Aftenposten

Bygg ny endestasjo­n

- Joni M. Jestilä , samfunnsde­battant Arvid Herland, pensjonert lokfører

En arbeidsgru­ppe mener det er mulig å rive Galleri Oslo. Anbefaling­en er å bygge boligblokk­er og plassere busstermin­alen under bakkeplan. Da lar man en historisk sjanse gå fra seg.

Oslo trenger enda en endestasjo­n for persontog. Det foreligger ambisiøse planer om betydelig økt togtrafikk, men tilgangen på ny ledig sporplass på Oslo S er svært begrenset.

Denne muligheten lot planlegger­e gå fra seg da Oslo Ingen ønsker selvsagt at det skal være et V for snart 30 år siden ble høyt nivå av fordommer. Fafos funn om Faktum er også at vi forblir uvitende om nedlagt. Oslo V ligger at hver fjerde nordmann tror på rasehiehva som er omfanget av troen på «rasehigeog­rafisk like langt øst i Oslo rarkier, var ikke en god dag for en antiraerar­kier» i Norge. All den tid det har vært som Nationalth­eatret stasjon. sist. Derfor er det positivt at funnet kan en del debatt de siste årene om både «raOslo V kunne fortsatt vært være oppblåst og et resultat av dårlig meser» og intelligen­s, er det åpenbart at noen endestasjo­n for mange tog fra todebruk. Samtidig er det altså ikke slik at tror på en form for rasehierar­kier. vest (ikke alle). Dermed dette tallet er alt vi har å gå etter. Den amerikansk­e forfattere­n Charles kunne Oslo-tunnelen fungert Det finnes omfattende forskning fra båMurray, som er bekymret for det han kalgodt i mange tiår fremover. de HL-senteret, Institutt for samfunnsfo­rsler «dysgenics», genetisk forringels­e av be

Dersom Galleri Oslo rives, kning (ISF) og Fafo som viser at vi dessfolkni­ngen fordi minoritete­ne øker, har kunne man bygge Schweiverr­e har et reelt problem med diskrimivæ­rt invitert, debattert og delvis forsvart gaards gate stasjon på stedet, nering i Norge. også her til lands. Dette er en form for tenkeller Oslo S 2. Det er kun nå Ta bare HL-senterets konklusjon etter ning man alltid trenger å være på vakt overman har muligheten tilfor.åretteenin­ngåendeund­ersøkelsei­2017omat opp kjempetabb­en på Oslo V. 34,1 prosent av befolkning­en har «utpreKort sagt: Forhåpentl­ig vil noen forske gede fordommer mot muslimer». Funnemer på dette. Det bør ikke være Fafo, da ne gir gjenklang både i Fafos rapport og i de vil stå med svekket troverdigh­et på detISFs dokumentas­jon av diskrimine­ring i te feltet en god stund fremover.

Reelt problem

arbeidsliv­et av personer med muslimske navn. Og ja, dette store omfanget av fordommer, både mot muslimer og andre, er faktisk «samfunnsød­eleggende».

Ta også funnene i flere rapporter om det høye omfanget av fordommer og motvilje mot romfolk. Ta vår egen rapport fra 2017 om rasisme og diskrimine­ring opplevd av barn og unge.

De konkrete eksemplene her er mange og vonde. Det skal godt gjøres å lese denne rapporten og konkludere med at rasisme er et tilbakelag­t stadium for det norske samfunnet. Forhåpentl­ig er det bare et lite mindretall av dem som utøver rasistisk diskrimine­ring, som bevisst tror på «rasehierar­kier». Men både rasismen og diskrimine­ringen finnes uansett.

Fafos rot

Flere funn i Fafos nye, omdiskuter­te rapport gir grunn til ettertanke. Noen funn er positive, som den høye støtten i befolkning­en til at norske myndighete­r bør ha en politikk for å motvirke diskrimine­ring. Det gir solid støtte til handlingsp­lanen mot rasisme og etnisk og religiøs diskrimine­ring som regjeringe­n nå jobber med.

Andre funn er mer negative, som variasjone­ne i hvem som i realiteten anses verdige for vern mot diskrimine­ring. Rolness trekker frem de spørsmålen­e som kunne og burde vært bedre stilt, men selv uten disse er det nok av funn i rapporten som gir det norske samfunnet noe å jobbe med.

Det er derfor synd at Fafos rot med det ene funnet knyttet til «rasehierar­kier» har satt det meste andre i rapporten i skyggen.

Professor emeritus Ottar Hellevik har også kritisert Fafo på dette punktet. Han mener undersøkel­sen viser reelle holdningsp­roblemer og uttalte til NRK: «Det er helt klart at det er mennesker som har det vi kan kalle rasistiske holdninger, det er det ingen tvil om. Noen av de andre resultaten­e fra undersøkel­sen tyder jo også på det.» Å benekte dette, vil være naivt.

Farlig uvitenhet

 ?? Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix ?? Det skal godt gjøres å lese Fafo-rapporten og konkludere med at rasisme er et tilbakelag­t stadium, mener Ervin Kohn.
Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix Det skal godt gjøres å lese Fafo-rapporten og konkludere med at rasisme er et tilbakelag­t stadium, mener Ervin Kohn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway