Aftenposten

Venstrerad­ikal president overrasker

Velgerne gikk for en venstrerad­ikal president, fikk frihandel og utgiftskut­t.

- Eric Martin, Bloomberg

Venstreori­enterte velgere i Mexico gikk for Andres Manuel Lopez Obrador – og fikk frihandel og utgiftskut­t.

President Andres Manuel Lopez Obrador erklærte sin valgseier som et lenge etterlengt­et og forsinket oppsving for den mexicanske venstresid­en. Men den som graver litt dypere, finner at mange av handlingen­e og de taktiske grep han har gjort i løpet av sine første seks måneder ved makten, neppe kan kalles radikale:

Økonomisk politikk? Han reduserte statens utgifter generelt og kuttet i helsestell og offentlige barnehager for å nå målene i budsjettet.

Sikkerhet? Han skar ned på militærutg­iftene for å finansiere en ny nasjonal politistyr­ke.

Hva med handel? Han har vært kritisk til den nordamerik­anske frihandels­avtalen NAFTA i årevis, men så snart han var valgt, støttet AMLO, som han kalles, forhandlin­gene med USA og Canada om å bevare avtalen.

Roste forgjenger­en

Han roste også innsatsen til den næringsliv­svennlige forgjenger­en Enrique Pena Nieto. Som president har han dessuten gått inn for økonomisk integrerin­g for å dempe president Trumps proteksjon­istiske tiltak, inkludert hans seneste trussel om å øke tollen på mexicanske varer. Obrador argumenter­er med at «frihandel er gunstig» for begge land.

– Bare mer kontinuite­t

– Dette kommer fra en som kaller seg venstresid­ens mann, men han foretar seg mye som er tvilsomt sett fra venstresid­ens perspektiv, sier Carlos Bravo, som er statsviter ved senteret for økonomisk forskning i Mexico by.

– Han har markedsfør­t seg selv som garantist for forandring, men hver eneste dag finner vi bare mer kontinuite­t.

Konfrontas­jon med hans amerikansk­e kollega kan vise seg å bli AMLOs tøffeste utfordring hittil etter at toll-trusselen påførte pesoen sin største nedtur på syv måneder.

Lopez Obradors strategi har så langt vært å unngå konfrontas­jon og søke en løsning gjennom dialog.

Det har vært utfordrend­e, spesielt med Trumps kritikk av Mexico for ikke å gjøre nok for å stanse migranter fra MellomAmer­ika. Sent fredag kveld, etter harde forhandlin­ger i Washington, ble de imidlertid enige om en avtale med USA. Det gjør at tollen mexicanern­e ble truet med, er avblåst på ubestemt tid.

Vil unngå uro

AMLOs økonomiske konservati­sme gjenspeile­r delvis hans ønske om å unngå endringer som ville skape så mye uro at det blir vanskelig å nå de andre målene han prioritere­r: støtte til de eldre, tiltak mot ungdomsled­ighet, redusere usikkerhet­en, bekjempe korrupsjon og utvikle landets fattige delstater i sør.

Mexicos økonomiske varsomhet kommer etter en historie med finansiell­e katastrofe­r, blant dem den såkalte tequilakri­sen i 1994, en plutselig devaluerin­g av pesoen forårsaket av kapitalflu­kt.

Solgte presidentf­lyet

Den skyldes også hans personlige tro på nøysomhet, slik han viste under årene som borgermest­er i Mexico by. Etter at han overtok makten i hele landet, har AMLO lagt ut presidentf­lyet for salg, stengt forgjenger­nes offisielle residens og kvittet seg med den væpnede sikkerhets­tjenesten.

Med det har han kuttet utgiftene til presidente­mbetet med 88 prosent. Han har også lovet ikke å øke skattene, for å unngå at økonomien blir kvalt.

Presidente­ns pressekont­or har ikke svart på forespørsl­er om kommentar.

Uansett motivene hans har AMLOs gjentatte løfter om å stramme inn finanspoli­tikken lykkes i å berolige investorer som var usikre på ham siden det første fremstøtet for å bli president i 2006. Pesoen har gjort det bedre enn alle store valutaer i verden, bortsett fra japanske yen, siden han overtok makten.

– Markedene har forholdt seg svært behersket etter at AMLO kom til makten, og det skyldes at man regner med at han ikke kommer til å bruke penger som en villmann. Han er ikke den typiske venstrepop­ulisten som vi er vant med fra Latin-Amerika, sier Virinda Rios, gjesteprof­essor i statsviten­skap ved Harvard-universite­tet.

Medarbeide­r gikk av

Presidente­ns spareiver har vært så synlig at selv noen av hans støttespil­lere mener han er gått for langt.

German Martinez, som var med i regjeringe­n til en av AMLOs konservati­ve forgjenger­e og tok på seg jobben med å lede landets institutt for sosial sikkerhet, gikk av i forrige måned i protest mot budsjettku­ttene.

Støtter statlig oljegigant

AMLO har definitivt en del rotfestede ven

Han er ikke den typiske venstrepop­ulisten som vi er vant med fra LatinAmeri­ka

” Virinda Rios, gjesteprof­essor i statsviten­skap ved Harvarduni­versitetet

streorient­erte og nasjonalis­tiske synspunkte­r. De har ledsaget ham gjennom hans 40 år lange karriere.

Ta for eksempel hans usvikelige tro på den nasjonale oljeprodus­enten Pemex, Petroleos Mexicanos: Han har lovt å støtte selskapet med milliarder av pesos i et forsøk på å gjenreise dets fordums glans, selv om det går på bekostning av Mexicos gryende grønne energisekt­or.

Hans motvilje mot privatiser­ing og preferanse for lokale selskaper som arbeider med viktige infrastruk­turprosjek­ter, er eksempler på andre områder der presidente­ns mer nasjonalis­tiske impulser kommer til syne. Han langer ofte ut mot de store i næringsliv­et på sine daglige pressekonf­eranser.

Pågriper flere innvandrer­e

Likevel har AMLO ofte lånt elementer fra de konservati­ves lærebok i viktige politiske saker. I det omstridte temaet migrasjon har Mexico pågrepet 79 prosent flere innvandrer­e i april sammenlign­et med året før.

I mai var det enda flere, ifølge foreløpige tall, etter at Trump truet med å stenge grensen. Dette skjer på tross av at AMLO har talt varmt for en utviklings­plan for Mellom-Amerika som en mer langsiktig løsning. Hans regjering har utvidet støtten til både de eldre og til ungdommen. Han vil fremstå som en forkjemper for «folket», på linje med tidligere venstreori­enterte ledere som Christina Fernandez de Kirchner i Argentina og Hugo Chávez i Venezuela. Men han støtter de eldre med betingelse­sløse pengeoverf­øringer via en bank som eies av en mexicansk milliardær.

Dessuten har han foreslått at Mexicos banker bør være selvregule­rt og varslet at hans regjering ikke vil støtte en lov som skal fjerne skyhøye bankgebyre­r.

Metode fra 1970-årene

AMLO omtaler sin regjering som Mexicos fjerde forvandlin­g etter uavhengigh­etskrigen og reformperi­odene på 1800-tallet samt revolusjon­en i begynnelse­n av 1900-tallet. Hans metode låner mye fra 1970-årene, da mexicanske presidente­r var dominerend­e forkjemper­e for en statsdreve­t økonomisk modell, før landet åpnet seg for internasjo­nale markeder.

Dette er også en pragmatisk venstreori­entert metode som er skreddersy­dd for det mexicanske samfunnet og de 53 prosent av velgerne som ga ham sin støtte i juli i fjor.

Denne pragmatism­en er synlig i sosiale spørsmål, der AMLOs ambivalent­e innstillin­g kan skyldes at han vil unngå å splitte den bredt baserte samling av velgere som ga ham den store valgseiere­n, selv om det innebærer å måtte skuffe noen progressiv­e støttespil­lere.

Homofile

Mens presidente­n i mai hilste velkommen utenriksde­partemente­ts direktiv til alle diplomatis­ke stasjoner om å foreta vielser mellom homofile, og til og med la ut bilder med gay pride-flagget, har han avvist forslaget om en lov for ekteskapel­ig likhet. På samme måte har AMLO, som selv er kristen, gått inn for at spørsmålet om abort, som er lovlig i Mexico by, men ikke i resten av landet, bør avgjøres i folkeavste­mning.

– Han ønsker ikke å splitte sitt velgergrun­nlag, som har både konservati­ve og radikale elementer, sier Carlos Petersen, analytiker hos Eurasia-gruppen.

– Mexico by er ikke det samme som fattigere steder på landsbygda, som er svært konservati­ve. Så dette er en strategisk beslutning om ikke å dele opp støttespil­lerne, sier Petersen.

 ??  ??
 ?? Foto: Marco Ugarte, AP/NTB Scanpix ?? President Andres Manuel Lopez Obrador (t.h.) har solgt presidentf­lyet og lar seg gjerne fotografer­e på økonomikla­sse med rutefly. Her er han på vei fra Guadalajar­a til Mexico by i mars.
Foto: Marco Ugarte, AP/NTB Scanpix President Andres Manuel Lopez Obrador (t.h.) har solgt presidentf­lyet og lar seg gjerne fotografer­e på økonomikla­sse med rutefly. Her er han på vei fra Guadalajar­a til Mexico by i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway