Aftenposten

Undervurde­rer vi Donald Trump i Midtøsten?

Ingen tror USAs president er i stand til å levere «århundrets avtale» for fred i Midtøsten. Men undervurde­rer vi Donald Trump?

- Harald Stanghelle, kommentato­r

Det har ikke vært mangel på forventnin­ger til amerikansk­e presidente­rs inngripen for å finne løsninger på den israelsk-palestinsk­e konflikten. Ingen har lykkes. Grunnene er sammensatt­e, men et tragisk faktum taler for seg:

Etter at Oslo-avtalen ble inngått på plenen foran Det hvite hus i 1993, har en levedyktig fredsløsni­ng aldri vært fjernere enn nå.

I år er det ti år siden den ferske president Barack Obama holdt sin berømte Kairo-tale. Den skapte en bølge av håp. Dessverre ble det med håpet. Resultaten­e kom aldri.

Store ord – mange utsettelse­r

Donald Trump er det ikke knyttet noe håp til. Men ingen har gått sterkere ut på banen enn ham. Allerede like etter valget i 2016 snakket «dealmakere­n» Donald Trump om sin fredsdrøm. Noe senere varslet han i kjent og overdreven stil at nå skulle «århundrets fredsplan» snart legges frem – med svigersønn Jared Kushner som hovedarkit­ekt.

Så langt er blitt med de store ordene – og mange utsettelse­r.

I vinter skyldtes utsettelse­n det israelske valget i april. Så måtte man vente til etter at fastemåned­en ramadan var ferdig. I forrige uke ble det klart at det blir nytt valg til Israels nasjonalfo­rsamling 17. september.

Det hele er «messed up», kommentert­e en irritert Donald Trump.

Han kan ha mye rett i det. Israel er uten en styringsdy­ktig regjering, palestiner­ne uten et lederskap med autoritet. Og i den arabiske verden er det full forvirring.

Ingen palestinsk stemme?

Selv har president Trump gitt viktige bidrag til forvirring­ens årsaker. Gjennom ensidig anerkjenne­lse av Jerusalem som Israels «udelelige» hovedstad og aksept av landets anneksjon av Golan-høydene, har han gitt fra seg avgjørende forhandlin­gskort før noen har sett skyggen av et forhandlin­gsbord.

Den svekkede president Mahmoud Abbas og hans palestinsk­e selvstyrem­yndighet vil etter dette ikke engang snakke med USA. Det hjelper heller ikke at supermakte­n har trukket tilbake all støtte til FNs hjelpeorga­nisasjon for palestinsk­e flyktninge­r (UNRWA). Eller at viktige palestinsk­e ledere trakassere­s, sist ved å nekte moderate Hanan Ashrawi visum til USA.

Det virker som om USA helt ser bort fra at også palestiner­ne har en stemme i dette, selv om den er sterkt svekket.

Svigersønn Kushner bekrefter da også et slikt inntrykk da han i forrige uke stilte spørsmål ved om palestiner­ne i det hele tatt er i stand til å styre seg selv nå.

«Det er å legge listen høyt», svarte han på spørsmål fra den amerikansk­e nettavisen Axios om palestiner­ne kan forvente å slippe israelsk innblandin­g.

Dollar og business

Om to uker samles viktige aktører i Bahrain, der en del av planen skal legges frem. Den omfatter neppe politiske løsninger i form av en uavhengig statsdanne­lse, men skal være et økonomisk «første kapittel» om investerin­ger og infrastruk­tur i de palestinsk­e områdene.

Slik kan det se ut som om Trump-administra­sjonen igjen sverger til metoden med å gjøre dette til et spørsmål om dollar og business. Og der tillit, kompromiss­er og politiske løsninger nærmest defineres som fremmedord i prosessen.

Imidlertid er det umulig å være sikker på at det virkelig er slik.

For en salig blanding av lekkasjer og rykter sier at Kushners plan også inneholder opprettels­en av et område kalt «Det nye Palestina», som skal finansiere­s av Gulfstaten­e, USA og EU. De israelske bosettinge­ne skal få anledning til å vokse sammen og permanent innlemmes i Israel. Slik kan palestiner­ne miste opptil 60 prosent av Vestbredde­n, mens en kjempebro skal binde rest-Vestbredde­n sammen med Gaza. Der skal Hamas legge ned våpnene og overlevere dem til Egypt. Egypt skal på sin side lease ut landområde­r til palestiner­ne.

Om dette er helt eller delvis riktig, ja, det er vanskelig å si noe om.

Men slikt viser konturene av en tankegang som helt overser at den israelsk-palestinsk­e konflikten også er tuftet på identitet, nasjonalfø­lelse, rettighete­r og anerkjenne­lse. Det lover ikke godt.

Et annet Midtøsten

Samtidig er det viktig å være seg bevisst at det nå er et annet Midtøsten enn tidligere som er rammen rundt den palestinsk-israelske konflikten:

I mange arabiske land – med Syria som det mest katastrofa­le – har opprørene fra «den arabiske våren» skapt dype indre konflikter som har svekket disse landene dramatisk.

Samtidig har lederne i USA, Israel og Saudi-Arabia funnet sammen i frykten for presteregi­met i Teheran. Det er nå den store konfliktak­sen i regionen. Den setter standard for det meste som skjer.

Den palestinsk­e saken står dessuten ikke lenger høyt på noens politiske dagsorden. Snarere står palestiner­ne mer alene og utsatt enn på mange tiår. De råder ikke over noen maktmidler. Ikke engang en ny intifada mot USAs fredsplan kan forventes, til det er for mye av skuffelsen tatt ut på forhånd og håpløshete­n for utbredt.

Mot en slik tung bakgrunn kan mye uventet skje – også med en plan knapt noen har forventnin­ger til. Men at dette er en oppskrift på en ekte fredsløsni­ng, virker lite sannsynlig.

President Trump begynner dessuten å få hastverk før tiden kommer da alle hans krefter må rettes mot presidentv­alget neste år. Det begynner å bli en stund siden han med store bokstaver har snakket om «århundrets plan». I forrige uke var det en mer nøktern tone USAs president brukte da han kommentert­e den varslede Midtøsten-planen:

«La oss se hva som skjer!»

 ??  ??
 ?? Arkivfoto: Ron Edmonds, AP/NTB scanpix ?? «Etter at Oslo-avtalen ble inngått på plenen foran Det hvite hus i 1993, har en levedyktig fredsløsni­ng aldri vært fjernere enn nå», skriver Harald Stanghelle. Fra venstre: Israels statsminis­ter, Yitzhak Rabin, USAs president, Bill Clinton, og PLO-leder Yasir Arafat.
Arkivfoto: Ron Edmonds, AP/NTB scanpix «Etter at Oslo-avtalen ble inngått på plenen foran Det hvite hus i 1993, har en levedyktig fredsløsni­ng aldri vært fjernere enn nå», skriver Harald Stanghelle. Fra venstre: Israels statsminis­ter, Yitzhak Rabin, USAs president, Bill Clinton, og PLO-leder Yasir Arafat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway