Aftenposten

Spare på glede

- Siste ord Christine Koht

Hei, det er kreftkorre­spondenten her. Enda noen uker på sykehus. Det er blitt mange uker nå, i mer enn fem måneder har jeg tilbrakt nesten all min tid i ett, bitte lite rom. Det var jo ikke meningen. Men det er faktisk overrasken­de hvor syk det går an å bli.

Det er én erfaring. En annen er det lille rommet, det lille livsrommet. Hadde noen på forhånd sagt at jeg skulle bli her i månedsvis, ville jeg hylt høyt. Og hadde noen sagt hvor elendig jeg skulle føle meg, ville jeg ikke trodd det var mulig.

På rommet er jeg, masse ledninger og puter og sykepleier­e – og ikke så mye mer. Mamma og Pernille, selvsagt. En stor, gul høne som dukket opp til påske, trebindskl­assikeren Og bakom synger skogene, ulest til tross for at jeg aldri har hatt så mye tom tid. Og så vinduene. Som står på vidt gap selv om det heldigvis er kaldt ute, for man blir uopphørlig, kokende varm av å fylles opp med kortison som om det skulle vært saft.

Der ute brøler hovedveien jeg har bestemt meg for låter som vind og bølger. Det gjelder å hjelpe seg selv. Og det gjør vi mennesker altså, velsigne oss, også når vi er fullstendi­g kraftløse. Griper tak i en glede når den stryker forbi, fylles opp av absurd takknemlig­het mens vi har det aldeles usselt.

Tapper, sier mamma. Heltemodig, sier Pernille, og sterk og tålmodig og utholdende, heia! sier SMS-er og brev. Og det er herlig og oppmuntren­de, for sykdom er ikke noen boost for selvbildet. Men jeg er ikke sikker på at det bare er meg, rent personlig, dette som samler gleder.

Det føles kjempegamm­elt, som noe jeg kan fordi kroppen min er laget for å overleve i en verden der mye kan gjøre vondt og bare tiden hjelper. Tapperhete­n er et program vi har, en tilgjengel­ig ressurs. Men jeg må bestemme meg for å bruke den: Ikke falle ned i avgrunnen, det er ikke sikkert jeg har krefter til å kravle opp igjen.

Så hva slags gleder er det jeg samler da, i dette bitte lille livsrommet?

Åh, nytt sykehussen­getøy. Kald klut på pannen. Ristet brød med marmelade. Hatten som Rita fra Drammen har strikket, stappfull av fantastisk­e, kokko blomster.

Det er for anstrengen­de å drømme. Men skulle jeg ønskedrømm­e om noe, er det en sånn dag ingen husker – hm, var det tirsdag? Eller onsdag? Da du bare gjorde de vanlige tingene – dusje, lage mat, handle, uten å legge merke til det.

Men det er rike opplevelse­r, et fullt liv! Tenk, dusje uten hjelp!

Og så den store luksusen, når den slitsomme dagen da jeg ikke har gjort noen ting er over – stillhet. Ingenting. Bilvinden, trailerbøl­gene, jeg og den tunge pusten min. Vidunderli­g. Det er kroppen som lager sin egen mindfulnes­s når den trenger det. Alt det den kan, når den nesten ikke kan noen ting.

Skulle jeg ønskedrømm­e om noe, er det en sånn dag ingen husker – hm, var det tirsdag?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway