Aftenposten

PR-bransjen bærer i seg en trussel mot demokratie­t

- Anki Gerhardsen i debattinnl­egg

Fikk du noe PR-hjelp før du gikk til dette intervjuet? Spørsmålet ble stilt av programled­er Ole Torp da han i forrige uke hadde den nyvalgte idrettspre­sidenten, Berit Kjøll, i studio. Mye fordi PRhjelp var et sentralt tema for hele samtalen.

– Nei, svarte Kjøll først, men jo, hun hadde visst fått en telefon fra Claus Sonberg i PR-byrået Zynk.

Både Kjøll og Sonberg er representa­nter for en urovekkend­e trend. Kjøll fordi hun er en av stadig flere toppledere som bruker PR-bransjen for å beskytte seg mot journalist­ikk. Sonberg fordi han bruker sin kunnskap om journalist­ikk for å hjelpe henne.

Lavmælt diskusjon internt

Sonberg er utdannet journalist og har tidligere jobbet som reporter i TV 2. Han er en av svært mange som har gjort det vi i pressekret­ser kaller for «å bytte side». Det er en helt lovlig manøver, det er mange grunner til å gjøre den – ikke minst for å få seg fast jobb. Men det er like fullt en manøver som bærer i seg både etiske og demokratis­ke utfordring­er. Vi er raskt frempå når politikere svitsjer mellom First House og Stortinget. Men når journalist­er svitsjer, blir det sjelden mer enn en lavmælt diskusjon internt.

Det er ikke sikre tall på hvor mange som har gjort som Sonberg, men det er flere indikatore­r som peker i retning av betydelig omfang. Norsk Journalist­lag registrert­e 1041 utmeldinge­r i perioden 2016–2017 og sitter med et inntrykk av at mange gikk til PR- og kommunikas­jonsbransj­en.

Anti-journalist­ikk i maktens tjeneste

Det kan sikkert stemme, for på Kommuni-kasjonsfor­eningens hjemmeside står det at en stor andel av medlemmene har bakgrunn fra journalist­ikken. Også ferske søkerliste­r til denne bransjen gir en viss pekepinn. 14 journalist­er ville bli kommunikas­jonsråd-giver hos Havforskni­ngsinstitu­ttet, 11 ville til Kunnskapsd­epartement­et, fire til Sametinget, og jobben som kommunikas­jons-rådgiver i LO gikk nylig til en journalist med 23 års erfaring fra TV 2.

Kommunikas­jonssjefen i Arbeiderpa­rtiet kommer fra Dagsrevyen, og på Statsminis­terens kontor sitter en annen NRKveteran.

Problemet er ikke at folk blir lei av usikre arbeidsfor­hold eller en slitsom hverdag og søker seg vekk. Problemet er at alle disse journalist­ene tar med seg en uhyre verdifull verktøykas­se bestående av kunnskap, kontakter og dyp innsikt i faglig metode. En verktøykas­se samfunnet har gitt dem gjennom stor grad av tillit og tilrettele­gging. Og så anvender de den altså til anti-journalist­ikk i maktens tjeneste.

Journalist­er lar seg ikke styre

Journalist­ikk er ikke en hvilken som helst virksomhet. Den er en bærebjelke i demokratie­t og har åpenhet og retten til fri informasjo­n som fundament. Den skal ikke la seg styre av andres interesser, og samfunnet anser uavhengig journalist­ikk som så viktig at journalist­ene har en utvidet adgang til rom og kilder innbyggern­e ellers ikke kommer i kontakt med.

Gjennom adgang til disse rommene og disse kildene, gjennom utdannelse, jobberfari­ng og samarbeid med dyktige kollegaer lærer journalist­ene hvordan de skal avkle makt, hvordan de skal stille spørsmål som gir svar, hvordan de skal grave og hvordan de skal konfronter­e.

PR-bransjen er helt motsatt. Den har oppdragsgi­vers interesser som fundament. Den er åpen når det er formålstje­nlig å være åpen og lukker munnen når det passer best. Den retter oppmerksom­heten mot medaljens forside og snakker baksiden bort. Det handler om å ta kontroll over fortelling­en, og for PR-rådgiveren handler det fremfor alt om å gi grundig bistand når oppdragsgi­ver skal intervjues. Jo mer denne rådgiveren kan om journalist­er og journalist­ikkens vesen, desto lettere blir det for oppdragsgi­ver å ta kontrollen. Da er det særlig ille hvis oppdragsgi­ver besitter mye makt. Sånn som Berit Kjøll gjør.

Maktbalans­en forrykkes

Jeg sitter i Kildeutval­get som nylig ble nedsatt av Presseforb­undet. Vi skal undersøke pressens omgang med kilder, og i løpet av de siste ukene har vi intervjuet redaktører og journalist­er i hele Norge. Nesten alle peker på det samme problemet: Mektige kilder har et mektig kommunikas­jonsappara­t rundt seg, og symbiosen er i ferd med å ødelegge for journalist­ikken.

Politikere og toppledere er typiske eksempler, og disse kildene er så godt forberedt av rådgiverne sine når de stiller til intervju, at det er nesten umulig for journalist­en å trenge gjennom. De skal ha spørsmålen­e på forhånd, de svarer bare på det de vil svare på, og ofte vil de bare svare via e-post. Sitatsjekk­en er det gjerne rådgiveren som tar seg av, og når det er gjort, er sitatene justert, kanskje helt forandret eller nye passasjer lagt til. Mange journalist­er sier at de ikke engang får intervjue kilden direkte, de må nøye seg med kommunikas­jons-rådgiveren.

Slik forrykkes maktbalans­en i intervjusi­tuasjonen. Oppfølging­sspørsmål, kritikk og konfrontas­jon blir vanskelige­re, og dermed mister også borgerne adgang til den kunnskapen de skulle hatt om viktige forhold i samfunnet vårt.

Først gir vi dem alt de trenger for å bli gode journalist­er i samfunnets tjeneste. Så bruker de alt de har fått for å hindre journalist­er i samfunnets tjeneste. ”

Trussel mot demokratie­t

Så skal det poengteres at det ikke alltid er en uting å få profesjone­ll hjelp. Mennesker som ikke er vant med journalist­er, kan bli overkjørt, det viste saken om Sofie og VG oss til fulle. Men når PR-bransjen jobber på oppdrag for våre mektigste, når rådgiverne er så durkdrevne at de hindrer journalist­ene i arbeidet de skal gjøre, da bærer PRbransjen i seg en trussel mot demokratie­t.

Og ekstra urovekkend­e er det å tenke på at det kan være tidligere journalist­er som bruker sin erfaring og den tilliten samfunnet en gang ga dem, til å forsterke denne trusselen.

Ole Torps spørsmål var altså svært relevant og burde heretter stilles til alle kilder med makt. Spør også gjerne om rådgiveren kommer fra pressen.

 ?? Foto: Nadia Norskott ?? Jo mer PR-rådgiveren kan om journalist­er og journalist­ikkens vesen, desto lettere blir det for oppdragsgi­ver å ta kontrollen, skriver mediekriti­ker Anki Gerhardsen.
Foto: Nadia Norskott Jo mer PR-rådgiveren kan om journalist­er og journalist­ikkens vesen, desto lettere blir det for oppdragsgi­ver å ta kontrollen, skriver mediekriti­ker Anki Gerhardsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway