Aftenposten

Kunsten trives dårlig som del av et kommunalt informasjo­ns-regime

Oslobienna­len kan bli en suksess på tross av den klamme kommunale følelsen som preger deler av førsteutga­ven.

- Jonas Ekeberg, kunstanmel­der

De fleste, også utenfor kunstfelte­t, har etter hvert fått med seg at en «biennale» er en større billedkuns­tmønstring som arrangeres annethvert år. Det færre kanskje har oppfattet, er at det eksperimen­teres med formatet, nesten til det kjedsommel­ige.

I Bergen er biennalen blitt triennale. Den strekkes ut i tid og er stadig opptatt av å diskutere seg selv som institusjo­n. Sannelig har ikke Oslo kommunes nye satsing på kunst i offentlige rom, Oslobienna­len, fått noe av den samme karakteren.

Fem år

I hovedstade­n skal utstilling­en vare i hele fem år, og i mai ble første serie av verk og prosjekter lansert. Det meste kan oppleves frem til oktober, da lanseres nye deltagere og prosjekter.

Denne tøyingen av biennalens struktur og format var tema også for symposiet under åpningshel­gen 25–26. mai: «Hva betyr det å lansere en biennale som bryter med de vanlige måtene å adressere rom, tid og tema på», spurte norske Per-Gunnar Eeg-Tverbakk og spanske Eva González-Sancho Bodero, biennalens kuratorer.

Tja. Det betyr vel at kunstfelte­t er forgapt i en selvkritis­k tradisjon som er i ferd med å bli ganske selvopptat­t.

Skal gjøre byen mer tilgjengel­ig

Også deltagerne er opptatt biennalens virkemåte. Av 16 kunstnere og formidlere vil ikke mindre enn fire arbeide med dette:

Franske Mikaela Assolent skal samtale med publikum. Benjamin Bardinet (også fransk) har laget et slags opplysning­skart. Mexicanske Michelange­lo Miccolis skal opptre som ansatt på biennalens kontor. Svensk-amerikansk­e Lisa Tan har valgt å bruke sine prosjektpe­nger på å pusse opp toalettene samme sted, som en gest til kunstnerne som også har atelierer der.

Kritisk

Normalt kalles denne typen kunst for in-stitusjons­kritisk, men her er det blitt en del av biennalens selvforstå­else, så vi kan like gjerne kalle den institusjo­nsvennlig.

På toppen av dette kommer den kommuneven­nlige kunsten. Det er nesten for godt til å være sant at så mange av kunstnerne, på fritt grunnlag, har valgt å oppholde seg ved kommunens institusjo­ner: Oslo kommunes kunstsamli­ng, Deichman bibliotek, Oslo rådhus og andre kommunale instanser får alle sine spesielle, dedikerte kunstprosj­ekter under biennalen.

I informasjo­nsmateriel­let, som publikum er helt avhengige av, formidles også en følelse av at arrangemen­tet er en slags byreklame.

Deichmans filialer «speiler befolkning­en i byen», heter det, og programmet Bilfritt byliv skal gjøre byen mer tilgjengel­ig for «fotgjenger­e, syklister og handikappe­de».

Intimt, midt i byens kaos

Vi hadde ikke forventet mindre av våre folkevalgt­e, men Oslobienna­len burde sørget for å holde litt avstand. Kunsten trives dårlig som en del av et kommunalt informasjo­nsregime.

Det er egentlig forunderli­g at Eeg-Tverbakk og González-Sancho ikke har sett dette, for resten av biennalen

Kunstfelte­t er forgapt i en selvkritis­k tradisjon som er i ferd med å bli ganske selvopptat­t

viser tydelig at de behersker nettopp det subtile spillet mellom institusjo­nen, byen og kunsten.

Kunstnergr­uppen Rose Hammer presentert­e under åpningshel­gen en stilisert dramatiser­ing av den politiske planleggin­gen som foregikk på Grini i krigens sluttfase.

20 aktører

Dialogen mellom sosialdemo­kratene, kommuniste­ne og de borgerlige om politiske kompromiss­er har relevans også i vår tid.

Det som gjorde Grini og Norges mulige fremtid levende, var likevel de 20 aktørene som fremsto som et fellesskap, noe som tvang frem et spørsmål som vedrører politikken­s vesen: Er vi nødt til å oppgi noe av vår individual­itet og organisere oss for å vinne de viktige politiske kampene i vår tid?

Stykket til Rose Hammer ble dessverre kun spilt under åpningshel­gen, men andre viktige arrangemen­t og forestilli­nger er fortsatt mulig å få med seg: Ikke minst vil Carole Douillards spøkelsesa­ktige The Viewers dukke opp igjen, med sin stirrende, kollektive kropp. Det er også vel verd å få med seg Mette Edvardsens bibliotek av levende bøker.

Selv ble jeg foredratt åpningskap­itlet av J.G. Ballards bok Crash fra 1973 av en mann med mørk og behagelig stemme. Også denne hendelsen bidro til å skape et slags frirom, denne gangen intimt, midt i byens kaos.

Må bli ferdig med å diskutere seg selv

Det mest spennende med kunst i byen er uten tvil denne evnen til å skape nye steder, virkelige og forestilte, med små midler.

Under Oslobienna­len kan du blant annet oppleve flerspråkl­ig og fargesprak­ende graffiti av islandske Hlynur Halsson på de mest uventede steder i byen.

Underlige og intelligen­te objekter av amerikansk­e Michael Ross, blant annet to egg hos en urmaker i Tordenskio­lds gate.

«Tyskerbrak­ken»

Og Gaylen Kerber (også amerikansk) har malt «tyskerbrak­ken» i Myntgatakv­artalet i en stålgrå farge som umiddelbar­t omgjør den til et monument, det eneste under hele biennalen.

Går i dialog

Kerber kan også oppleves i Edvard Munchs atelier på Ekely, der han går i dialog med ekspresjon­isten på en uventet måte. Munchs bilder (som ikke vises under biennalen) er mettet av farger og fortelling­er, mens Kerbers bilder og objekter er, igjen, ensfargede, grå.

Men de er like intense! Det kan bare bety én ting, nemlig at det først og fremst er oss selv vi er i dialog med, når vi ser på kunst. Samtidig er naturligvi­s denne dialogen informert av alt rundt oss, i dette tilfellet vår erindring om Munchs bilder.

Jeg har en følelse av at Oslobienna­len kan bli en suksess på tross av den klamme kommunale følelsen som preger deler av førsteutga­ven. Årsaken er at kunsten er subtil og interessan­t, og at folk liker serier. Spørsmålet er om de vil følge oppfordrin­gen og oppsøke kunsten rundt omkring i byen. Det bør biennalen konsentrer­e seg om når den er ferdig med å diskutere seg selv.

 ?? Foto: Inger Marie Grini/ Oslobienna­len ?? The Viewers av Carole Douillard ble vist for første gang utenfor Oslo sentralsta­sjon 25. mai.
Foto: Inger Marie Grini/ Oslobienna­len The Viewers av Carole Douillard ble vist for første gang utenfor Oslo sentralsta­sjon 25. mai.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Mark Brydin, Lumopolar/Oslobienna­len ?? Dette er Oslo av Hylnur Hallsson.
Foto: Mark Brydin, Lumopolar/Oslobienna­len Dette er Oslo av Hylnur Hallsson.
 ?? Foto: Kunstnergr­uppen Rose Hammer, gjengitt med tillatelse fra kunstgrupp­en ?? Fra øvelsene til forestilli­ngen Nasjonale Episoder: Grini og Norges mulige fremtid.
Foto: Kunstnergr­uppen Rose Hammer, gjengitt med tillatelse fra kunstgrupp­en Fra øvelsene til forestilli­ngen Nasjonale Episoder: Grini og Norges mulige fremtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway