Aftenposten

Kjell Andersen

- Ruth Hetland, NRK Nyheter

Kjell Andersen ble født lille julaften 1938. Han sovnet stille inn 26. mai med familien rundt seg.

Bare 19 år gammel startet han i NRK som en av totalt 13 ansatte i Fjernsynet. Med en far som var radiotekni­ker fikk han tidlig interesse for lyd og bilde. Tross sin unge alder hadde han allerede flere års erfaring, blant annet fra Landbruksf­ilm. Han begynte med katalogise­ring av filmene Fjernsynsa­vdelingen hadde liggende, men ble ganske snart filmklippe­r. På den tiden var uniformen i klipperomm­et støvfrakke­r og hansker. Det hendte at klipp gikk ut på eteren både baklengs og opp ned.

Mang en dagsrevyre­porter har pustet lettet ut når de fikk vite at det var Kjell som skulle redigere toppsaken, som vaktsjefen så utålmodig ventet på. Foruten Dagsrevyen klippet han blant annet Barne-TV, Helmer og Sigurdson, Norske byggekloss­er og Montreux-programmet For Norge, Kiæmpers Fødeland – To Norway – Home of Giants som vant pressepris­en og Chaplinpri­sen. Kjell var der og mottok utmerkelse­ne.

Mange kolleger har dratt nytte av Kjells kunnskaper og lange erfaring og ikke minst hans joviale vesen, omgjengeli­ghet og evne til å beholde roen i stressede situasjone­r. Han var en veiviser for mange etterfølge­re i fortellert­eknikkens verden. Han «skremte vettet» av de yngste ved å klippe saken baklengs, som man jo gjorde på film når det skulle skje kjapt. Han var i NRK i over 50 år og fortsatte som tilkalling­svikar etter at han gikk av med pensjon i 2008.

Sammen med sin Tulla stiftet han familie. Det var alltid prosjekter med hus og hage. Døtrene hans slo seg ned like i nabolaget på Siggerud, og Kjell var glad for å være nær dem og barnebarna.

Vi vil huske Kjell med brillene litt ned på nesen, den fine hihi-latteren og som en grundig fagmann.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway