Aftenposten

Fafos rot med «rasehierar­kier» har satt mye av rapporten i skyggen. Det er synd.

- Ervin Kohn, 2. nestleder, Antirasist­isk Senter

Kjetil Rolness avlegger meg en visitt i Aftenposte­n 5. juni. Han karikerer en kronikk jeg skrev i Dagbladet 28. mai. Utgangspun­ktet er den mye omtalte Fafo-rapporten og rapportens konklusjon – som nå er trukket tilbake – om at hver fjerde nordmann tror på «rasehierar­kier».

I realiteten skrev jeg om mye mer i min kronikk og vesentlig mer nyansert enn han gjengir, men Rolness velger bare å trekke frem de fragmenten­e som best kan settes sammen til et vrengebild­e.

Forhåpentl­ig vil noen forske mer på dette. Det bør ikke være Fafo. ”

Uredelig fremstilli­ng

Rolness viser blant annet til at jeg i min kronikk omtalte rasehygien­e, den dystreste delen av arven knyttet til rasetenkni­ngen. Det han derimot ikke sier noe om, er at jeg også viste til at 90 prosent av respondent­ene i Fafos undersøkel­se svarte at Norge bør ta imot krigsflykt­ninger.

Som jeg skrev, viser dette tydelig at rasehygien­e ikke er det territorie­t de fleste respondent­ene beveger seg i. Tvert imot sier det noe positivt om respondent­ene at selv mange av dem som bærer på fordommer, ikke minst mot muslimer, likevel vil hjelpe mennesker på flukt.

Mennesker er sammensatt­e, og for mange er det slik at empati og barmhjerti­ghet er sterkere enn fordommer. Det er fortrøstni­ngsfullt – og svært viktig. Rolness gir et inntrykk av at jeg kun baserer meg på dette ene, omdiskuter­te funnet i Fafos rapport om «rasehierar­kier». Dette er uredelig. Rolness vet at rapporten er langt mer omfattende enn dette ene funnet. Ikke minst hva gjelder fordommer mot muslimer gjengir rapporten negative funn som korrespond­erer med andre rapporter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway