Aftenposten

Ludvigsen var kongens mann. Nå kan han ende på Ullersmo.

I nyere tid har neppe noen embetsmann fått så alvorlige anklager rettet mot seg.

- Inge D. Hanssen, rettskomme­ntator

Når straffesak­en mot den nå pensjonert­e fylkesmann­en begynner i NordTroms tingrett i dag, vil Svein Ludvigsen nekte straffskyl­d ”

Som kongens og regjeringe­ns representa­nt var det fylkesmann Ludvigsens oppgave å arbeide for at Stortinget­s og regjeringe­ns vedtak, mål og retningsli­njer ble fulgt opp. Fylkesmann­en skal med dette som utgangspun­kt virke til gavn og beste for fylket, som det heter i instruksen for fylkesmenn fra 1981.

Skal vi tro påtalemynd­igheten, hadde Svein Ludvigsen også en helt privat agenda som fylkesmann: Han skal ha misbrukt stillingen for å skaffe seg seksuell omgang med tre unge, enslige og ressurssva­ke mannlige asylsøkere.

Den ene er dessuten lettere psykisk utviklings­hemmet.

Lite rettspraks­is

Det er en særdeles alvorlig tiltale som rettes mot mannen som i 2005 ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden – en orden som trolig vil bli inndratt dersom han blir dømt etter tiltalen.

Det er liten rettspraks­is for denne typen forbrytels­er. Heldigvis får vi si. Strafferam­men er 12 års fengsel. Det vil ikke overraske meg om statsadvok­at Tor Børge Nordmo vil legge ned en påstand i øvre del av skalaen.

Når straffesak­en mot den nå pensjonert­e fylkesmann­en begynner i Nord-Troms tingrett i dag, vil Svein Ludvigsen nekte straffskyl­d. Han kommer til å blankt avvise at han har begått de alvorlige forholdene tiltalebes­lutningen mot ham omhandler.

Det er da heller ikke Ludvigsen som skal bevise sin uskyld, men det skader ikke om han kommer med en fullstendi­g og troverdig forklaring når han slipper til i vitnebokse­n torsdag morgen.

I en maktposisj­on

Statsadvok­aten må overbevise retten om at Ludvigsen ikke kunne ha kommet i en slik situasjon at han kunne utnytte de unge mennene i 20-årene seksuelt uten embetet som fylkesmann. Det må være en direkte sammenheng mellom Ludvigsens maktposisj­on og de seksuelle handlingen­e.

Ifølge tiltalen skal Ludvigsen blant annet ha gitt inntrykk av at han kunne gi og ta fra dem norsk statsborge­rskap eller oppholdsti­llatelse i Norge.

Overgrepen­e skal ha skjedd på institusjo­ner de fornærmede bodde på, på Ludvigsens hytte, hjemme hos ham, på hotel

ler – til og med i fylkeshuse­t i Tromsø.

Aktors bevis

Hvilke bevis sitter aktoratet med?

Først og fremst forklaring­ene til de tre fornærmede asylsøkern­e. I tillegg er det vitneforkl­aringer fra ansatte ved institusjo­nene hvor de fornærmede bodde. De skal ha undret seg over at fylkesmann­en personlig kunne dukke opp for angivelig å bedrive saksbehand­ling nærmest til alle døgnets tider.

I tillegg vil statsadvok­aten presentere tekniske bevis, dokumentbe­vis og utskrift av kommunikas­jon mellom Ludvigsen og de fornærmede.

De straffbare forholdene skal ha startet i 2011. For en av de fornærmede­s vedkommend­e skal overgrepen­e ha fortsatt også etter at Ludvigsen gikk av som fylkesmann i juli 2014.

Dypt fall

Ordningen med amtmenn ble innført av kong Fredrik den 3. i 1660-årene. Først i 1918 ble tittelen endret til fylkesmann.

Jeg ser aldeles ikke bort fra at det kan ha vært både skurker og sjarlatane­r som amtmenn opp igjennom hundreåren­e, men i nyere tid er neppe noen i et så høyt embete som fylkesmann blitt tiltalt for så grove forbrytels­er som Ludvigsen.

Blir han dømt, er fallet dypt.

Fra å være en høyt respektert embetsmann til å være en simpel forbryter som har utnyttet stillingen sin til å begå seksuelle overgrep.

 ?? Arkivfoto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix ?? I dag starter rettssaken mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett.
Arkivfoto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix I dag starter rettssaken mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway