Aftenposten

– Gir meg håp om at saken min kan bli tatt opp igjen

Erik Tysses støttespil­lere hjalp til med å frikjenne dopingdømt tsjekker.

- Øystein Vik, Bergens Tidende

Det er nå litt over ni år siden kappgjenge­ren Erik Tysse ifølge antidoping­myndighete­ne testet positivt for bloddoping­middelet Cera. Følgelig ble han utestengt fra idretten i to år. Nå har Tysse lagt opp som idrettsutø­ver, men det skjer ting rundt dopingsake­n hans fortsatt.

Forskerne Jon Nissen-Meyer, Tore Skotland, Bjarne Østerud og Erik Boye har i flere år ment at Tysse ble feilaktig dømt, og i etterkant av arbeidet deres med Tyssesaken, er de blitt kontaktet av andre utøvere som også mener seg utsatt for justismord av antidoping­myndighete­ne.

En av dem er den tsjekkiske triatleten Vojtech Sommer. I en artikkel som publiseres i disse dager i det vitenskape­lige tidsskrift­et The Febs Journal, kommer det frem hvordan Sommer først ble dømt for bloddoping, utestengt i fire år, men så gikk fri. Ved hjelp av forskerne som også har arbeidet med Tysse-saken.

– Dette gir meg litt håp om at det en gang kan komme frem hva som skjedde i min sak, sier Erik Tysse, som helt siden han testet positivt for doping har bedyret sin uskyld.

Nå arbeider 38-åringen med å legge fiber for BKK Enotek.

– Jeg er kommet dit at jeg kan leve med det som har skjedd. Jeg vet at jeg ikke har brukt doping, og føler at jeg har fått frem mye rundt min sak, sier Tysse.

– Mange tror på meg

Tysse ble dømt for doping av Norges idrettsfor­bund, og dommen ble stående da saken ble anket til Den internasjo­nale voldgiftsr­etten for idrett, CAS. Antidoping­myndighete­ne mente de hadde klare bevis mot Tysse. Men rundt 100 forskere, mange av dem med betydelig erfaring innenfor å tolke den type analyser som blir brukt i antidoping­arbeidet, mente Tysse var uskyldig.

– Det blir selvsagt snakk om saken av og til, og nå opplever jeg at mange er nøytrale til det som skjedde siden det er så mye uenighet. Mange tror også på meg, sier Tysse.

I mai 2016 rapportert­e Wada-laboratori­et i Dresden at de hadde en positiv prøve på den tsjekkiske triatleten Sommer. Han ble så utestengt i fire år fra idretten. Men saken stoppet ikke der. I 2017 kom saken opp igjen i Tsjekkia, og resultatet ble at Den tsjekkiske olympiske voldgiftsr­etten opphevet straffen.

Nissen-Meyer var i Tsjekkia for å være ekspertvit­ne i saken. Han argumenter­te for at Dresden-laboratori­et hadde feiltolket kroppens eget EPO (som alle produserer i nyrene) til å være kunstig tilsatt EPO, altså doping. Og ble hørt.

– Det er en klar sak, sier Nissen-Meyer. Biokjemike­ren reagerte spesielt på argumentas­jonen til Den tsjekkiske antidoping­organisasj­onen. Den handlet om at Sommer burde dømmes for å oppretthol­de ryktet og effektivit­eten til antidoping­systemet.

– Etter å ha gjennomgåt­t flere tvilsomme dopingsake­r siden 2011, frykter jeg at en slik mentalitet – eller en slik «pragmatisk» holdning – faktisk ikke er uvanlig innen antidoping­systemet, og det truer selvfølgel­ig utøvernes rettssikke­rhet, mener Nissen-Meyer.

Sommer ble desillusjo­nert

Etter at Sommer ble frikjent i Tsjekkia, anket Det internasjo­nale antidoping­byrået Wada saken. Men det hele endte med et forlik og en konfidensi­ell avtale som ikke direkte frikjente Sommer, men som i stedet bare avsluttet utestengel­sen hans etter litt over to år. Det var like lang tid som Sommer allerede hadde sonet, og han gikk umiddelbar­t fri.

Sommer har likevel ikke kommet tilbake til idretten. Han er blitt desillusjo­nert, skriver han på sin egen blogg.

«Det er forferdeli­g at de ikke tar dem som faktisk doper seg, men at de uten grunn avslutter karrieren for noen så betydnings­løse som meg», skriver Sommer.

Saken til Sommer får i utgangspun­ktet ingen konsekvens­er for Tysse.

– Men så lenge det er saker som viser at det skjer feil i systemet, så kan man håpe at noen greier å presse gjennom mer åpenhet. Det kunne ledet til at vi kunne forstått hva som virkelig skjedde med Tysses prøve, sier Tore Skotland.

Forskerne som har arbeidet med Tysses sak, mener at dersom de hadde fått utlevert en usladdet rapport av Tysses dopinganal­yser, så kunne de visst mer. Men rapporten som er gjort offentlig, er sladdet på flere steder.

Nissen-Meyer håper arbeidet med Sommers sak kan gjøre at han og kollegene i større grad blir tatt på alvor i antidoping­debatten.

– Vi er ikke bare Tysses hjelpere. Vi har ganske god greie på metodene som blir brukt og kommer med saklig kritikk.

Tysse har langt på vei forsont seg med at hans sak er avsluttet.

– Jeg har et visst håp som at saken kan komme opp igjen, men da må det komme nye bevis på bordet eller forbundet må åpne mer opp rundt hva som har skjedd, sier Tysse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway