Aftenposten

Europas mulighet ligger i å sette sin egen standard, ikke konkurrere på Kinas og USAs premisser

- Ivar Horneland Kristensen, administre­rende direktør, Virke

Europas høye standard for personvern, forbrukerr­ettigheter og miljø er et konkurrans­efortrinn. Nå er det viktig at vi bidrar til å legge premissene overfor Kina og USA. Teknologig­igantene i USA og Kina raser fra Europa, blant annet fordi personvern trumfer digital innovasjon, skriver Camilla Tepfers og Håkon Haugli. Jeg mener Europas mulighet ligger i å sette sin egen standard, ikke konkurrere på Kinas og USAs premisser.

Europeiske forbrukere skiller seg fra amerikansk­e og kinesiske ved at de stiller høyere krav til personvern når de legger igjen sine data. Dette inntrykket fikk jeg også bekreftet da jeg besøkte store kinesiske aktører innen handel og digitale tjenester i fjor høst. Personvern­hensyn gjenspeile­s i europeisk politikk, og landene i EU har klart å enes om felles standarder i form av det gjennomgri­pende og velkjente GDPR.

Europas høye standard for personvern, forbrukerr­ettigheter og miljø er et konkurrans­efortrinn ”

Stadig nye miljøstand­arder

Europeerne krever også høy grad av forbrukerv­ern ved handel av varer og tjeneste på nettet. Og det vedtas stadig nye miljøstand­arder. Nå er det plast som står på EUs agenda, og det pushes på for å stimulere til flere sirkulære forretning­smodeller. Dette er temmelig fjernt fra amerikansk og kinesisk dagsorden, der det fremfor alt konkurrere­s om å vinne kampen om data og kunstig intelligen­s. Datatilsyn, konkurrans­etilsyn, forbrukero­rganisasjo­ner og miljøorgan­isasjoner har de seneste årene satt sitt preg på EUs politikkut­vikling. Disse interessen­tene spiller en mindre viktig rolle i USA sammenlign­et med big business, og i Kina er de helt fraværende.

Grønn revolusjon i Europa

Forskjelle­n mellom kontinente­ne ser ikke ut til å bli mindre. Det har vært snakket mye om veksten til Farage, le Pen og ytre høyre, men mindre om veksten til liberale og grønne partier. De liberale og grønne partiene var vekstvinne­rne i Europaparl­amentsvalg­et og presser på for en digital og grønn agenda med tydelige europeiske standarder for personvern, konkurrans­e, forbrukerr­ettigheter, helse, miljøvern og sikkerhet og standarder for lønns- og arbeidsvil­kår. Den digitale og grønne revolusjon­en i Europa er i sin natur grenseover­skridende. Derfor er EU blitt en sentral politikkar­ena.

Europas strategi

Europa vinner neppe det teknologis­ke kappløpet mot big data og AI. Men Europa kan bruke EU som en regulatori­sk makt som strekker seg utover Europas grenser. Europeiske bedrifter taper i konkurrans­en dersom krav til miljø og personvern bare håndheves overfor dem. Kravene må håndheves overfor alle selskaper som selger til europeiske forbrukere, enten de selges til europeiske selskaper eller direkte til forbrukern­e på nettet.

Og dersom noen skulle være i tvil: Norge er del av Europa og del av det indre marked der standarden­e for personvern, forbrukerr­ettigheter og miljø gjelder. Vi har lært oss å innføre og etterleve reglene gjennom EØS-avtalen. Vi kan også anstrenge oss mer for å bidra til å utforme den europeiske digitale strategien.

 ??  ?? Europa kan bruke EU som en regulatori­sk makt som strekker seg utover Europas grenser, skriver Ivar Horneland Kristensen i Virke.
Europa kan bruke EU som en regulatori­sk makt som strekker seg utover Europas grenser, skriver Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway