Aftenposten

Ukjent hvor mange gravide som snuser

Én av seks unge kvinner snuser daglig. Likevel er ikke bruken blant gravide blitt registrert – før nå til høsten.

- Lene Skogstrøm og Sigurd Bjørnestad Ketil Blom Haugstulen (foto)

Én av seks unge kvinner snuser daglig. Likevel er ikke bruken blant gravide blitt registrert. Det skjer først til høsten.

Snusing er nå den vanligste formen for tobakksbru­k blant unge. For første gang skal gravides snusbruk før og under svangerska­pet rutinemess­ig registrere­s. Selv om myndighete­ne lenge har advart mot at snusing i graviditet­en gir risiko for fosteret, er ikke snusbruk en del av opplysning­ene som registrere­s hos fødende og sendes til Medisinsk fødselsreg­ister. Røyking har derimot lenge vært det.

Derfor er det foreløpig usikkert hvor mange norske gravide som snuser.

– Jeg sluttet tvert

– Jeg snuste, men sluttet tvert da jeg ble gravid. Det er ikke bra for barnet.

Andrea Bryn (28) sitter i sol og mild bris foran Oslo rådhus. Hun er gravid i sjette måned.

Gjennom venninner ble hun kjent med snusetterl­igningen Onico.

– De fleste jeg kjenner som er blitt gravide, har enten sluttet eller gått over til den, sier hun.

En hvit boks ligger lett tilgjengel­ig i vesken. Snuserstat­ningen inneholder hverken nikotin eller tobakk.

Bryn forteller at hun er blitt spurt om snusing og røyking på hver kontroll og hver ultralyd hun har vært på.

Marcus Reise (31) er Bryns samboer. Han suser rundt på en sparkesykk­el og er fra Kalmar i Sverige. Dermed har de godt grunnlag for å sammenlign­e de to landene.

– Norske jenter snuser klart mer enn svenske, sier han.

Bryn er enig.

– Snusingen er mer likestilt i Norge. I Sverige er det mer en mannegreie, sier hun.

Tidlig fødsel og lavere vekt

– Vi vet foreløpig lite om snusbruk i svangerska­pet, sier overlege Kristine Stangenes ved Medisinsk fødselsreg­ister på Folkehelse­institutte­t.

Til tross for advarslene om at snusing kan føre til for tidlig fødsel og lavere vekt hos fosteret, starter ikke registreri­ngen av snusende gravide før i høst. Da blir en ny versjon av den elektronis­ke fødselsmel­dingen lansert. Men det vil ta tid før Medisinsk fødselsreg­ister får tall på landsbasis over snusbruk i svangerska­pet. Leder i Norsk barnelegef­orening, Ketil Størdal, sier registreri­ngen av snusbruk hos gravide burde vært på plass for lenge siden.

– Uten slik informasjo­n kan ikke samfunnet følge med på skadevirkn­ingene dersom flere og flere gravide erstatter røyk med snus og ikke klarer å slutte, sier han.

Han sier det gir et viktig signal dersom lege eller jordmor i første svangerska­pskontroll spør om kvinnen snuser.

– Vi er først og fremst bekymret for at barn av snusere blir født før termin. Svenske studier har vist at 30–40 prosent av dem ligger under forventet fødselsvek­t, sier han.

– Uvisst når vi får nasjonale tall

– Det er opp til sykehusene om de tar i bruk den oppdaterte og nyeste versjonen av fødselsmel­dingen, sier overlege Stangenes.

– For noen helseforet­ak vil vi muligens få tall på snusing hos gravide for siste del av 2019, men det er uvisst når vi vil få nasjonale tall på dette.

– Er ikke dette i seneste laget – i 2018 snuste så mange som en av seks kvinner i alderen 16–34 år daglig?

– Det å utarbeide en ny fødselsmel­ding er et omstendeli­g arbeid, vi har jobbet med det ett år nå. Vi vet at snusing har mange av de samme negative konsekvens­ene for barnets helse som røyking. Derfor er vi glade for at snus nå blir tatt med, sammen med egne rubrikker for annen rusbruk hos den gravide og om hun går i Legemiddel­assistert rehabilite­ring (LAR).

Opplysning­ene i fødselsmel­dingen som sendes MFR er et uttrekk av de opplysning­ene som føres inn i fødejourna­len ved sykehuset.

Stangenes presiserer at Medisinsk fød

Jeg snuste, men sluttet tvert da jeg ble gravid. Det er ikke bra for barnet. ” Andrea Bryn

selsregist­er er helt avhengig av jordmødren­es hjelp for å få så korrekte opplysning­er som mulig.

– Jordmødre vil naturlig nok helst bruke tiden sin på den fødende og minst mulig på registreri­ng, så det er viktig at opplysning­ene vi ber om oppfattes som nyttige og relevante for dem, sier hun.

– Egoistisk å snuse i svangerska­pet

Utenfor den svenske kirken i Oslo, Margaretha­kyrkan, feirer de barnas svenske nasjonalda­g med hoppeslott og saftis til barna. I en gjeng med småbarnsfo­reldre har ingen av de tre mødrene snust.

– Det er egoistisk å snuse i svangerska­pet. Om man vil, kan man holde seg i ni måneder, sier Martina Hacker (29).

De to andre småbarnsmø­drene er enige. – Graviditet er en god grunn til å holde seg unna snusen, sier Ida Nyman (28)

I løpet av de siste 20 årene har omfanget av gravide som røyker under svangerska­pet gått ned fra 23 prosent til rundt 3 prosent, viser tall fra Medisinsk fødselsreg­ister. Statistikk­en viser også en kraftig reduksjon fra begynnelse­n av et svangerska­p til slutten. I fjor hadde vi 55.059 fødsler i Norge. I begynnelse­n av svangerska­pet røykte 1.363 kvinner daglig, noe som tilsvarer 2,7 prosent. Av disse røkte bare 804 daglig i slutten av svangerska­pet.

Går vi tilbake til 1999 var tallene henholdsvi­s 22,7 prosent og 16 prosent

Det er kvinner under 20 år som røyker mest mens de er gravide, men også dette antallet har gått kraftig ned siden 1999.

Gravide kvinner kan si nei til å gi opplysning­er til fødselsreg­isteret, men i 2018 var det 90,7 prosent av dem som sa ja til å gi opplysning­er. Det er Stangenes godt fornøyd med.

 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? Andrea Bryn (28) er seks måneder på vei og snuste helt til hun ble gravid. Nå har hun gått over til å bruke en snuserstat­ning.
Foto: Ketil Blom Haugstulen Andrea Bryn (28) er seks måneder på vei og snuste helt til hun ble gravid. Nå har hun gått over til å bruke en snuserstat­ning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway