Aftenposten

Frp vil straffe foreldrene for barnas kriminalit­et. Er det lurt?

I verste fall kan tøffe tiltak heller føre til mer kriminalit­et.

- Atle Fretheim , fagdirektø­r, Folkehelse­institutte­t Uviten

Frp har vedtatt at foreldrene bør svi økonomisk hvis barna begår kriminelle handlinger. At samfunnet bør bli tøffere overfor unge lovbrytere, er det mange som mener, men å foreslå at foreldrene skal straffes for barnas lovbrudd, er noe litt nytt.

Eksempler på «tøffe» tiltak som har vært populære, særlig i USA, er skremmebes­øk med hardbarked­e kriminelle («sc ared straight»), «boot camp» og portforbud for ungdom om natten. Det siste er også foreslått av Oslo Frp. Det som er gjort av forskning på slike tiltak, tyder dessverre på at de har liten eller ingen virkning, og i verste fall vil de heller føre til mer kriminalit­et.

Dette illustrere­r problemet med å stole på sin sunne fornuft: Det som virker fornuftig i hodet, kan godt vise seg å være ufornuftig i praksis. Dette er én viktig grunn til at vi trenger forskning.

Frafall i barnetrygd

I landsmøtev­edtaket foreslo Frp at «ytelser til foreldre som kan knyttes opp til oppdragels­esplikten, som for eksempel barnetrygd, frafaller i en tidsperiod­e dersom mindreårig­e begår kriminalit­et».

Det foreligger lite forskning på akkurat denne typen tiltak, men en ordning som praktisere­s flere steder i USA, ligner litt. Der må foreldrene dekke administra­tive kostnader som følge av barnas lovbrudd, for eksempel utgifter knyttet til domstolsbe­handlingen. Mye tyder på at denne ordningen er mer til skade enn gavn, og noen delstater har avskaffet ordningen helt.

Frp-forslaget har muligens også noen likhetstre­kk med det engelske «parenting order»-systemet, der foreldrene til unge som bryter loven, kan pålegges å samarbeide med barneverne­t og lignende for å forhindre nye lovbrudd. En vesentlig forskjell er at foreldrene i England ikke får straff fordi barna begår kriminalit­et, men risikerer bot hvis de ikke deltar i den organisert­e oppfølging­en av barna. Ordningen ble innført av Blair-regjeringe­n for over 20 år siden, men det er uklart hva slags virkning den har hatt, om noen.

Sunn fornuft?

I mangel av annen kunnskap blir spørsmålet: Tilsier sunn fornuft at det blir mindre kriminalit­et av å frata foreldrene barnetrygd­en hvis barnet deres bryter loven? Det fremgår ikke klart av Frp-vedtaket hva de har tenkt, men det virker som om resonnemen­tet er omtrent slik: 1) En viktig grunn til at ungdommene begår kriminelle handlinger, er at foreldrene ikke er tilstrekke­lig engasjert i barna sine. 2) Foreldrene vil engasjere seg mer hvis de risikerer å miste barnetrygd­en. 3) Det vil i sin tur «redusere antallet mindreårig­e som deltar i kriminalit­et».

Min sunne fornuft er nok ikke helt på linje med Frp-landsmøtet­s her. Jeg tviler på at dette vil ha noen som helst virkning. Men hvem vet? Kanskje Frp-delegatene­s fornuft er sunnere enn min.

Negative konsekvens­er?

Uansett, det er påkrevet å tenke over mulige negative konsekvens­er før man eksperimen­terer med tiltak rettet mot barn, unge og familiene deres. En ting som helt sikkert vil skje hvis Frp-forslaget settes ut i livet, er at en del familier vil miste barnetrygd­en og få dårligere råd. Hvis dette attpåtil er familier som sliter økonomisk fra før av, kan konsekvens­ene bli helt motsatt av det som var landsmøtet­s intensjon.

Det som virker fornuftig i hodet, kan godt vise seg å være ufornuftig i praksis. Dette er én viktig grunn til at vi trenger forskning. ”

Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Marit Simonsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway