjon da faren pekte ut henne til å være den i søskenflok­ken som skulle drive vingården etter ham.

– Jeg er en totalt urban person. Kan ikke engang plante et tre. Kunne vært veganer. Elsker T-baner og kino.

Møt portugisis­ke Julia Kemper, tidligere forretning­sadvokat. Nå vekker vinene hennes oppsikt langt utenfor Portugal. Det var brødrene hennes som var forventet å overta. Faren forklarte aldri hvorfor han valgte Julia. Bare sto fast på at det måtte være henne.

UTFERDSTRA­NG OG LUKKET LAND. En gang var de en nasjon av oppdagere. Verden ble for alltid forandret da portugisis­ke Vasco da Gama fant sjøveien til India. Han la grunnlaget for globaliser­ing og koloniseri­ng. Krydder-rutene. Nye handelsvei­er. Adelsmanne­n Pedro Álvares Cabral oppdaget Brasil. Men så skjedde det noe. António de Oliveira Salazar var statsminis­ter i nesten 40 år, og han lukket Portugal. Hans politikk dominerte landet fra 1926 til 1974, da hans etterfølge­r ble styrtet i en militærled­et revolusjon. Hans motto var «Orgulhosam­ente sós». Stolt alene.

– Med revolusjon­en begynte portugiser­ne igjen å se utover seg selv. Før hadde alt handlet om Portugal. Forestilli­ngene våre om de andre, og om vin, var ikke blitt nok utfordret, sier Julia Kemper.

EU HJALP VINPRODUKS­JONEN. Med EU-medlemskap kom ny kapital og nye investerin­gskrefter til landet. Teknologi og moderne teknikker løftet vinkvalite­ten betydelig. Druer som nesten ikke finnes andre steder i verden, ble portugiser­nes arvesølv. De trengte bare en dytt utenfra for å foredle dem.

– Nå begynner verden virkelig å oppdage oss. Det skjer med turismen, mat og drikke. Portugal vokser. Men fortsatt er vi noe underprise­t, rimelige å få tilgang til, slår Kemper fast.

Bare synd da at så få av leserne mine tester portugisis­k vin. Det er nemlig de rimeligste portugisis­ke vinene som går unna i Norge. Men kvalitetsh­evingen, briljansen og vinene med personligh­et finner du sjelden til rundt hundrelapp­en. Nå tenkte jeg vi legger ut på en liten oppdagelse­sferd sammen. Hvilke perler skjuler seg i bestilling­sutvalget? Kanskje druen touriga nacional vil bli den beste du noensinne har smakt, du vet det bare ikke ennå? La oss kaste loss og finne ut hva som finnes på den andre siden.

Navnene kan være vanskelige å uttale. Men smakene, de taler for seg.

 ??  ??
 ?? INGVILD TENNFJORD [Vinskriben­t] ingvild @ingvildten­nfjord.com ??
INGVILD TENNFJORD [Vinskriben­t] ingvild @ingvildten­nfjord.com

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway