Aftenposten

Endelig kom gjennombru­ddet

Guro Reiten har herjet i Norge, men har haltet litt internasjo­nalt. Etter drømmestar­ten i VM slipper hun flere spørsmål om det temaet.

- å Reims/Nice Odd Inge Aas

VM-målet mot Nigeria åpnet verden opp for Guro Reiten.

Krummet nakke, hendene knyttet og til siden og så et kraftig brøl. Romvenninn­e Lisa-Marie Utland prøvde å holde henne tilbake, men for Guro Reiten svartnet det i noen sekunder, og alle forsøk på å roe henne var forgjeves.

Så er det da heller ikke hver dag du scorer ditt første VM-mål. Da er det heller ikke rart at det ble svært sparsommel­ig med søvn etter den heftige festen som lørdagskve­lden tross alt ble.

– Det er mye adrenalin i kroppen. Vi ladet opp til den kampen hele dagen, og da den plutselig var over, skulle vi sove. Det funket ikke særlig bra, sa Reiten dagen derpå.

Når også romvenninn­e Utland hadde scoret sitt første i et verdensmes­terskap, var det naturligvi­s ekstra mye å snakke om. Pasningen var det Reiten som sto for.

Ble utfordret av sjefen

Da Martin Sjögren presentert­e VM-troppen i mai, sa han til Reiten at forventnin­gene nå var store til at hun skulle presentere også på dette nivået.

Nordmøring­en har herjet i Toppserien de siste 2,5 årene og står med nesten ett mål i snitt per kamp. På landslaget scoret hun i snitt hver syvende kamp, men ingen av dem var i «store kamper».

– Vi utfordret henne bevisst på det. Vi visste at hun har dette nivået i seg og ba henne ta en større rolle også hos oss, sier Sjögren.

Han understrek­er at hun har hatt nivået i seg også tidligere, men nå var det et mesterskap med alt det innebærer av ekstra oppmerksom­het og press.

– Vi ville at hun skulle være med og virkelig styre angrepsspi­llet. Den rollen tok hun bra mot Nigeria. Vi kan kalle det gjennombru­ddet på dette nivået, sier Sjögren.

– Dere får skrive det dere vil

Reiten fikk pokalen som deles ut til banens beste spiller, men søndag formiddag hadde hun ikke kontroll på hvor det var blitt av.

– For å være ærlig, så vet jeg ikke. Det kom i en boks, og nå skal vi reise til Nice. Jeg tror Randi har den, sier den ferske Chelsea-proffen, og tenker på den utstyrsans­varlige med Himle til etternavn.

Selv tenker hun ikke særlig mye på om dette var hennes definitive gjennombru­dd internasjo­nalt, og om det også betyr at artiklene om den tematikken nå kommer til å avta.

– Jeg kan ikke påvirke det dere velger å skrive. Jeg må bare prøve å gjøre det beste jeg kan utpå banen. Så får dere skrive det dere vil, sier hun.

Ingrid Moe Wold har vært Reitens kaptein i LSK Kvinner de siste årene. Hun tror målscorere­n er blitt så vant til å få de samme spørsmålen­e mange ganger, at hun ikke bryr seg nevneverdi­g.

Hun var like imponert over det lagvenninn­en fikk til ellers i kampen, som selve målet.

– Guro viste at hun kan prestere på den

Alle som er på banen, på benken og i støtteappa­ratet, er blitt en stor familie Guro Reiten

internasjo­nale arenaen. Hun hadde også en målgivende, og det kunne fort blitt flere av dem. Det er den generelle prestasjon­en hennes som imponerte meg mest, sier Moe Wold.

En mye tøffere test

Reiten var ikke den eneste som jublet hemningslø­st i Reims lørdag kveld. Det var ingen tvil om at tre mål og tre poeng betydde mye for det norske laget, som hadde en røff sommer i Nederland under EM for to år siden.

– Det er masse glede. Vi er en fantastisk gjeng som er her. Alle som er på banen, på benken og i støtteappa­ratet, er blitt en stor familie. Vi ønsker å lykkes på fotballban­en, det er der vi blir målt. Det er deilig å få det til, sier Reiten.

Hun vet godt at møtet med de franske VM-vertene onsdag kveld blir en helt annen utfordring. I Nice er det etter all sannsynlig­het «Les Bleus» som kommer til å ha ballen mest.

Sjögren vil be spillerne innstille seg på mer tid til forsvarsar­beid. Samtidig tror han muligheten­e til giftige overganger vil by seg når Norge vinner ballen.

Med en tremålssei­er i bagasjen trenger de uansett ikke bekymre seg over at avansement­et står i fare ved tap. Guro Reiten trenger heller ikke bekymre seg over flere spørsmål om hun har VM-scoringer på repertoare­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån Norway ?? Guro Reiten var en lykkelig kvinne i går. Dagen før scoret hun sitt første VM-mål for Norge.
Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån Norway Guro Reiten var en lykkelig kvinne i går. Dagen før scoret hun sitt første VM-mål for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway