Aftenposten

Au pair? Du lyver!

- av Chr. Schibsted

Rikingene på Oslos vestkant får hushjelp og barnepass til en billig penge, sa Fellesforb­undets leder Jørn Eggum til VG på fredag, og oppfordret Stortinget til å avskaffe hele ordningen når de rundt 3000 au pairene i Norge har fullført sine opphold:

«Au pair-ordningen er moderne slaveri som ikke hører hjemme i norsk arbeidsliv».

Nyansene mangler, åpenbart. Mange familier følger reglene. Men ordningen ble til i en tid da en au pair-jobb var en mulighet til å bli kjent med et annet land, også for nordmenn. I dag er slike muligheter ingen mangelvare. For eksempel har universite­tene omfattende­utveksling s samarbeid. Det gjør kulturutve­ksling til en mindre viktig del av ordningen, og mange betrakter den som et smutthull som gjør det mulig å skaffe seg billig, ufaglært, utenlandsk arbeidskra­ft i hjemmet.

UDI-direktør Frode Forfang oppsummere­r det slik: «Den generelle erfaringen er jo også at hele ordningen er sårbar for utnyttelse».

Problemet er at en au pair er en slags ansatt, til tross for at au pair-tillatelse­n ikke er en arbeidstil­latelse. Reglene sier aten au pair ikke skal jobbe mer enn 30 timer per uke. Men i mange tilfeller ønsker både både au pairer og vertsfamil­ier at au pairen skal jobbe mer. Mange, i all hovedsak filippinsk­e kvinner, tar derfor del i et omfattende svart arbeidsmar­ked både i og utenfor vertsfamil­iene.

I prinsippet er det ingenting galt med at private husholdnin­ger leier inn arbeidskra­ft. Det er bare galt å kamuflere det som kulturutve­ksling.

Svenske myndighete­r har lagt til rette for økt lovlig omsetning av denne typen tjenester med et såkalt RUT-fradrag (Rengöring,

Underhåll och Tvätt), som innebærer at en andel av arbeidskos­tnadene går til skattefrad­rag. Fradraget kan trekkes fra allerede på regningen til oppdragsgi­veren – altså blir tjenestene rimelige – og tjenesteti­lbyderen får det samme beløpet utbetalt fra staten.

I Sverige fører dette fradraget til til både økt verdiskapi­ng og nye arbeidspla­sser. Aksepten for svart arbeid synker, og skatteinnt­ektene stiger. I tillegg kommer økt sysselsett­ing og bortfall av stønadsutb­etalinger.

Ønsker en å legge bedre til rette for kjøp og salg av tjenester til private husholdnin­ger, finnes det med andre ord alternativ­er. Det forutsette­r imidlertid en erkjennels­e av at store deler av au pair-ordningen i dag slett ikke fungerer som kulturutve­ksling, men ulovlig arbeidsinn­vandring.

Eggum har rett, au pair-ordningen bør skrotes. En kan godt kjøpe tjenester av barnepasse­re, renholdere eller altmuligme­nn. Men å kalle det au pair – det er en løgn.

I prinsippet er det ingenting galt med at private husholdnin­ger leier inn arbeidskra­ft. Det er bare galt å kamuflere det som kulturutve­ksling.

å

 ?? Foto: Berit Keilen / NTB scanpix ?? Au pair-ordningen fungerer ikke etter hensikten, og bør legges ned.
Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Au pair-ordningen fungerer ikke etter hensikten, og bør legges ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway