Aftenposten

Sjamanisme som historisk fenomen

- Brita Pollan, religionsh­istoriker

«Sjamanisme er en samlebeteg­nelse på eldgamle religiøse praksiser» er et utsagn plassert i en faktaboks i tilknytnin­g til Brit Sollis artikkel 21. mai, «Sjamanisme­ns sentrale plass i førkristen tid». Det stemmer med vanlig språkbruk, men ikke med sjamanisme forstått som betegnelse på virksomhet­en til utvalgte åndelige urfolksled­ere og helbredere i arktiske kulturer og heller ikke med sjamanisme forstått som en kraft enhver byboer kan utvikle i seg selv.

Brit Sollis fremstilli­ng er en forenkling av et komplekst fenomen. Det er direkte galt at samiske guder er plassert i en øvre verden. På bevarte trommer, som er de eneste samiske kildene fra førkristen tid, er symboler for det nære livs gudinner alltid plassert i nærheten av symboler for boplassen, men også andre steder på trommen.

Eksistense­n av en kulturkont­inuitet mellom samisk sjamanisme og hulemaleri­er i Nordland og helleristn­inger i Alta, som beskrives, er det empirisk umulig å dokumenter­e. Ingen skriftlige kilder eksisterer som kan gi oss kunnskap om hvordan de ble oppfattet eller hvilken type kult de var knyttet til i sin samtid.

Sammenlign­inger mellom norrøn seid og samisk sjamanisme er gjort av mange forskere, ikke bare Britt Solli. Kildene som det er aktuelt å tolke, er blitt til i ulike århundrer og kunnskapsm­iljøer og stammer også fra svært ulike typer forfattere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway