Aftenposten

På denne dag

-

1935: Den amerikansk­e legen Robert Holbrook Smith tok sitt livs siste drink, etter sigende for å roe nervene før en operasjon. Kort etter grunnla han Anonyme Alkoholike­re (AA) sammen med den fallerte børsspekul­anten William Griffith Wilson. Begge hadde strevd i årevis med tunge alkoholpro­blemer da de møttes i mai 1935. I årene som fulgte utviklet de et tolvtrinns program som skulle hjelpe alkoholike­re med å holde seg edru. Første trinn i programmet fikk ordlyden: «Vi innrømmet at vi var maktesløse overfor alkohol, og at vi ikke lenger kunne mestre våre liv.»

Det primære opplegget er gruppemøte­r der alle opptrer med fornavn. Eneste kriterium for opptak i fellesskap­et er ønsket om å slutte å drikke.

1942: Den tsjekkiske landsbyen Lidice ble jevnet med jorden av tyske SS-styrker. Alle landsbyens 184 mannlige innbyggere over 16 år ble skutt på stedet. Byens kvinner og barn ble sendt til utryddelse­sleiren Kulmhof og gasset til døde. SS-sjef Heinrich Himmler hadde beordret aksjonen, som var en represalie for tsjekkiske fallskjerm­soldaters drap på SS-toppen Reinhard Heydrich to uker tidligere. 24. juni led landsbyen Ležáky samme skjebne. Lidice ble gjenreist etter krigen, og stedet gitt status som nasjonalmi­nnesmerke. I 2011 kom den tsjekkiske spillefilm­en «Lidice», som forteller historien om byens skjebne. Massakren i Lidice er blitt stående som et av de mest rystende vitnesbyrd­ene om SS-organisasj­onens grusomhet under krigen.

1949: Forfattere­n og nobelprisv­inneren Sigrid Undset døde av nyresvikt på Lillehamme­r, 67 år gammel. Hun ble bisatt fem dager senere fra sin menighetsk­irke, den katolske St. Torfinn kirke på Hamar, og gravlagt på Mesnali kirkegård. En æresvakt av åtte norske forfattere bar kisten til graven.

 ?? Foto: Ole Magnus Rapp ?? Alle menn i landsbyen Lidice ble skutt og bebyggelse­n jevnet med jorden. I dag er de grønne liene et minnested over meningsløs grusomhet.
Foto: Ole Magnus Rapp Alle menn i landsbyen Lidice ble skutt og bebyggelse­n jevnet med jorden. I dag er de grønne liene et minnested over meningsløs grusomhet.
 ?? Foto: AP / NTB Scanpix ?? 1942: Bildet er fra den årlige markeringe­n ved skulpturen­e til minne om grusomhete­ne i Lidice, Tsjekkia.
Foto: AP / NTB Scanpix 1942: Bildet er fra den årlige markeringe­n ved skulpturen­e til minne om grusomhete­ne i Lidice, Tsjekkia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway