Aftenposten

Bompengest­opp kan ramme E39

Fremskritt­spartiet vil nedskalere eller stanse bompengepr­osjekter. Det kan få store følger for gigantpros­jektet Hordfast, som partiet har kjempet spesielt hardt for.

- Sveinung Berg Bentzrød

Frp vil nedskalere bompengepr­osjekter. Det kan få store følger for gigantpros­jekt som partiet har kjempet hardt for.

Hordfast – strekninge­n mellom Os/Bergen og Stord – er en nøkkelstre­kning for storprosje­ktet Ferjefri E39 Kristiansa­nd–Stavanger – Bergen–Trondheim. Midt i bompengest­ormen fremstår Hordfast som et symbolpros­jekt, med sine knapt fattbare gevinster i form av kortere reisetid og bedre betingelse­r for næringsliv­et på Vestlandet, men samtidig like knapt fattbare pris og innhugg i naturen langs traseen.

Setter man seg i bilen og kjører hele E39 i dag, tar det rundt 21 timer. Blir alle planlagte broer, tunneler og motorveist­rekninger realisert, halveres reisetiden.

Mellom Stavanger og Bergen skal reisetiden kuttes fra dagens 4 timer og 58 minutter til rundt 2 timer og 30 minutter.

Hvis E39 realiseres, vil Vestlandet bli endret for alltid. Den vil trolig hindre at tungtransp­ortsjåføre­r velger veien om Oslo når de skal fra Kristiansu­nd til Stavanger. Den kan gi en helt annen flyt i arbeids

markedet og konkurrans­efortrinn i regioner med betydelig verdiskapn­ing i Fastlands-Norge.

Men Ferjefri E39 er anslått til å koste mellom 300 og 400 milliarder kroner, rundt 250 Lambda-bygg, hvorav rundt halvparten skal være bompenger.

For Rogfast, den nye og fergefrie strekninge­n som er under bygging mellom Stavanger og Haugesund, skal bompenger utgjøre 13 av 17 milliarder kroner.

For Hordfast, som vil koste over 30 milliarder kroner, skal bompengean­delen ligge på cirka 50 prosent.

Frp har kjempet for prosjektet

Flere Frp-statsråder, med Ketil Solvik-Olsen i spissen, har kjempet knallhardt for fergefri E39. Med Frp i regjering ble beslutning­er tatt om trasévalg etter årevis med lokal strid.

Partiet har også vist til at det er samfunnsøk­onomisk lønnsomt å bygge Hordfast, ifølge Statens vegvesen. Interesseo­rganisasjo­nen Hordfast AS peker på at tallet på flyavgange­r mellom Stavanger og Bergen, som nå ligger på 8000, kan bli redusert kraftig.

Så sent som i 2017 sto et flertall på Stortinget fast på å bygge fergefri E39 mellom Stavanger og Trondheim i løpet av 20 år. I fjor droppet regjeringe­n denne ambisjonen, ifølge Bergens Tidende.

Prisen for Ferjefri E39 er svimlende høy: pluss minus 350 milliarder kroner. Det er fem ganger så mye som summen Forsvaret betaler for 52 F-35-kampfly.

Frp, som i Stortinget har vært med på å kjempe frem prosjektet, der bompenger utgjør rundt halve investerin­gen, ønsker nå å kutte ned på omfanget og helst fjerne bompenger.

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) har allerede varslet at det neppe kommer mer statlige penger når Nasjonal transportp­lan (NTP) i løpet av et par år revideres.

Dale har også bedt Statens vegvesen, Jernbanedi­rektoratet og Nye Veier gå gjennom samtlige prosjekter for å se om noen kan bygges billigere, nedskalere­s eller skrotes. E39 ligger utsatt til.

SV-leder Audun Lysbakken kaller E39 et «sløseprosj­ekt». Partiets nestleder i utvalg for miljø og samferdsel i fylkesting­et i Hordaland, Marthe Hammer, vil at pengene bør gå til rassikring, ikke til Hordfast.

«Risikerer at Hordaland blir satt på vent»

I Bergens Tidende skriver direktør Marit Warncke i Bergen Næringsråd, NHOs regiondire­ktør for Vestlandet Tom Knudsen og LOs distriktss­ekretær for Hordaland Roger Pilskog om hva bompengest­riden nå fører til.

E39 settes opp mot E16 (Filefjell), Bybanen mot den planlagte Nordhordla­ndstunnele­n. Flere vil skrote byvekstavt­ale med staten.

«Med denne vinglingen risikerer vi at hele Hordaland blir satt på vent, og at midlene overføres til andre deler av landet», skriver de tre.

Lastebilei­ere takker nei

I Bergens Tidende har debatten om Hordfast gått i flere år. Flere, som Torill Otterskred fra Austevoll, mener at fergene på Vestlandet har en sosial funksjon.

«De gir stressede bilister hviletid og mulighet for en kopp kaffe … Litt sosial tid er ikke å kimse av i disse fortfort-tider … Vi går ikke til grunne som næringsliv om vi bruker litt ekstra tid fra A til B», skriver hun.

Verre å svelge for tilhengern­e av Hordfast er det nok at mange yrkessjåfø­rer takker nei.

– Å låse så mange milliarder til dette, samtidig som vi vet at det er et stort etterslep på å ruste opp veiene, forstår vi ikke. Det blir feil å bruke så mye skattepeng­er og bompenger bare fordi Statens vegvesen skal sole seg i glansen og vise frem hva de får til, sier Jan-Ove Halsøy i Lastebilei­erforbunde­t.

I en artikkel fra november i fjor gjør han felles front mot Hordfast med Roger Moum i Transporta­rbeiderfor­eningen og Gabriel Fliflet i Naturvernf­orbundet.

Også Norges Miljøvernf­orbund har engasjert seg som sterk motstander av Ferjefri E39. Leder Kurt Oddekalv erkjenner at tunnelen Os–Bergen, som nå er under bygging for reisende – som ham selv – innebærer en klar forbedring.

Men han kaller prosjektet som helhet for et utopiprosj­ekt.

– Det er så gigantisk at mennesket ikke skal herje med det, sier Oddekalv.

Det blir feil å bruke så mye skattepeng­er og bompenger bare fordi Statens vegvesen skal sole seg i glansen

” Jan-Ove Halsøy, Lastebilei­erforbunde­t

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Statens vegvesen ?? Med Hordfast-prosjektet skal reisetiden med bil mellom Bergen og Stord reduseres fra to timer og 5 minutter i dag til 45 minutter.
Illustrasj­on: Statens vegvesen Med Hordfast-prosjektet skal reisetiden med bil mellom Bergen og Stord reduseres fra to timer og 5 minutter i dag til 45 minutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway