Aftenposten

Gigantene satser hardt på kvinnene

Andelen VM-spillere i de største europeiske klubbene blir større og større. Trenden forvandler den internasjo­nale kvinnefotb­allen. Nylig så over 60.000 en klubbkamp i Spania.

- å Cannes Odd Inge Aas

Caroline Graham Hansen hadde følelsen av at hun gikk inn i det aller helligste. Lionel Messi, Luis Suárez og Neymar hadde vært der før henne. Det samme hadde Xavi og Andres Iniesta. Et stort bord. Fine stoler. Emblemet og mottoet «Mer enn en klubb» på veggen. Styreromme­t til FC Barcelona. Det var her de hadde tatt henne med for å signere kontrakten. Den som binder henne til verdens kanskje største klubb i to år. Det var så mye historie i veggene. Likevel satt 24-åringen med følelsen av at dette er mitt nye hjem.

Etter at papirarbei­det var unnagjort, gikk de til Mini Estadi. Banen med litt over 15.000 seter, som er stedet hun skal utfolde seg fra høsten. Den ligger vegg i vegg med Camp Nou, fotballkat­edralen med plass til nesten 100.000 katalanere. Målet er at også damelaget skal løpe ut på den ikoniske arenaen innen kort tid.

I vinter skapte det overskrift­er verden rundt da Barca vant 2–0 mot Atlético Madrid på hovedstads­lagets nye hjemmebane, Wanda Metropolit­ano. 60.739 tilskuere var ny verdensrek­ord for en klubbkamp på kvinneside­n.

Nå vil Barcelona få det samme til. De må bare være sikre på at det kommer nok folk først. På Camp Nou ser det glissent ut med 40.000 på tribunene.

På formiddage­n mandag 20. mai i år var det imidlertid ingen som så på. Graham Hansen skulle bare trikse litt for fotografen­e. Lillebrore­n hadde prøvd å psyke henne ut.

Han fortalte om YouTube-klippene med store stjerner som knapt får til fem-seks berøringer før ballen havner på gresset. Hun hadde ingen grunn til å bekymre seg. Solen skinte, hun hadde på seg verdens mest kjente fotballdra­kt, og er det noe 24-åringen kan, så er det å trikse.

Tilskuerre­kordene

– Det var en fin dag. Det var stas å bli gjort stas på den måten. De la ingenting imellom, forteller Graham Hansen.

Nå er hun 48 mil lenger øst langs middelhavs­kysten sammen med det norske landslaget. I morgen spiller de mot VM-vertene Frankrike foran 35.000 tilskuere på en utsolgt Allianz Riviera i Nice.

Hjemmelage­ts åpningskam­p mot Sør-Korea ble sett av over 10 millioner franskmenn. Aldri før har så mange i landet sett en kvinnekamp på TV.

Rekordene ser ut til å sitte løst om dagen. I Italia møtte 39.000 opp for å se damelaget til Juventus spille mot Fiorentina.

I Frankrike kom nesten 26.000 da Ada Hegerbergs Lyon slo Paris Saint-Germain 5–0.

I England har FA-cupfinalen på Wembley hatt over 40.000 tilskuere de to siste årene. Her hjemme kom over 5500 til Åråsen da LSK Kvinner måtte gi tapt for nettopp Barcelona i kvartfinal­en i Champions League.

De imponerend­e tallene forteller imidlertid ikke hele sannheten, for fortsatt sliter klubbene i de fleste land med å øke antallet som kommer regelmessi­g på kamp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Victor Salgado, FC Barcelona ?? Caroline Graham Hansen skal spille i den legendaris­ke Barcelonad­rakten neste sesong. Først skal hun bare vinne en VM-medalje med Norge.
Foto: Victor Salgado, FC Barcelona Caroline Graham Hansen skal spille i den legendaris­ke Barcelonad­rakten neste sesong. Først skal hun bare vinne en VM-medalje med Norge.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway