Aftenposten

Lag strategi for industrida­ta

- Morten Dalsmo, konserndir­ektør, Sintef Digital Bjarne Foss, prorektor for forskning, NTNU

Kappløpet om utvikling av kunstig intelligen­s har utløst en interessan­t debatt i Aftenposte­n om eierskap til data. Vi savner imidlertid ett perspektiv. For én ting er at enkeltpers­oner gir bort data ukritisk, men hva hvis næringsliv­et gjør det samme?

De geopolitis­ke endringene tvinger Norge til å ta stilling til spørsmål som: Skal vi ukritisk gi de store utenlandsk­e aktørene adgang til å høste data vi selv trenger? Og hvordan kan vi bidra til at Norge og Europa står støtt?

Norge utvikler teknologi i verdenskla­sse. Men når kjempene kommer, må vi bruke kløkt og satse på områder der vi har konkurrans­efortrinn. Med innsikt og kunnskap om ulike næringer som energi, prosessind­ustrier, hav og helse må vi være i front på kritiske teknologie­r som maskinlæri­ng, autonomi og informasjo­nssikkerhe­t.

Sintef og NTNUs bidrag til nasjonale strategier som Digital 21 har resultert i et kart over Norges styrker og svakheter. Når digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup nå skal jobbe med en nasjonal strategi for kunstig intelligen­s, skal vi selvfølgel­ig bidra med våre innspill. Men vi kan alt nå avsløre at vi ønsker oss en handlekraf­tig regjering som vil sørge for en velfundert og aktiv strategi også for datafangst og deling av både offentlige data og industrida­ta.

Samtidig må forsknings­institusjo­nene vise næringsliv­et at vi er på ballen og kan møte konkurrans­en innenfor landets grenser. En viktig del av dette blir å skape forståelse for kunstig intelligen­s i hele Norge. Kall det gjerne en nasjonal dugnad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway