Aftenposten

Privat eller offentlig tilbud

- Margrete Wiede Aasland, spesialist, sexologisk rådgivning (NACS)

Tilbudet som er på Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST), har hatt tilbud til dem som har begått seksuelle overgrep siden 1998. Det lønnes av det offentlige.

Institutte­t har lavterskel­tilbud, folk kan ta kontakt direkte, uten å gå igjennom fastlege. Men dessverre har mange blitt satt på venteliste, fordi for litt over 4 millioner kroner pr. år er det begrenset inntak av pasienter. I løpet av alle disse årene har ingen fra det offentlige tatt initiativ til forskning på terapien som gis. Naturligvi­s ville det være uetisk om behandlere ved IKST selv forsker på sitt materiale.

Det er reist tvil om terapien hjelper mot overgrep. Som ved all annen terapi vil mennesker ha nytte av terapi på ulike måter. For noen er den svært nyttig, for andre hjelper det litt, for andre ikke. Man skulle naturligvi­s ønske at all terapi hjalp alle mennesker som går i terapi, alle innen helsevesen­et vet at ikke all behandling hjelper. Det være seg kreft, psykoser, depresjone­r og slankeoper­asjoner.

Det er flott at staten nå ønsker å overta fra 1. januar 2020. Bekymringe­n min er om overgriper­e vil få svært begrenset antall timer. Å hjelpe overgriper­e til å endre seksuell adferd er et langt lerret å bleke. Det knyttes også bekymring til om klientene vil møte terapeuter med god sexologisk kunnskap om denne gruppen, og om de som allerede går i terapi nå, kan tilbys ukentlig terapi med erfarne terapeuter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway