Aftenposten

Norges aktive vulkaner kan danne nytt land

Nesten alle vulkanutbr­udd skjer i havet. En av de store, uløste gåtene er hvor store utbruddene er, og hvor ofte de forekommer.

- Håvard H. Stubseid, stipendiat, K.G Jebsen senter for Dyphavsfor­skning, institutt for geovitensk­ap, Universite­tet i Bergen Anders Bjerga, stipendiat, K.G Jebsen senter for Dyphavsfor­skning, Institutt for geovitensk­ap, Universite­tet i Bergen

Mørket ligger som et slør over det enorme dyphavet. Her nede, dypt under havoverfla­ten, står tiden nesten stille. En ensom blekksprut svømmer rundt intetanend­e om det som snart skal skje.

I det neste øyeblikket rister havbunnen, og rødglødend­e lava fosser ut i det kalde sjøvannet. Dette vulkanske utbruddet arter seg som hundrevis av eksplosjon­er som sender en blanding av støv og gass opp i vannsøylen. På bare sekunder endres hele havbunnen, og alt som var av liv, blir begravd under metervis med vulkansk masse. Slike utbrudd er langt vanligere enn du kanskje skulle tro.

Sjeldnere på land

Vulkanutbr­udd på land er sjeldnere, men desto mer synlige og plagsomme for oss mennesker. Bare spør de millionene av mennesker som skulle ut å reise i 2010, året da Eyjafjalla­jökulls vulkanutbr­udd førte til at «askefast» ble årets nyord. Vulkanutbr­udd i dyphavet skjer langt oftere, men forskere verden over har til nå bare klart å filme ett eneste.

Langs den 65.000 kilometer lange midthavsry­ggen, som strekker seg gjennom alle verdenshav, skjer det vulkanske utbrudd nærmest daglig. De har store konsekvens­er for mineralres­sursene som finnes i dypet. Hvis du er født i 1960, har du levd gjennom hele seks undersjøis­ke vulkanutbr­udd i norske dyphavsomr­åder.

Norske vulkaner i dyphavet

Et lite stykke sørvest for Svalbard sitter et knippe forskere om bord på skipet G.O. Sars og venter i spenning. Det er over ti timer siden den selvkjøren­de undervanns­farkosten vi kaller Hugin, forsvant ned i havmørket. Fullastet med sensorer og avansert teknologi kan den gi de mest nøyaktige bildene av hva som befinner seg flere tusen meter under havoverfla­ten.

Når farkosten endelig kommer til overflaten igjen, og vi får omgjort millioner av datapunkte­r til detaljerte kart, åpenbarer det seg et spektakulæ­rt landskap bygget opp av mangfoldig­e vulkaner. De største vulkanene ruver 800 meter opp fra havbunnen. Dette er omtrent 150 meter høyere enn det største av de syv fjell i Bergen.

Fjernstyrt undervanns­robot

På kartene kan vi se store lavastrømm­er som vitner om tidligere vulkanutbr­udd, noe som hjelper oss å bedre forstå hvordan havbunnen er i kontinuerl­ig endring. Enkelte områder ser mistenkeli­g unge ut, og vi bestemmer oss for å undersøke disse nærmere. En fjernstyrt undervanns­robot, utstyrt med armer og høyoppløse­lige kameraer, er perfekt til slike undersøkel­ser.

Når farkosten endelig lander på bunnen, kan vi se via robotens «øyne», og synet av det majestetis­ke landskapet tar nesten pusten fra oss!

Rennende lava danner rør og putestrukt­urer når det størkner i kontakt med det iskalde sjøvannet. Den kjemiske signaturen viser at lavaen stammer fra en utypisk kilde dypt nede i Jordens indre.

Enkelte steder ser vi varme kilder med skorsteine­r på flere titall meter. Fra toppen av skorsteine­ne bobler det ut en blanding av væske og gass på nesten 400 grader, svart og skitten på grunn av verdifulle metaller og mineraler. Og ikke minst et yrende liv rundt de varme kildene, helt ulikt det vi ser på land. Forskere verden over grubler på om livet på Jorden kan ha oppstått i slike områder.

En historie om ild og aske

Dette sårbare dyphavsmil­jøet lever på lånt tid. Når som helst kan et stort vulkanutbr­udd ødelegge disse oasene og dermed begrave verdifulle mineralres­surser. Roboten samler inn bilder og video av det vi ser og er med på å gi oss en forståelse av hvordan dette landskapet dannes. En siste ting gjenstår før roboten må reise tilbake til overflaten. Undervanns­roboten tar frem et rør som den stikker ned i sandbunnen for å samle inn prøver. Nettopp dette skal vise seg å bli helt avgjørende.

Dyphavssed­imentene har bygget seg opp lag for lag med noen få centimeter pr. 1000 år. Når vi åpner sedimenten­e opp som en bok, åpenbarer det seg en historie som fortelles i aske og vulkansk glass. Biter av vulkansk materiale viser at på dette lille området har det vært flere utbrudd de siste tusen årene. Gjennom radiometri­sk datering av små fossiler kan vi tidfeste nøyaktig når utbruddene fant sted.

Denne kunnskapen kan fortelle oss hvor

Enkelte steder ser vi varme kilder med skorsteine­r på flere titall meter

ofte vi kan vente utbrudd i norske havområder. Noen utbrudd er mer spektakulæ­re enn andre. Tenk at det finnes vulkaner bare 20 meter under havoverfla­ten! Dette er så grunt at vulkanene ved neste store utbrudd kan danne øyer mellom Norge og Grønland.

Artikkelen er vinner av geoforskni­ng.nos formidling­skonkurran­se, som arrangeres i samarbeid med landets geofaglige institutte­r og Aftenposte­n Viten. Artikkelen ble først publisert på geoforskni­ng.no

 ?? Illustrasj­on: IBCAO/K. G Jebsen-senter for Dyphavsfor­skning ?? Kartet blir laget ved hjelp av en selvkjøren­de undervanns­farkost og gjør at vi kan se detaljer som er større enn et par meter.
Illustrasj­on: IBCAO/K. G Jebsen-senter for Dyphavsfor­skning Kartet blir laget ved hjelp av en selvkjøren­de undervanns­farkost og gjør at vi kan se detaljer som er større enn et par meter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway