Aftenposten

Tidenes verste utbrudd av dyresykdom

Danskene bygger et 70 km langt gjerde for å stoppe villsvin fra Tyskland.

- Øyvind Nordli Per Annar Holm

Danskene bygger et 70 km langt gjerde for å stoppe villsvin fra Tyskland. Svinepeste­n i Asia er ute av kontroll og brer seg.

Asia står i fare for å tape kampen mot det største dyresykdom­sutbruddet noen sinne, mener ekspert. Det er også meldt om sykdomstil­feller på villsvin i Belgia, Tsjekkia og Russland. Norske myndighete­r er på tå hev, og følger situasjone­n nøye:

– Dette er et krevende utbrudd som det ikke finnes noen vaksiner mot. Hver time lander det fly på norske flyplasser med mange potensiell­e blindpassa­sjerer i form av smittestof­fer, sier direktør i avdelingen for planter og dyr i Mattilsyne­t, Karen Johanne Baalsrud.

Kan overleve år i fryseren

Det er den svensk-norske villsvinbe­standen som ifølge Baalsrud utgjør vår mest nærliggend­e trussel:

– Når vi vet at viruset kan overleve 1000 døgn i frosset tilstand, og gitt den høye dødelighet­en på svin, er dette en svært alvorlig situasjon, sier Baalsrud. Hun understrek­er at svinepeste­n ikke rammer mennesker.

I et forsøk på å stanse pesten er danske myndighete­r nå i ferd med å bygge et fysisk gjerde på grensen mot Tyskland for å stanse villsvin som kan være pestsmitte­t.

– Får et land først et utbrudd, får dette store økonomiske konsekvens­er fordi all eksport av svineprodu­kter kan bli stanset med øyeblikkel­ig virkning, sier Baalsrud.

«Grise-ebola»

Den afrikanske svinepeste­n, også kjent som «grise-ebola», truer millioner av griser i Asia. Det svært smittsomme viruset startet i Kina i august, og vil få store konsekvens­er for økonomi og næringsliv­et i en rekke land.

– På ti måneder har rundt 22 prosent av grisebeset­ningen i Kina mistet livet på grunn av sykdommen, opplyser Christine McCrackn, dyreprotei­nekspert hos Rabobank, til nettavisen Vox.

Kina har omtrent 440 millioner griser, noe som utgjør mer enn halvparten av jordens totale antall. Beregninge­r tilsier at landet må slakte opp til 200 millioner hvis ingen får kontroll over viruset, sier McCrackn.

Innført blodprøver på grensen

Grisebønde­r i Kambodsja, Mongolia, NordKorea, Hongkong, Thailand og Vietnamhar opplevd utbrudd av svinepest. I sistnevnte land er to millioner griser slaktet. Dette vil få store konsekvens­er for landets økonomi. 50 prosent av hele arbeidssty­rken tilhører landbrukss­ektoren, og svinekjøtt utgjør en betydelig del.

Sør-Korea har innført blodprøve av alle griser på grensen. FNs mat- og jordbrukso­rganisasjo­n (UNFAO) frykter at Myanmar, Filippinen­e og Laos vil være de neste landene som rammes.

Mange av landene mangler ressurser til å identifise­re og kontroller­e sykdommen.

– Dette er det største dyresykdom­sutbruddet vi noen gang har hatt på planeten, sier Dirk Pfeiffer ved City University i Hongkong, ekspert på afrikansk svinepest.

– Det får munn- og klovsyke og kugalskap til å blekne med tanke på skadeomfan­g. Og vi har ingen måte å stoppe svinepeste­n fra å spre seg, sier Pfeiffer til The Guardian.

Påvirker prisene i hele verden

Nyheten om smittedøde­n i Asia har sendt den globale svinekjøtt­prisen opp med nesten 40 prosent. Markedsana­lytikere tror flere land nå vil handle svinekjøtt fra Europa og Amerika, noe som vil presse opp den globale kjøttprise­n ytterliger­e.

En av verdens største restaurant­kjeder, McDonald's, som selger mye bacon, sier de allerede har fått føle på smittedøde­n.

– Det begrenser svinekjøtt­ets bevegelser og skyver prisene opp her i USA, har McDonalds administre­rende direktør Steve Easterbroo­k nylig uttalt i et intervju med CNBC.

 ?? Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix via AP ?? Danske myndighete­r begynte i januar byggingen av et 70 kilometer langt grensegjer­de mot Tyskland for å holde villsvin ute. Bildet er tatt ved den danske grensebyen Padborg i januar.
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix via AP Danske myndighete­r begynte i januar byggingen av et 70 kilometer langt grensegjer­de mot Tyskland for å holde villsvin ute. Bildet er tatt ved den danske grensebyen Padborg i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway