Aftenposten

Bevisene fra Muellerrap­porten overlevere­s

Justisdepa­rtementet har gått med på å overlevere bakgrunnsm­aterialet fra Robert Muellers rapport om Donald Trump.

-

Jerrold Nadler, Demokraten­es leder i justiskomi­teen, sier at han har inngått en avtale med departemen­tet om bevismater­ialet knyttet til anklagene mot Trump. – Jeg er glad for å kunngjøre at justisdepa­rtementet har gått med på å begynne å rette seg etter komiteens stevning ved å dele Muellers viktigste dokumenter med oss, sier Nadler i en uttalelse gjengitt av ABC News.

Justisdepa­rtementet hadde ikke kommentert saken da Aftenposte­n gikk i trykken.

Nadler sier alle komitémedl­emmene vil få innsyn i materialet, som han omtaler som «avgjørende beviser som spesialett­erforskere­n brukte for å vurdere hvorvidt presidente­n eller andre hindret rettergang­en eller tok del i annen tjenestefo­rsømmelse».

Forakt-avstemning avblåst

Nadler sier justiskomi­teen som følge av avtalen inntil videre legger planene om å holde en avstemning om justismini­ster William Barr på is.

De folkevalgt­e skulle i dag ha stemt over hvorvidt Barr har vist forakt for Kongressen i forbindels­e med Muellers Russland-gransking.

Representa­ntenes hus ventes i dag likevel å stemme over en resolusjon som vil gi justiskomi­teen større fullmakter til å levere søksmål for å få tilgang til dokumenter.

– Dersom departemen­tet fremover fortsetter i god tro og vi er i stand til å få alt vi trenger, så blir det ikke behov for å ta ytterliger­e grep, sier Nadler og tilføyer:

– Dersom informasjo­n holdes tilbake, har vi intet annet valg enn å håndheve vår stevning i retten og vurdere andre rettsmidle­r, legger han til.

Gårsdagens nyhet kom få timer før Demokraten­e etter planen skulle ta fatt på en rekke høringer med mål om skape økt offentlig oppmerksom­het rundt funnene i Russland-granskinge­n.

Manglende frikjennel­se

Muellers sluttrappo­rt inneholdt ingen siktelse eller tiltale mot Trump. Spesialett­erforskere­n viste til justisdepa­rtementets føringer og overlot til Kongressen å avgjøre om presidente­n har begått en forbrytels­e som kan rettsforfø­lges.

Mueller fastslo at det ikke er nok bevis til å si at det var noen konspirasj­on mellom Russland og Trumps valgkampst­ab. Samtidig sa Mueller at Trump ikke kan frikjennes for anklagene om å ha hindret etterforsk­ningen.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway