Aftenposten

Røykeforbu­d på festival? Hva med litt moralistis­k måtehold også?

Velkommen til festivalso­mmeren anno 2019.

- Robert Hoftun Gjestad Musikkanme­lder

midten av august er det 50 år siden the mother of all festivals» ble arrangert på bonden Max Yasgurs jorder utenfor byen Bethel nord i staten New York: Legendaris­ke Woodstock Music & Art Fair. Det ble et tredagers salig kaos.

Man forventet under 50.000 besøkende, det kom nesten en halv million. Bilkøene inn og ut sto i to dager, minst. Det regnet og tordnet, gresslette­ne ble til gjørme. Hippiene slang rundt, ofte nakne. To personer døde, men festivalen hadde også to fødsler. De fleste konsertene ble svært forsinket, og Jimi Hendrix’ legendaris­ke opptreden som skulle vært søndag kveld, startet ikke før mandag morgen klokken ni.

Det høres strengt tatt helt fantastisk ut. Fritt, kaotisk, stjernetun­gt, legendaris­k. Ingen snakket strengt om HMS den gangen, gitt.

Woodstock er langt, langt unna

Hopp fem tiår frem i tid, og vårt kjære broderfolk i øst løper fremst i kampen om å bevege seg lengst mulig bort fra Woodstock, i alle fall ideologisk: Fra 1. juli innføres det røykeforbu­d på utendørs konserter og musikkfest­ivaler i Sverige.

Skjenkes det øl på hele området, som det jo gjør på de fleste musikkfest­ivaler, er røyking forbudt. Basta.

Det er selvfølgel­ig bare snakk om et år eller tre før det samme forbudet kommer i Norge, for i det lange løp er det ingen som slipper unna ivrige regelrytte­re. Disse som elsker HMS.

Forstå meg rett, jeg er ingen tilhenger av hverken røyking eller kaos og elsker ordnede arbeidsfor­hold, men her går det for langt. Festivaler var et slags fristed bygget på en til dels viktig anarkistis­k grunnholdn­ing hos både arrangører og publikum, også her i Norge. Nå er det så mange nedskrevne og moralske regler som må følges, at det går på kosen løs.

Én gang til, og festivalbå­ndet klippes

Prating under konsertene er én ting. Der støtter jeg offentlig utskjellin­g av dem som stiller seg foran scenen og overdøver artistene med skryt om typen de lå med natten før. Herregud.

Problemet starter likevel med disse desibelmål­erne som blinker grønt – og for Guds skyld ikke rødt – inne ved miksepulte­n. Det er jo livsfarlig å skru musikken høyt nok opp, må vite. Akkurat like farlig som det er å bli euforisk av glede og storme scenen for å stagedive eller flyte rundt oppe på publikums armer.

Strengt forbudt, så klart. Én gang til, og festivalbå­ndet klippes rett av.

Pyro må man heller ikke bruke for å feire en vellykket konsert. Nei, har du hørt. Halve Oslos befolkning, minst, klikker jo i vinkel når Nor-Shipping knaller til nede i havnen så sent som klokken 22.40 en torsdags kveld.

Hva med litt moralistis­k måtehold?

Og har vi egentlig nevnt maten man tross alt må ha i seg for å orke å følge alle disse reglene? Hva, er den ikke økologisk og vegansk med råvarer fra en lokal bonde på Toten? Har du ikke spist opp tallerkene­n av hvetekli også? Miljøsvin, det er bare å pakke sakene, HMS-patruljen er på vei, du er ute.

Forhåpentl­ig kan du gå, sykle eller ta toget hjem etter at du er kastet ut. Du har vel for all del ikke fløyet for å komme deg på festival? Skam.

Jo, vi må fly mindre. Alle vet det. Personlig heier jeg på klimastrei­kende barn

Hva med litt moralistis­k måtehold der ute også? ”

og alle andre gode intensjone­r for å redde kloden. Jeg sorterer plast og glir med et smil gjennom Oslos mange bomstasjon­er i en hybrid om jeg må kjøre bil. Drikker helst festivaløl­et fra resirkuler­bare bokser også, slik man får det servert på Roskildefe­stivalen i Danmark.

Men hva med litt moralistis­k måtehold der ute også? Litt lavere skuldre. La oss kunne dykke inn i musikken, uten at det må lages en regel mot alt.

 ??  ??
 ??  ?? Tor-Arne Vikingstad crowdsurfe­r under Øyafestiva­len i fjor. Er du publikumme­r, bør du absolutt ikke prøve deg på det samme.
Tor-Arne Vikingstad crowdsurfe­r under Øyafestiva­len i fjor. Er du publikumme­r, bør du absolutt ikke prøve deg på det samme.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway