Aftenposten

Er det egentlig så galt med nasjonale interesser i utviklings­politikken?

- Nikolai Hegertun, stipendiat ved senter for utvikling og miljø, Universite­tet i Oslo

Kanskje er det først når utviklings­politikken virkelig blir viktig for oss, at vi kommer til å behandle den med det alvor den fortjener. Debatten om det skal være nasjonale interesser eller solidarite­t som skal styre bistandens prioriteri­nger, har pågått i flere tiår. Denne spenningen har alltid vært en kime til institusjo­nell schizofren­i for Utenriksde­partemente­t, ettersom man der i huset både skal fremme norske interesser og ivareta verdens fattige. Det var dette dilemmaet Jonas Gahr Støre ønsket å løse da han som utenriksmi­nister forsøkte å integrere både interesser og verdier i såkalt «engasjemen­tspolitikk»: Det var i Norges interesse å fremme verdier vi trodde på.

Ikke et onde, men en ressurs

Konsensus blant bistandsor­ganisasjon­er – og en rekke fagfolk – synes likevel å være at bistand bør beskyttes mot føringer fra nasjonale interesser. Argumenten­e går både ut på å ivareta bistandens integritet som assistanse basert på de fattiges behov, og at effektivit­eten vil lide dersom bistanden brukes til andre (utenrikspo­litiske) formål enn de rent utviklings­politiske.

Men går det an å tenke at nasjonale interesser ikke er et onde i utviklings­politikken, men tvert imot en ressurs? Om vi forstår egenintere­sser i en bredere forstand enn å selge laks og Jotun-maling, så ja. Her er fem grunner:

1. Egenintere­sser skaper langsiktig bistand

For det første kan egenintere­sser skape en langsiktig forankring for utviklings­en-gasjemente­t. Hvis utviklings­politikken kun skal baseres på mottageren­s behov og interesser, vil det mest sannsynlig lede til en uforplikte­nde flyktighet i politikken.

Historisk sett hadde for eksempel USA i perioden etter andre verdenskri­g en sterk egenintere­sse i at bistanden til Europa og land som Taiwan, Sør-Korea og Japan skulle fungere. «Giveren» la følgelig ned mye penger og politisk prestisje i at gjenreisni­ngen av Europa skulle lykkes. I et kald krigs-perspektiv hadde USA en sterk egenintere­sse i at disse landene lykkes med sin utvikling, og bistanden var følgelig massiv og langsiktig.

2. Egenintere­sser øker politisk eierskap

For det andre kan sterkere egenintere­sse skape et genuint eierskap hos de tyngste politiske aktørene i et giverland og ikke bare «bistandsbr­ansjen» og utviklings­po-litiske aktører. Sagt på en annen måte, dersom utviklings­politiske spørsmål rykker opp på regjeringe­ns agenda, vil ikke feltet «overlates til seg selv».

Det er denne tendensen vi kan ane med bærekrafts­målene. Verdens nye utviklings-agenda har beveget fokuset fra innsats i fattige land til et fokus på vår globale felles skjebne. Dette har rykket utviklings­politikken ut av «bistandsin­dustrien» og den gamle motsetning­en med «givere» og «mottagere». Et bredere eierskap til politikken skaper også en tverrpolit­isk konsensus om

Egenintere­sse tar oppg jør med hykleriet om at vi alle er jevnbyrdig­e partnere ”

prioriteri­ngene og kan motvirke partipolit­isk fragmenter­ing.

3. Egenintere­ssen øker interessen for resultater

For det tredje kan egenintere­sse øke interessen for resultater. Når nasjonale interesser står på spill, er «failure not an option».

Skal vi være ærlige, har et viktig hensyn for Norge lenge vært å innfri målet om å bruke 1 prosent av brutto nasjonalin­ntekt i bistand. Flere evaluering­er og fagartikle­r har påpekt at det norske systemet hovedsakel­ig er rigget for å få ut penger, ikke for å følge opp og måle resultater. Trolig vil dette endre seg dersom de viktigste politiske aktørene får en sterkere interesse av at bistanden skal fungere.

Et ikke helt irrelevant eksempel er når det bistandskr­itiske partiet Frp plutselig fikk en sterk interesse av å hjelpe fattige så effektivt som mulig «der de er», fremfor at de kom til Norge som flyktninge­r. Følgelig vil man kanskje med kjølig pragmatism­e kritisk vurdere effektivit­eten av ethvert bistandsti­ltak. Kanskje er det ikke så dumt at vidløftige mål om «statsbyggi­ng» i sårbare stater eller global harmoni innen 2030 blir møtt med større nøkternhet. Kanskje kan det presse frem en erkjennels­e om at det er mye vi ikke evner å gjøre, og at re

sultater er helt avhengig av de fattige landene selv. Økt egenintere­sse kan gi økt realisme. Det er kanskje ikke så dumt.

4. Egenintere­sser kan skape mer debatt

For det fjerde kan en interesseo­rientert debatt om av hva vi vil med bistanden – og øvrig internasjo­nalt engasjemen­t – engasjere større deler av befolkning­en i samtalen om utvikling. Der det før har vært opp til aktivister og bistandsor­ganisasjon­er å drøfte utviklings­politiske problemsti­llinger, kan et fokus på egenintere­sser skape større oppmerksom­het. Kanskje kan det også øke støtten blant deler av befolkning­en som enten har vært likegyldig­e eller kritiske til bistand?

Spørreunde­rsøkelsene fra SSB som stadig bekrefter befolkning­ens høye støtte til bistand, sier tross alt ingenting om hvordan folk ville prioritert bistand dersom det ble satt opp mot andre behov. Helsebarom­eteret for 2018 viste for eksempel at folk flest vil ta fra bistanden om helsevesen­et skulle fått tilført flere midler. I europeiske giverland, som nettopp er langt mer presset på budsjett enn Norge, har nemlig koblingen til nasjonale interesser vært viktig for å bevare en viss folkelig støtte til bistand.

5. Egenintere­sse tar oppgjør med hykleriet

Til sist kan forhåpentl­ig en tydeligere forankring i egenintere­ssene være med på å skjære gjennom det bistandsre­toriske hykleriet om at vi alle er jevnbyrdig­e partnere, og at mottagerne egentlig sitter i førersetet for politikken som føres.

At afrikanske land oftest får besøk av en bistands- eller utviklings­minister, mens viktigere land som regel får besøk av en utenriksmi­nister eller statsminis­ter, er en konstant påminnelse om asymmetrie­n som ligger under relasjonen. En mer normal relasjon mellom stater kan gi en langt mer edruelig og åpen debatt om egne interesser og mulighetsr­om. Formodentl­ig aner nok de fleste mottagere av bistand at også Norge – tross for den panegyrisk­e retorikken om likeverd og «mottageror­ientering» – har en viss interesse av engasjemen­tet. Det vil nok bli lettere å tro på de delene av givernes engasjemen­t som faktisk er (tilnærmet) altruistis­k, eller i alle fall i tråd med giverlande­ts prioriteri­nger (reelt sett «vinn-vinn»), hvis man samtidig er åpen om de områdene som ikke er det, men likevel prioritere­s fordi det er i Norges nasjonale interesser.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Naruedom Yaempongsa, Shuttersto­ck/NTB scanpix ?? Går det an å tenke at nasjonale interesser ikke er et onde i utviklings­politikken, men tvert imot en ressurs? spør Nikolai Hegertun.
Foto: Naruedom Yaempongsa, Shuttersto­ck/NTB scanpix Går det an å tenke at nasjonale interesser ikke er et onde i utviklings­politikken, men tvert imot en ressurs? spør Nikolai Hegertun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway