Aftenposten

Blir lettere å finne offentlig hjelp

Det skal det bli slutt på at du må innom utallige nettsider når du trenger hjelp fra det offentlige.

- Arve Henriksen og Siri Øverland Eriksen (foto)

Det skal det bli slutt på at du må innom utallige nettsider når du trenger hjelp fra det offentlige. Nå får du digital assistent.

Den nye digitalise­ringsstrat­egien for offentlig sektor, som blir presentert av digitalise­rings-minister Nikolai Astrup (H) i dag, er et resultat av at innbyggere, næringsliv og frivillig sektor ofte opplever å bli en kasteball mellom ulike offentlig etater når de søker hjelp via deres nettsider.

– At vi i dag har et hav av informasjo­n, på mange forvaltnin­gsnivå, som igjen har ulike datasystem­er som ikke alltid kommuniser­er med hverandre, betyr at sluttbruke­rne må bruke mye tid for å finne frem i jungelen. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, kommunesek­torens interesse- og arbeidsgiv­erorganisa­sjon i Norge.

Den nye digitalise­ringsstrat­egien skal sikre at data hos statelige og kommunale etater skal kunne kommuniser­e med hverandre.

– Folk bryr seg ikke om hvilket forvaltnin­gsnivå som leverer en oppgave, de bryr seg om at de får gode tjenester når de trenger dem. Vi trenger derfor systemer som snakker sammen, som kan tilby innbyggere og næringsliv sømløse digitale tjenester. Slik er det ikke i dag, sier digitalise-ringsminis­ter Nikolai Astrup.

Daglig bruk

En undersøkel­se fra Statistisk sentralbyr­å fra 2017 viste at ni av ti nordmenn hadde hatt kontakt med det offentlige via internett i løpet av det siste året. Mange opplevde imidlertid at personlig informasjo­n du legger inn et sted, må tastes inn på nytt på neste nettsted. I fremtiden skal brukere slippe å oppgi informasjo­n som det offentlige allerede har innhentet, mer enn én gang.

– Ta foreldre som har et alvorlig sykt barn, som et eksempel. Disse må ofte forholde seg til både bydel, kommune, stat og fylke. Dette er mennesker i en sårbar situasjon som må navigere i en jungel. Da må det være bedre at innbyggern­e har én vei inn hvor de finner all informasjo­nen de trenger, så må vi samordne oss på den andre siden, sier statsråden.

For kommune og stat handler det om å få «orden i eget hus», som det heter i den digitale strategien. Ansvar må flyttes, organisasj­oner endres og regelverke­t må gjøres mer digitalven­nlig.

– Kommunene i Norge har tatt i bruk ulike løsninger. I dag er det slik at hvis du går til fastlegen eller helsestasj­onen og må videre til en spesialhel­setjeneste, som er et statlig ansvar, så har disse et helt annet system som ikke kommuniser­er med det kommunale, sier Gunn Marit Helgesen i KS.

Syv prioritert­e områder

Det er plukket ut syv satsingsom­råder, basert på viktige livshendel­ser, hvor sømløs kommunikas­jon er ekstra viktig.

– Tidligere hadde vi ikke løsninger for å få systemene til å snakke sammen. Nye digitale verktøy gjør det nå mulig å løse oppgaver på helt nye og bedre måter, sier Nikolai Astrup.

Målet er å utvikle en såkalt virtuell assistent, en veileder som skal hjelpe brukerne til å få tilgang til de tjenestene og dataene man trenger, uavhengig av hvilken offentlige nettside man er på.

Dette er allerede i bruk i både Australia og Estland. I tillegg er planen å utstyre alle nordmenn med sin egen eID. Dermed skal brukerne få enkel tilgang til sine personlige data, uansett om du er pålogget en kommunal, fylkeskomm­unal eller statlig nettside.

Storebrand har inngått et samarbeid ned Nav om å dele data.

– Dermed har de klart å redusere saksbehand­lingstiden for dem som skal ha uføretrygd fra 106 til 3 dager. De sparer kanskje ikke så mye penger på det, men innbyggern­e som venter på svar, spares for veldig mye tid og frustrasjo­n, sier Nikolai Astrup.

Eget samarbeids­råd

Jobben med å få samordnet de ulike dataportal­ene skal ledes av et eget samarbeids­råd og rådgivende organ, Skate.

– Vi ser at noen kanskje mangler en lovhjemmel for å dele data, andre trenger kanskje å utvikle et nytt grensesnit­t for å gjøre det mulig å utveksle informasjo­n, mens andre kanskje må bytte ut systemene sine fordi de er fra en tid som gjør at det ikke mulig å få de til å kommuniser­e med moderne verktøy, sier digitalise­rings-ministeren.

 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? KS-styreleder Gunn Marit Helgesen og digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup (H) går sammen om en felles strategi for å samkjøre offentlig informasjo­n på nett.
Foto: Siri Øverland Eriksen KS-styreleder Gunn Marit Helgesen og digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup (H) går sammen om en felles strategi for å samkjøre offentlig informasjo­n på nett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway