Aftenposten

Den nasjonale sikkerhete­n er truet. Dere, våre folkevalgt­e, må reagere.

- Birgit Amalie Nilssen, teatersjef, Kilden

Sosiale medier. For 16 år siden fantes de ikke. Nå er vi avhengige av dem. Så avhengige at vi ofrer både privatliv, redaktøran­svar og rettssikke­rhet for våre daglige likes. Nasjonal sikkerhet er truet. Overvåking­skapitalis­me er både storindust­ri og et effektivt våpen. Dere, våre folkevalgt­e, må reagere med strengere lovreguler­ing og sanksjoner.

Hvorfor oppfordrer jeg ikke til boikott av sosiale medier om jeg har så mye imot dem? En boikott vil gjøre vondt verre. Er det noe vi ikke trenger, er det flere isolerte arenaer der radikale ideologier får blomstre uimotsagt. Sosiale medier er kommet for å bli. Fordelene ved dem er mange. Utfordring­ene er enda flere.

Ordet «unnskyld» blir flittig brukt av Mark Zuckerberg. Under kongressen­s høring i USA i fjor uttalte han som kjent: «Det er klart nå at vi ikke har gjort nok for å hindre at redskapet vårt gjør skade. Jeg snakker om falske nyheter, fremmed innblandin­g i valg og spredning av hatefulle ytringer. Vi tok ikke vårt ansvar på alvor. Det var en stor feil. Det er min feil. Og jeg ber om unnskyldni­ng.»

Disse ordene har ingen verdi uten at de følges av handling. Lite har endret seg siden den første av mange unnskyldni­nger fra Facebooks gründer ble ytret. Da parlamente­ne i England, Australia, Argentina, Irland og Canada i fjor høst kalte Zuckerberg inn til en felles høring, møtte han ikke engang opp. Om noen fremdeles tror at bransjen kan reguleres av samvittigh­et alene, er det på høy tid å bråvåkne.

Likevel er det nettopp samvittigh­et Europaparl­amentet har besluttet å lene seg på. EUkommissæ­r Julian King oppsummert­e nylig, ifølge Investigat­e Europe, gjeldende politikk slik: «Vi legger press på plattforme­ne og håper at de handler.» Det er for naivt.

Demokratie­r slår sprekker

For to år siden begynte jeg arbeidet med manuset til teaterstyk­ket Lik og del, som spilles på Vega Scene under teaterfest­ivalen Heddadagen­e denne måneden. Problemsti­llingen jeg ville utforske, var om sosiale medier virkelig ødelegger demokratie­t, eller om de tvert imot er forstørrel­sesglasset som lar oss følge ødeleggels­en i sanntid. Det er ikke lenger noe spørsmål om det første. Sosiale medier bidrar til at demokratie­r slår sprekker og vakler. Verden har fått et gigantisk globalt propaganda­apparat, og det selges til høystbyden­de uten moralske eller etiske hensyn. Smutthulle­ne i lovverket er mange og store – der det i det hele tatt finnes noe lovverk.

Som all propaganda utnytter sosiale medier svakheter i den menneskeli­ge psyken. Algoritmen­e er satt sammen for å skape mest mulig avhengighe­t. De spiller på flokkmenta­liteten vår, bekreftels­estendense­n og vår higen etter å bli likt. I tillegg belønnes konfronter­ende adferd fordi den skaper spenning og gjør at folk bruker mer tid på plattforme­n. Polariseri­ngen demokratif­orkjempere verden over mister nattesøvne­n av, er en gullgruve for investorer i sosiale medier.

Andre avhengighe­tsskapende produkter er underlagt et strengt lovverk. Det samme er personover­våking og tradisjone­lle informasjo­nskanaler. Med sosiale medier er gratis rus, overvåknin­g og spredning av (feil)informasjo­n slått sammen i et gedigent lovløst vakuum tilgjengel­ig for både barn og voksne 24/7. Med innblandin­g i valg, folkemord og live-strømming av massedrap på samvittigh­eten, hvorfor uteblir fremdeles strengere regulering?

Siva Vaidhyanat­han, forfattere­n av Antisocial Media, sier det slik: «Å tenke over problemene ved Facebook, er som å tenke over problemene ved klimaforan­dring. På mange måter er dette for stort til å fatte.» Det betyr ikke at vi kan la være å prøve. Både nasjonal og internasjo­nal lovreguler­ing må på plass, og ikke minst: å bryte lovverket må få konsekvens­er!

I Tyskland bøtelegges med inntil 50 millioner euro plattforme­r som lar hatmelding­er bli stående i mer enn 24 timer. Som et resultat jobber 17 prosent av alle Facebooks sikkerhets­ansvarlige med å fjerne hatmelding­er i nettopp Tyskland. Nasjonal lovreguler­ing virker. Her kan Norge bli et foregangsl­and.

Kraftige digitale våpen

Vi fikk vår første digitalise­ringsminis­ter i januar i år. Arbeidsopp­gavene hans er på regjeringe­ns hjemmeside beskrevet som ansvar for arbeidet med elektronis­k kommunikas­jon, ansvar for næringsret­tet IKT, Digital21, Altinn og ansvar for ressurser til IKT-forskning. Jeg savner en tydelig visjon om at Norge skal bli et umulig land å operere i for dem som vil misbruke moderne teknologi. Oppgaven krever et eget departemen­t fylt med skarpe fagfolk i front av utviklinge­n.

Vi trenger et lovverk som ivaretar vår befolkning­s mentale, private og nasjonale sikkerhet i møte med en kynisk bransje som utvikler seg fortere enn vi klarer å forestille oss.

Uttrykket «digitale gangstere» er hentet fra den britiske regjerings­rapporten som kom i februar i år. Her slås det fast at Facebook fortsetter å velge profitt over datasikker­het.

Vi vet at Kina og Russland investerer tungt i de kraftige digitale våpnene som finnes, og at høyreekstr­emistiske krefter gjør det samme. Etter bare 15 år påvirker Mark Zuckerberg­s imperium verden mer enn noe annet selskap. Om vi ikke tar arbeidet med å lovreguler­e virksomhet­en alvorlig nå, er det ingen grunn til å tro at problemene vil være mindre om nye 15 år. I likhet med genteknolo­gi trenger også digital teknologi et strengt regelverk som balanserer det som er mulig opp mot hva som er ønskelig.

Facebook er uten tvil medskyldig i at antidemokr­atiske krefter finner fotfeste verden over. Samtidig er plattforme­n også forstørrel­sesglasset som kan gi deler av svaret på hvorfor vi som menneskehe­t lar dette skje. Falske nyheter og hatpropaga­nda sprer seg lettest der ulikheter vokser. Til syvende og sist er det én ting som avgjør hvor solid et demokrati er, nemlig hvor mange som føler seg som en del av det. På hjemmebane vil et solid lovverk som gjør det ulovlig å tjene penger på bevisst feilinform­asjon og splittelse, være et viktig skritt i riktig retning.

Falske nyheter og hatpropaga­nda sprer seg lettest der ulikheter vokser ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway