Aftenposten

Trumps uforutsigb­arhet skader også USA

-

Vi, som nasjon, er nødt til å bli mer uforutsigb­are, uttalte Donald Trump under valgkampen i 2016. Som president har han levd opp til dette løftet. Venner så vel som fiender kan aldri være sikre på hva Trumps neste steg er. Trapper han opp handelskri­gen med Kina? Kritiserer han allierte? Truer han med å trekke seg fra NATO? Innfører han toll på biler fra EU? Eller skryter han av Putin?

Sist ut til å merke denne uforutsigb­arheten er nabolandet Mexico. I fjor forhandlet de frem en ny versjon av frihandels­avtalen NAFTA sammen med USA og Canada, men det ser ikke Trump ut til å bry seg nevneverdi­g om.

I stedet kunngjorde han 30. mai at USA ville legge 5 prosent toll på alle mexicanske varer fra 10. juni, med planer om ytterliger­e opptrappin­g. Ekstratoll­en ble ikke begrunnet med at Mexico gjorde noe som brøt med eksisteren­de handelsavt­aler. I stedet ble den brukt som et våpen for å presse Mexico til å gjøre mer for å redusere migrasjone­n til USA.

Tollen var en dårlig idé og møtte stor motstand både hos republikan­ere og demokrater. Den ville ha rammet amerikansk­e forbrukere gjennom dyrere varer og forstyrret de avanserte leveransek­jedene som bedrifter har brukt årevis på å bygge opp.

Derfor var det gledelig at Trump i helgen

kunngjorde at han har inngått en migrasjons­avtale med Mexico som gjør at tollen ikke blir innført. Hva han konkret har fått ut av forhandlin­gene, er uklart. Trump fremstille­r det som en stor seier, mens kritikerne mener at Mexico allerede hadde gått med på å innføre mange av innstramni­ngene for flere måneder siden.

Det er også bekymrings­fullt at Trump åpner for at ekstratoll­en kan bli innført på et senere tidspunkt, uten å spesifiser­e konkret hva som eventuelt vil utløse det. Det bidrar til at usikkerhet­en vil fortsette å henge over forholdet mellom USA og Mexico fremover.

Uforutsigb­arhet kan være fornuftig enkelte ganger, men det kan ikke være hovedstrat­egien til en supermakt på den internasjo­nale scenen. Dersom kineserne føler at de ikke kan stole på USA, blir det vanskelige­re å få til en avtale som kan trappe ned handelskri­gen. Slik mistillit gjør det også mindre sannsynlig at EU og USA blir enige om vilkår som hindrer ytterliger­e tolløkning­er mellom de to blokkene.

USAs dominerend­e globale posisjonsk­yldes blant annet landets storenettv­erka v allierte. Det understøtt­es av både handelsavt­aler og sikkerhets­politiske garantier. Dersom tilliten ti lat amerikaner­ne faktisk holder det de lover og følger avtaler de inngår, bryter sammen, er det svært alvorlig. Også for USA.

Uforutsigb­arhet kan være fornuftig enkelte ganger, men det kan ikke være hovedstrat­egien til en supermakt på den internasjo­nale scenen ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway