Aftenposten

– Epidemien like stor i dag

Totalt 55 voksne og barn er blitt innlagt på sykehus i Askøy. Ingen er kritisk syke.

- Rune Stølås og Ørjan Torheim, Bergens Tidende

Folk kan fortsatt bli syke fordi de tidligere er blitt smittet ” Arild Iversen, smittevern­lege

Klokken 9 i går morges gikk kriseledel­sen i Askøy i møte for å diskutere smitteutbr­uddet i kommunen. Fredag ble det bekreftet at det er funnet E. coli i vannet hjemme hos abonnenter og i et høydebasse­ng på Øvre Kleppe på Askøy. Ved 12-tiden i går holdt smittevern­lege Arild Iversen og varaordfør­er Bård Espelid pressekonf­eranse.

– Høydebasse­nget er nå isolert fra resten av nettet. I tillegg har vi iverksatt kloring, sa Espelid. Han omtalte det som bekymrings­fullt at de ikke kjenner årsaken, men sa at de jobber konstrukti­vt.

– Bekymringe­n er avtagende fordi vi nå har fått etablert gode strukturer og gode metoder for å håndtere risikoen, sa han.

Varaordfør­eren sa videre at de smittede følges opp. Kommunen forsøker nå å forebygge at nye smittes.

Smittevern­lege Iversen uttalte at smitterisi­koen i dag er null, forutsatt at folk følger kommunens kokeråd.

– Men folk kan fortsatt bli syke fordi de

tidligere er blitt smittet. Eller man kan bli smittet hvis man for eksempel bor sammen med en som er smittet.

Det kan ta opp til ti dager fra man blir smittet til symptomer viser seg.

Varaordfør­eren opplyste at Folkehelse­institutte­t (FHI) har begynt å samle inn data. FHIs arbeid så langt styrker teorien om at det trolig er vannbåren smitte. Espelid sa også at skoler og barnehager vil holdes åpne som normalt og at et stort antall vanntanker er satt ut.

– Like stor

I går meldte Helse Bergen at 55 voksne og barn har vært innlagt i forbindels­e med vannsaken på Askøy. Ingen er kritisk syke.

Klokken 10 i går var 18 voksne innlagt, men ingen barn, ifølge Helse Bergen.

– Sykdomsbil­det er uforandret. Det er det samme antall henvisning­er til Haukeland som vi har sett tidligere, sa Espelid. – Epidemien er like stor i dag som i går. Som svar på et spørsmål om å sende barn til barnehage og skole, sa smittevern­legen at så lenge barn ikke har symptomer, er de ikke smittefarl­ige.

Varaordfør­er Espelid opplyste at det søndag ble tatt 14 vannprøver.

– FHI har begynt å få inn data for hvor smittede er bosatt, og de prøver å vurdere hvor i forløpet vi er av epidemien.

Askøy kommune venter svar på noen av prøvene i dag.

– E. coli er funnet flere steder. Vi har innbyggere som er rammet, som er bosatt utenfor det geografisk­e området som er hardest rammet. Vi må kartlegge hvor disse har drukket vann og blitt smittet, sa Espelid.

– Ikke jevnlige prøver

Varaordfør­er Espelid sa at det ikke tas jevnlige prøver av vannet i høydebasse­nget, men ved andre punkter i nærheten.

– Vi vet at høydebasse­ng er en risiko i et vann distribusj­onssystem, så vi må utfordre oss selv på om det burde være inkludert i et prøveprogr­am.

Han understrek­er at prøveprogr­ammet for Kleppe vannverk har vært sett på av Mattilsyne­t uten avvik eller kommentare­r.

På spørsmål om hvordan kommunen vil stille seg til eventuelle erstatning­skrav, svarte Espelid at det er noe kommunen ikke har hatt veldig fokus på så langt. Espelid sa at det er for tidlig å si om vannskanda­len vil få politiske konsekvens­er.

Gutt (1) døde

Trolig er flere tusen personer på Askøy blitt syke, og dødsfallet ti lenet tår gammelgutt­knytte stilvannfo­rurensning­en.

BT spurte vareordfør­eren om ikke Askøy, med sin nærhet til Bergen og Giardiaska­ndalen der, burde være ekstra på tå hev for å sikre trygt vann.

Espelid skjønner at spørsmålet blir stilt, men sa at kommunen generelt er opptatt av god vannkvalit­et.

 ?? Foto: Rune Stølås ?? Varaordfør­er Bård Espelid (til venstre) og smittevern­lege Arild Iversen represente­rte Askøy kommune på gårsdagens pressekonf­eranse.
Foto: Rune Stølås Varaordfør­er Bård Espelid (til venstre) og smittevern­lege Arild Iversen represente­rte Askøy kommune på gårsdagens pressekonf­eranse.
 ??  ?? «Alvorlig fare for sykdom! Alt vann må kokes» er beskjeden på lappen i rådhuset i Askøy.
«Alvorlig fare for sykdom! Alt vann må kokes» er beskjeden på lappen i rådhuset i Askøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway