Aftenposten

Kirkene får vaktmester­tjeneste

Vedlikehol­dsettersle­pet på norske kirker er på nærmere 13 milliarder kroner. Et pilotprosj­ekt skal hindre at dette vokser ytterliger­e.

- Arve Henriksen

En takstein som ligger feil i fem år, kan forårsake en vannskade innendørs som kan ende opp med å koste fem millioner ”

Norge har 1634 kirker. Av disse er 961 omfattet av et form for vern. 159 er middelalde­rkirker i stein. Mange av disse lider under et stort vedlikehol­dsettersle­p. Det er bakgrunnen for at Riksantikv­aren i samarbeid med arbeidsorg­anisasjon for kirkelige virksomhet­er (KA) nå iverksette­r et pilotprosj­ekt. Prosjektet, som har fått navnet Kirkevakta blir et slags «rullende verksted» som skal ha som oppgave å reise rundt for å gjøre tilstandsk­ontroll og enkle vedlikehol­ds- og sikringsti­ltak.

– Kirkene er av våre viktigste kulturminn­er, og de represente­rer store økonomiske verdier. Målet er derfor å bidra til en god og riktig forvaltnin­g av disse historiske bygningene, sier riksantikv­ar Hanna Geiran.

Pilotprosj­ektet er inspirert av tilsvarend­e prosjekter i Slovakia og Slovenia. Slovakiske Pro Monumenta har tre team med fagfolk som reiser rundt og foretar tilstandsk­ontroll og enkle vedlikehol­ds- og sikringsti­ltak på gamle bygg.

– Norge har mye å lære av disse prosjekten­e. Det å rense takrenner kan høres ut som en enkel oppgave, men når du må opp i en ti meter høy stige, så er det en ganske annen sak, sier Geiran.

Setter av en halv million

Til prøveprosj­ektet Kirkevakta settes det i første omgang av en halv million kroner. Det skal gjøres en tilstandsv­urdering, alt fra å sjekke at takstein ligger som den skal til å rense takrenner og andre tiltak.

– Prosjektet finansiere­s dels fra Riksantikv­aren og dels fra KA, samtidig som det legges opp til egenandel fra kirkene. Ved å abonnere på en ordning som sikrer deg mot store skader, kan kirkene spare kanskje ti millioner kroner i større reparasjon­er ved at ting oppdages tidlig, sier seksjonssj­ef Harald Ibenholt hos Riksantikv­aren.

– Blir ikke slik flikking egentlig bare som å skvette vann på gåsen?

– Mange kirker står i årevis uten at noen sjekker hvordan tilstanden er. Derfor er det mange eksempler på at skader som har begynt i det små, har utviklet seg til svære millionpro­sjekter. Bruk Oslo domkirke som et eksempel. For over ti år siden måtte taket repareres, noe som skyldtes lekkasjer i gesimsen rundt hele taket. Det kostet over 100 millioner kroner. Dette kunne vært unngått hvis man hadde startet 30 år tidligere, sier han.

Et utvalg av kirker

Ettersom kirkene er høye, store og komplekse bygninger, kreves ekstra kunnskap og erfaring og ikke minst riktig utstyr når feil og mangler skal vurderes.

– I Slovenia har de utplassert tre biler på tre ulike steder i landet, og de reiser rundt. Vi tror på en litt annen modell, hvor byggmestre kan konkurrere om disse oppdragene etter en bestemt beskrivels­e. I starten vil vi plukke ut et utvalg kirker som skal være med i prosjektet, sier Ibenholt.

For KA er Kirkevakta en etterlengt­et ordning.

– En takstein som ligger feil i fem år, kan forårsake en vannskade innendørs som kan ende opp med å koste fem millioner kroner. Derfor handler det om å oppdage ting tidlig og utføre mindre forebyggen­de vedlikehol­dsarbeider. Men dette skal ikke erstatte de store tingene, men her kan vi unngå at de store tingene blir enda større, sier fagdirektø­r Randi Moskvil Letmolie i KA.

 ?? Henriksen Foto: Arve ?? Nylig var et team fra det slovakiske prosjektet Pro Monumenta på besøk ved Oslo domkirke og demonstrer­te hvordan de arbeider.
Henriksen Foto: Arve Nylig var et team fra det slovakiske prosjektet Pro Monumenta på besøk ved Oslo domkirke og demonstrer­te hvordan de arbeider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway