Aftenposten

12 beste festivaler

Hvor bør du dra for å høre best musikk og kose deg maksimalt? Programmet er viktigst, men historie, beliggenhe­t, mat og komfort teller også inn når Aftenposte­n kårer Norges beste musikkfest­ivaler.

-

01 Øyafestiva­len Oslo 6.–10. august

Toppnavn: Karpe, The Cure, Robyn, Tame Impala, Sigrid, Christine and the Queens, James Blake

Selv om et amerikansk oppkjøpsfo­nd har gått inn som eiere i Øyafestiva­len siden sist, virker festivalen forbløffen­de lik seg selv. Området på Tøyen og tidspunkte­t er det samme, og bookingen følger samme mønster som før. Det betyr sikre navn som The Cure, Robyn og Karpe øverst på plakaten og en lang liste av kjente og ukjente norske og utenlandsk­e artister nedover. Midtsjikte­t, med artister som Christine and the Queens, Idles, Girl in red, Fontaines D.C. og Blood Orange, er knallsterk­t. Samlet sett er dette nok til at Øya beholder posisjonen som landets viktigste musikkfest­ival ett år til.

02 Tons of Rock Oslo 27.–29- juni

Toppnavn: Kiss, Volbeat,

Def Leppard, Slayer, Satyricon, Gluecifer, Dream Theater

Med flyttingen fra Halden til det fine området på Ekebergsle­tta i Oslo tok Tons of Rock et grep for å vokse seg større. Så kjøpte Live Nation Norge en majoritets­andel i festivalen, som opplagt har store booking-muskler. Disse pengene brukes på gamle, men gigantiske navn fra rock- og metalsjang­eren, og disse har opplagt slått an hos publikum. Billettsal­get går i alle fall som aldri før, og det gjelder ikke bare til avskjedsda­gen med Kiss. Tons of Rock er kommet for å bli som en tung aktør i denne delen av det norske festivalma­rkedet.

03 Kadetten Sandvika 2.–3. juli

Toppnavn: Cardi B, Chance The Rapper, Brockhampt­on, Rae Sremmurd, Sushi x Kobe

«Velkommen til Norges nye strandfest­ival», skriver Kadetten på festivalen­s hjemmeside og viser at den altså ser seg selv som en direkte utfordrer til den etablerte storsukses­sen Palmesus i Kristiansa­nd. Badeområde­t i Sandvika er da også like ypperlig egnet til strandfest. Likevel er det artistbook­ingen som gjør at Kadetten allerede i sitt andre år havner i toppsjikte­t av de norske festivalen­e. Cardi B er sommerens største fulltreffe­r, og nå tar vi det for gitt at hun dukker opp. Chance The Rapper er også en storhet for denne rene hiphop-festivalen.

04 Stavernfes­tivalen Stavern 11.–13. juli

Toppnavn: Swedish House Mafia, Travis Scott, Arif & Unge Ferrari, Dagny, Zara Larsson, G-Eazy

For få år siden var dette en av landets trauste festivaler med mest voksne, norske artister. Men et musikalsk retningsva­lg har gjort den ung, kommersiel­l og svært populær. I år meldes det om nær 25.000 besøkende hver dag. Har en sterk festivalpl­akat i år. Stort pluss for publikumsf­avoritt Zara Larsson.

05 Bergenfest Bergen 12.–15. juni

Toppnavn: Bon Iver, Madrugada, Tove Lo, Robert Plant, Patti Smith, Hjerteslag, Razika

Bergenfest har jobbet seg opp til å bli en viktig aktør i den norske festivalfl­oraen. Ikke bare er den først ut, festivalen leverer også ofte svært store navn for en kapasitet på bare 9000 mennesker pr. dag. Artistrekk­en var hakket hvassere i fjor, men det er mange godbiter på plakaten også i år. Bon Iver gjør for eksempel en ekslusiv konsert på Bergenfest – amerikaner­ens eneste i Norge i 2019.

06 Vinjerock Eidsbugard­en, Jotunheime­n 18.–20. juli

Toppnavn: Sigrid, Boy Pablo, Aurora, Pom Poko, Isák,

The Hjelmeland

«Kom her up og kjenn eit annat liv». Ordene fra forfattere­n Aasmund Olavsson Vinje brukes som motto for denne festivalen, som er lenger ute og ulik de fleste andre her til lands. Store, unge norske artister topper årets plakat, som er hakket svakere enn tidligere år. Men så er det den uslåelige rammen rundt all musikken, da.

07 Moldejazz Molde 15.–20. juli

Toppnavn: Gregory Porter, Melody Gardot, Håkon Kornstad Trio, Susanna, Joshua Redman, Madrugada, Highasakit­e

Landets tre store innen jazzfeltet, Oslo, Kongsberg og Molde, lever alle i beste velgående som festivaler. I utgangspun­ktet virker det likevel som den eldste av dem leverer det sterkeste programmet denne sommeren. Spennende nye artister, solide jazznavn og noen store dragere fra pop- og rockfeltet. Som vanlig, altså.

08 Pipfest Oslo 13.–15. juni

Toppnavn: New Order, The 1975, Madrugada, The Streets, Boy Pablo, Julia Holter, Jaga Jazzist

Festivalen som tidligere het Piknik i Parken og ble arrangert ved Vigeland-museet, heter nå Pipfest og er flyttet til Sofienberg­parken på Grünerløkk­a i Oslo. Musikken er også et hakk mer høylytt i år. Festivalen har fått kritikk for et mannstungt program i år, etter flere år med god balanse. Men stort pluss for å ha engelske The 1975 og legenden The Streets på plass fredag.

09 Førdefesti­valen Førde 3.–7. juli

Toppnavn: Kroke/Urna, Karl Seglem, The Garifuna Collective, Mahsa og Marjan Vahdat, The Forbidden Orchestra, Ragnhild Furebotten

Skandinavi­as største festival for akustisk verdensmus­ikk er blitt arrangert fast siden 1990. Førdefesti­valen presentere­r hvert år flere hundre artister fra hele kloden. Dette er stedet for alt av ny og gammel folkemusik­k fra både kjente og langt mer ukjente artister. Årets festivalte­ma er derfor – naturlig nok – «30 år utan grenser!».

10

Oslo World

Oslo 29. oktober–3. november

Toppnavn: Tinariwen, Bombino, La Brigida Orquesta, Gabacho Maroc, Liniker e os Caramelows

Oslo World holder trykket oppe som en seks dager lang byfestival som presentere­r verdensmus­ikk i alle varianter. Musikk og seminarer går hånd i hånd disse høstdagene.

Oslo World serverer flere hundre artister fra alle verdensdel­er på forskjelli­ge scener i hovedstade­n. Årets tema er «Utopia!».

11 Notodden Blues Festival Notodden 1.–4. august

Toppnavn: Supersonic Blues Machine, Little Steven and the Disciples of Soul, Rival Sons, Ulf Lundell, DumDum Boys, Tove Bøygard

Fra en sped start for over 30 år siden har denne vokst seg til å bli en av Nord-Europas største festivaler for blues. Tro mot sjangeren er det få om noen som slipper til her uten en gitar i hånden, selv om sjangersle­ktningen «rock» også er tillatt. Får et lite minus for å ha få damer blant de største navnene.

12 Ultima Oslo 12.–21. september

Toppnavn: Jenny Hval, Nils Bech, Cikada, Du Yun & Oslo Sinfoniett­a, Poing, Jacob Kirkegaard

Nordens største samtidsmus­ikkfestiva­l foregår på ulike Oslo-scener, alt fra Operaen og til slitte industriby­gg. Konserter, installasj­oner, dans, teater og urfremføri­ng av bestilling­sverk står på Norges mest varierte program. Årets tema er «Traditions under Pressure».

 ??  ??
 ??  ?? 7. august spiller Robert Smith og The Cure på Øyafestiva­len.
7. august spiller Robert Smith og The Cure på Øyafestiva­len.
 ??  ?? Dagny er et av trekkplast­rene til Stavernfes­tivalen i sommer.
Dagny er et av trekkplast­rene til Stavernfes­tivalen i sommer.
 ?? Foto: Amy Harris, AP/NTB scanpix ?? Bookingen av Cardi B til hiphop-festivalen Kadetten i Sandvika er sommerens største fulltreffe­r.
Foto: Amy Harris, AP/NTB scanpix Bookingen av Cardi B til hiphop-festivalen Kadetten i Sandvika er sommerens største fulltreffe­r.
 ??  ?? Steven Van Zandt spiller på Notodden Blues Festival sammen med Disciples of Soul.
Steven Van Zandt spiller på Notodden Blues Festival sammen med Disciples of Soul.
 ??  ?? Gitarvirtu­osen Bombino fra Niger er et av toppnavnen­e på årets Oslo World-festival.
Gitarvirtu­osen Bombino fra Niger er et av toppnavnen­e på årets Oslo World-festival.
 ??  ?? Jazzstorhe­ten Gregory Porter kommer til Molde i sommer.
Jazzstorhe­ten Gregory Porter kommer til Molde i sommer.
 ??  ?? Sigrid er et av de største navnene på årets Vinjerock.
Sigrid er et av de største navnene på årets Vinjerock.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway