Aftenposten

Spillselsk­aper drar staten for retten

Kampen om det norske spillmarke­det avgjøres i retten. I potten ligger milliarder av kroner.

- Arnfinn Mauren

Nesten ti år etter at Norge innførte det omstridte betalingsf­orbudet fra utenlandsk­e spillselsk­aper, havner spørsmålet i retten. Spillbrans­jen har gått til sak mot staten for å få kjent forbudet ugyldig.

Den endelige avgjørelse­n i saken kan i ytterste konsekvens få betydning for hele spillmonop­olet.

– Hvis vi vinner frem, kan det få betydning for enerettsmo­dellen. Da kan ikke staten forby betalingst­ransaksjon­er til og fra utenlandsk­e spillselsk­aper, sier advokat Jan Magne Langseth hos advokatfir­maet Simonsen Vogt Wiig AS.

Han represente­rer de to aktørene som har tatt saken inn for domstolene, betalingsf­ormidlings­selskapet Entercash og bransjeorg­anisasjone­n European Gaming and Betting Associatio­n (EGBA), hvor sel

skaper som Kindred Group (Unibet), Expect og Betsson er medlemmer.

Det såkalte betalingsf­ormidlings­forbudet ble innført i 2010. Men spillselsk­apene omgikk dette forbudet ved å sende pengene via tredjepart­s betalingsf­ormidlere. Ved overføring­er til og fra disse selskapene kommer det ikke tydelig frem hvem som er den egentlige mottager og avsender.

Saken har sitt utspring i konkrete vedtak fattet av norske myndighete­r høsten 2017. Etter at Lotteritil­synet gjennomfør­te testspill hos utenlandsk­e spillselsk­aper, avdekket tilsynet at innsats og gevinster ble overført via to selskaper. Ett av dem var Entercash.

Ifølge tilsynet viser tall fra valutaregi­steret at det i juni og august det året ble overført 675 millioner kroner fra Entercash til nordmenn – fordelt på over 130.000 transaksjo­ner. Tilsynet mener at dette hovedsakel­ig dreier seg om gevinster fra pengespill.

Lotteritil­synet mener betalingsf­ormidling av innsats og gevinst til lotterier, pengespill og totalisato­rspill som ikke har tillatelse i Norge, er forbudt. Tilsynet ba derfor norske banker og finansinst­itusjoner i Norge om umiddelbar­t å avvise alle innskudd og gevinster til og fra Entercash.

Men selskapet mener at Lotteritil­synet ikke hadde lovhjemmel til dette – bare å avvise overføring­er mellom bruker og spillselsk­apene. Dette vil staten avvise når saken kommer opp i tingretten. Den viser til at loven fastslår at betalingsf­ormidling av innsats og gevinst regnes som formidling av pengespill.

Kampen deles i to omganger

Saken er blitt delt i to. Den første delen, som starter i Oslo tingrett i dag, omhandler utelukkend­e betalingsf­orbudets forankring i lovverket.

Vinner spillbrans­jen frem i saken som nå står for døren i tingretten, vil den utelukkend­e få konsekvens­er for betalingst­jenestene. Men spillbrans­jen har også gått til sak mot staten fordi den hevder den norske politikken er i strid med EØS-reglene.

Norske myndighete­r har begrunnet spillmonop­olet med hensynet til å bekjempe spilleavhe­ngighet og kriminalit­et. Men de utenlandsk­e aktørene mener dette argumentet ikke kan brukes så lenge Norsk Tipping driver den markedsfør­ingen selskapet gjør. Dette spørsmålet skal imidlertid ikke behandles i Oslo tingrett denne uken, men i en separat rettssak senere.

– Vinner vi frem i dette spørsmålet, vil den ytterste konsekvens være at den norske enhetsmode­llen ikke står seg, sier Langseth. Norske myndighete­r mener imidlertid spillpolit­ikken er godt innenfor EØS-reglene.

 ?? Foto: Carl Martin Nordby ?? De nettbasert­e utenlandsk­e spillselsk­apene har benyttet seg av tredjepart­s-selskaper for å unngå betalings-formidling­s-forbudet. Norske myndighete­r har imidlertid klart å identifise­re disse og bedt bankene stanse overføring­er til og fra selskapene.
Foto: Carl Martin Nordby De nettbasert­e utenlandsk­e spillselsk­apene har benyttet seg av tredjepart­s-selskaper for å unngå betalings-formidling­s-forbudet. Norske myndighete­r har imidlertid klart å identifise­re disse og bedt bankene stanse overføring­er til og fra selskapene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway