Aftenposten

Barn lærer aggresjon. På tide å skru av Fortnite.

- Ole Andre Bråten, forfatter og firebarnsf­ar

Som forsker er jeg blitt overrasket etter et dypdykk i fenomenet vold og trusler i skolen. Med bakgrunn fra Forsvaret og politiet har jeg et klart råd til foreldre: Skru av.

Vold og trusler mot lærere

For mange år siden satt jeg som politiover­betjent og høyskolele­ktor ved Politihøgs­kolen og utviklet programmer for hvordan politiet kunne forberede seg mentalt på skoleskyti­ng. Alvorlige hendelser i Finland hadde økt fokuset her hjemme. Denne type hendelser er i seg selv krevende å reflektere over og i nesten enda større grad utfordrend­e å forberede seg på.

Opp gjennom årene har jeg som rådgiver bistått en rekke skoler etter alvorlige hendelser. Når jeg nå har finlest statistikk og rapporter, begynner jeg å lure. Er våre barn faktisk trygge på skolen?

Økningen av vold og trusler mot lærere er det som har fått meg til å stille det spørsmålet. Det er forståelig at frustrasjo­n i skoler, særlig for sårbare elever, kan medføre krevende situasjone­r. Langt mer krevende er det å ta inn over seg at rapportert aggresjon er like vanlig i ordinære skoler. Da er spørsmålet om vi tar ansvar for våre gutter ved å la dem skyte rundt seg i en virtuell verden?

Psykologie­n sier nei.

Sosial læring av aggresjon

For det første blir barn, særlig gutter, mer fysisk aggressive av å observere aggresjon. En talsmann for et slikt perspektiv er den anerkjente forskeren Bandura som ved Stanford University i USA gjennomfør­te et eksperimen­t på barn i alderen 3–6 år. Han fant her grunnlag for sosial læring av aggresjon. Vi lærer av voldelig adferd i sosiale situasjone­r.

I eksperimen­tet fikk forsøksper­sonen observere en voksen enten i vennlig samhandlin­g med en dukke eller med aggressiv adferd ovenfor denne. Når barnet så ble plassert i et annet rom der det kunne leke med ulike leker, bl.a. dukken, var adferden påtagelig. Gutter gikk løs på dukken. Men det var jo bare en dukke? Man hadde ikke gjort noe slikt mot et menneske? Kanskje ikke.

Verktøy for krig

Det å utøve aggresjon mot et annet levende menneske er heldigvis svært unaturlig. Funn i krig viste nettopp dette. En overrasken­de lav andel skudd ble avfyrt målrettet mot fienden. I en krig kan det åpenbart være uheldig, så man satte i gang en rekke prosjekter for å øke aggresjone­n.

Et av disse var å benytte simulering­er og dataspill der man ikke lenger skyter på dukker eller pappblink, men menneskeli­ge mål. Omtrent som teknologie­n som slippes løs på våre barn. Forskjelle­n er bare hvordan denne typen plattforme­r benyttes i Forsvaret og politet for å utvikle evnen til å møte noen av de mest krevende situasjone­r vi kan stå i som mennesker.

Ingen veiledning for barnet

I flere år trente jeg politihøys­kolestuden­ter i denne type prestasjon­smiljø, der man står ovenfor menneskeli­gnende personer i simulering. Vi benyttet endog videosnutt­er der vi som ansvarlige for simulering­ene kunne påvirke utfallet ut fra våre datasystem.

Det var for det første en menneskeli­g faktor som overvåket og kunne veilede ønsket adferd. For det andre var målet alltid å løse situasjone­n uten å benytte skytevåpen som siste utvei. For å understøtt­e fokus på de minst inngripend­e virkemidle­ne, som kommunikas­jon, vektlegger omfattende lov- og instruksve­rk et tydelig etisk perspektiv.

Uten veiledning sitter nå kanskje din unge, lett påvirkelig­e sønn på en eller annen plattform og lærer aggresjon.

Det er ikke tvil om at alle trenger økt kompetanse for å møte den aggresjone­n vi nå ser i skolen. Skal vi kunne skape trygge oppvekst- og læringsare­naer, er det imidlertid ikke tilstrekke­lig med fokus kun på forebyggin­g av vold og trusler overfor de ansatte som vernes av arbeidsmil­jøloven. Vi må også snakke med barna våre og kjenne hvordan de kan skades og settes i situasjone­r de ikke ønsker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway