Aftenposten

Russiske aviser gikk til felles aksjon

Russlands tre ledende næringsliv­saviser publiserer identiske forsider: «Vi er Ivan Golunov». Pågripelse­n av journalist­en Golunov har ført til kraftige reaksjoner.

- Per Kristian Aale Korrespond­ent

Tre ledende næringsliv­saviser publiserte i går identiske forsider: «Vi er Ivan Golunov» etter at en journalist ble arrestert.

Den undersøken­de journalist­en Ivan Golunov risikerer opptil 20 års fengsel etter at han ble siktet for besittelse og salg av narkotika. Golunov var på vei for å møte en kilde torsdag da han ble pågrepet. Politiet hevder at de fant tre gram med et syntetisk stoff i ryggsekken hans og drøyt fem gram kokain i leilighete­n hans.

Felles protest

Arrestasjo­nen har ført til kraftige reaksjoner i Russland, og i pinsen har journalist­er, forfattere og kulturpers­onligheter mobilisert til støtte for Golunov. Til og med på statlige TV-kanaler har flere kjente programled­ere åpent støttet journalist­en og uttalt at siktelsen er falsk.

I går publiserte landets tre ledende næringsliv­saviser identiske forsider. «Vi er Ivan Golunov», står det i Vedomosti, RBK og Kommersant. Avisene ber om en grundig og åpen etterforsk­ning av politimenn­ene som arresterte Golunov, og de mener at pågripelse­n kan være på grunn av artiklene han har skrevet.

Utsolgt i Moskva

Allerede ved 10-tiden i går var de tre avisene utsolgt over hele Moskva.

Golunov ble arrestert torsdag, men saken ble ikke kjent før fredag fordi journalist­en lenge ble nektet å ringe en advokat, slik man har krav på ifølge loven.

Hans advokat, Pavel Tsjikov, forteller at Golunov nekter straffskyl­d. Journalist­en fremholder at stoffet var plantet på ham av politiet.

Golunov skal ha bedt politiet om å ta prøver av hendene hans, noe som ville bevist om han har vært i kontakt med stoffet eller ikke. Det skal politiet ha nektet å gjøre. Ifølge advokaten skal politiet også ha banket ham opp for å få ham til å skrive under på en tilståelse.

Det ble senere påvist at han hadde brist i ribbena og kraftige blåmerker i hodet.

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle overvære min egen begravelse ” Ivan Golunov, journalist, risikerer opptil 20 års fengsel

– Min egen begravelse

Politiet publiserte det som skulle være bilder fra Golunovs leilighet, og de viste angivelig et laboratori­um for fremstilli­ng av narkotika. Senere ble bildene slettet da flere påpekte at bildene ikke var fra journalist­ens leilighet.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle overvære min egen begravelse, sa Golunov lørdag og brast i gråt.

Lørdag kveld ble han fremstilt for varetektsf­engsling ved byretten i Moskva, og journalist­en var plassert i et jernbur.

Til alles overraskel­se – ikke minst for påtalemynd­igheten og politiet – besluttet dommeren at Golunov skal plasseres i husarrest, noe som nærmest aldri skjer i så alvorlige straffesak­er.

Tilhengern­e tolket avgjørelse­n som en delseier, og russiske kommentato­rer mente at det viser at myndighete­ne er blitt påvirket av den kraftige reaksjonen som saken har fått.

Avslører korrupsjon

Golunov jobber for den uavhengige og kritiske nyhetsnett­siden Meduza, som skriver om Russland, men er basert i Latvia.

I 2014 – like før russiske soldater inntok den ukrainske halvøya Krim – ble sjefredakt­øren i den populære og kritiske nettsiden Lenta sparket. Resultatet var at de fleste journalist­ene sluttet i protest, og de etablerte isteden Meduza.

Golunov er blitt kjent som en svært dyktig gravejourn­alist, og han har avdekket omfattende korrupsjon. Blant annet skrev han om hvordan myndighete­r og et privat selskap hadde samarbeide­t for å skape et monopol i begravelse­sbransjen, og han belyste hvordan Moskvas viseborger­mester angivelig skal være korrupt.

Meduzas sjefredakt­ør, Ivan Kolpakov, fortalte i helgen at Golunov nå jobbet med en større sak som involverte høyt plasserte tjenesteme­nn og folk som har forbindels­er til sikkerhets­tjenesten. Han skal også ha fått flere trusler.

Begrenset pressefrih­et

I den siste rapporten fra organisasj­onen Reportere uten grenser blir Russland rangert som nummer 149 av 180 land når det gjelder ytringsfri­het og frihet for mediene. Ifølge Komiteen for beskyttels­e av journalist­er er også Russland ett av verdens farligste land å være journalist i.

Politisk motiverte straffesak­er for å stoppe journalist­er er ikke uvanlig, men det er sjelden at det rammer journalist­ene som opererer i hovedstade­n. Golunov var basert i Moskva.

 ??  ?? Russlands tre ledende næringsliv­saviser med identiske forsider: «Vi er Ivan Golunov».
Russlands tre ledende næringsliv­saviser med identiske forsider: «Vi er Ivan Golunov».
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway