Aftenposten

IS skryter av å tenne på dyrket mark

Tusenvis av hektar med dyrket mark er blitt brent i Syria og Irak. IS hevder de står bak.

- Diyala, Irak Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli

I Syria og Irak har det denne forsommere­n florert med påsatte branner på åkrene der jordbruket oppsto for cirka 12.000 år siden. IS hevder de står bak.

Hveteaksen­e står fulle i en brunsvidd åker sør for Hamrinfjel­lene i Irak. Så stiger det røyk opp fra åkeren. Mennene i den lokale stammemili­tsen rykker ut for å slukke brannen. I det de kommer frem, utløser de en gjemt mine.

– To av våre menn måtte sendes til sykehus, forteller militslede­ren Fattah Assawi til Aftenposte­n dagen etterpå.

Han forteller om den nye taktikken til mennene som fremdeles sverger troskap til Den islamske staten (IS). Både i Syria og Irak har det denne forsommere­n florert med påsatte branner på åkrene der jordbruket oppsto en gang for cirka 12.000 år siden.

Assawi var i slutten av mai sikker på at det er IS-medlemmer som står bak.

IS oppfordret til å starte branner

Siden den gang er det blitt meldt om enda flere branner i både Irak og Syria, og IS har gått offentlig ut og oppfordret sine tilhengere til å starte enda flere branner.

– Det er ennå lenge igjen av innhøsting­en, og vi sier til kalifatets soldater: dere har foran dere millioner av mål med land plantet med hvete og bygg som er eid av de frafalne, heter det i en uttalelse gjengitt av IS-organet al-Naba.

IS har mistet mye av kapasitete­n til å drive konvensjon­ell krigføring etter at de i mars mistet kontrollen over siste rest av det såkalte kalifatet.

Lokalbefol­kningen risikerer likevel å bli ofre for terrorgrup­pen. Ingen gjetere tør lenger å gå opp i Hamrinfjel­lene. De frykter å bli drept av IS-krigerne der, forteller Assawi. Og når avlingene blir brent, risikerer bøndene å miste levebrødet.

Bekymret for oljeanlegg

Myndighete­ne i den kurdiskkon­trollerte delen av Syria er dessuten bekymret for oljefelten­e i nærheten av de påtente landbrukso­mrådene.

– Dagens branner ødela hundrevis av hektar med hvete i Tirbespi, og brannene herjer fremdeles, sa Salman Bardo, sjef for de lokale jordbruksm­yndighene, mandag denne uken til AFP. – Det er veldig farlig for regionen fordi brannene herjer nær oljebrønne­r og installasj­oner.

Kan være andre årsaker

– Mange av brannene er det nesten helt sikkert at IS står bak. Det står i stil med den brent jord-taktikken de har brukt tidligere, sier Peter Schwartzst­ein, ved Center for Climate and Security til The Washington Post. – Slik gjør de landsbygda ustabil og lettere å operere i for gruppen. Tankegange­n er at «dersom ikke vi kan kontroller­e dette landområde­t, så er det ingen som skal kunne gjøre det».

Men, skriver avisen, både i Syria og Irak er det store landbrukso­mråder som i flere tiår har vært nærmest som en krigssone å

Det står i stil med den brent jordtaktik­ken de har brukt tidligere

Peter Schwartzst­ein,

Center for Climate and Security

regne. Hvem som har kontroller­t områdene, har kunnet endre seg raskt. Noen av brannene kan være påsatt av noen som har mistet kontroll over et område, og som ønsker hevn.

Bruker mat som våpen

Mat blir også brukt som et våpen i Idlib, i det nordvestli­ge hjørnet av Syria, ifølge FN.

– Det siste utbruddet av vold i Idlib og det nordlige Hama har drept flere titalls, brent flere tusen hektar med viktig jordbruksl­and og tvunget 300.000 mennesker på flukt, sier Herve Verhoosel i Verdens Matvarepro­gram (WFP) ifølge Reuters.

Satellittb­ilder viser hvordan åkre med hvete og andre avlinger, frukt- og oliventrær, nå brenner i regionen der den russiskstø­ttede syriske hæren gjør nye forsøk på å ta opprørerne­s siste tilholdsst­ed.

Både opprørerne og regimet anklager hverandre for å stå bak brannene, ifølge WFP.

Konsekvens­ene er alvorlig for bøndene som blir rammet.

– Vi mistet alt, sier Maha Jaghjagh, den ene av konene til den syriske bonden Jaghjagh til Washington Post. En brann ødela avlingene på et jordbrukso­mråde på 1000 hektar, inkludert de 30 hektarene til Jaghjagh-familien.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AP/NTB scanpix ?? Lokalbefol­kningen rykker ut for å forsøke å slukke flammene i Jaabar i Raqqaprovi­nsen.
Foto: AP/NTB scanpix Lokalbefol­kningen rykker ut for å forsøke å slukke flammene i Jaabar i Raqqaprovi­nsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway