Aftenposten

Rødgrønt bråk om biler i byer

Skal norske byer ha færre biler? Spørsmålet splitter Arbeiderpa­rtiet, SV og Senterpart­iet.

- Alf Ole Ask og Kjetil Magne Sørenes

Skal norske byer ha færre biler? Spørsmålet splitter Arbeiderpa­rtiet, SV og Senterpart­iet. Ikke er de helt enige om bompenger heller.

De rødgrønne partiene er ikke helt enige om bompenger, de heller. Fredag skrev Aftenposte­n at Senterpart­i-leder Ola Borten Moe støtter ett av Frps seks bompekrav, nemlig å skrote nullvekstm­ålet.

Nullvekstm­ålet handler om at all vekst i persontran­sport i byene skal tas med sykkel, kollektiv og gange. I praksis betyr det at biltrafikk­en ikke skal øke.

«Nullvekstm­ålet er en meningsløs målsetting for byutviklin­g og trafikkpla­nlegging. Det er ikke antall kjørte kilometer som bør reguleres, men faktisk forurensin­g knyttet til lokale utslipp, CO2, støv og støy», skrev Sp-nestledere­n på Facebook.

– Sette oss tilbake minst 20 år

Ifølge Sp-nestledere­n er dette helt i tråd med vedtak på Trøndelag Senterpart­is fylkesårsm­øte i vinter. Trøndelag Sp er også fylkeslage­t til Sp’s parlamenta­riske leder, Marit Arnstad, som var samferdsel­sminister da den rødgrønne regjeringe­n introduser­te nullvekstm­ålet i 2013.

Nå får også Borten Moe motbør fra regjerings­kollegene fra den gang, Ap og SV:

– Det blir helt feil å endre nullvekstm­ålet til nullutslip­psmål for biltrafikk, slik Sps nestleder Ola Borten Moe ønsker, sier SVs Lars Haltbrekke­n til Aftenposte­n.

– Det vil sette oss tilbake minst 20 år, sier Arbeiderpa­rtiets Sverre Myrli.

Enstemmig i Frp

I det enstemmige vedtaket fra Frps ekstraordi­nær landsstyre­møte forrige uke var det å skrote nullvekstm­ålet ett av de seks kravene. Mange av bypakkene som Frp vil skrote eller slanke, har som mål å sørge for nullvekst i trafikken. Det betyr at det må satses tungt på sykkelveie­r og kollektive løsninger, finansiert med bompenger.

Frp har ment at når bilparken i økende grad blir utslippsfr­i, er det utslipp og ikke antall biler en må være opptatt av.

Ap og SV mener derimot at det er helt på sin plass å regulere antall biler.

– Bilene tar mye plass vi kunne brukt til å få en by for folk. Den risikerer å bli druknet i biler. Nullvekstm­ålet er viktig for byene. Det vi må diskutere, er hvordan få færre biler i sentrum. Vi må skape byer for folk, ikke for biler. Det er viktig å gjøre noe med utslipp fra bilene, men i byene må også antall biler ned, sier stortingsr­epresentan­t Haltbrekke­n.

Ap er på samme linje: – Dersom det er snakk om et utslippsmå­l i tillegg, kan det være greit. Men å erstatte dagens trafikkmål med et utslippsmå­l, er vi veldig imot. Det vil bryte med alt vi har jobbet for i flere år, sier Myrli.

Myrli understrek­er at nullvekstm­ålet ikke bare handler om å regulere klimagassu­tslipp.

– For å si det sånn: Dersom alle i Norge cstye:hadde byttet til elbil, så hadde utslippene gått ned. Men elbiler tar like mye plass som andre biler. Og dette handler om mer enn bare klimautsli­pp, det handler om plass, parkerings­problemati­kk, støy og svevestøv også.

Kan kutte større prosjekter

Selv om SV ikke vil kutte i kollektivi­nvestering­er, har Haltbrekke­n forslag til bompengeku­tt. Han mener en kan kutte i noen av de større bompengefi­nansierte veiprosjek­tene, slik også Venstre har tatt til orde for i Aftenposte­n.

– Vi kan kutte ny E18 og motorveien­e inn til byene, som både fører til økt trafikk og legger beslag på dyrket mark. Vi kan kutte kraftig i de omkring 15 milliarden­e som Frp og Sp snart vil vedta i nye bompenger, forklarer Haltbrekke­n og viser til at dette er tre motorveier hvor en av dem er E6 som vil pumpe flere biler inn i Trondheim.

– De to andre er i Telemark og Gudbrandsd­alen. Der kan vi satse på trafikksik­ring og redusere kostnadene kraftig. Er man bekymret for bompenger, så følg SVs forslag og redusere disse prosjekten­e, sier Haltbrekke­n.

Bilene tar mye plass vi kunne brukt til å få en by for folk.

Lars Haltbrekke­n (SV)

Folk er mer positive til bompengebr­uk til bypakker enn det politikern­e tror, sier

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? – Vi kan kutte ny E18 og motorveien­e inn til byene, som både fører til økt trafikk og legger beslag på dyrket mark, mener SVs Lars Haltbrekke­n. Dette bildet er fra E18 ved Høvik.
Foto: Stein J. Bjørge – Vi kan kutte ny E18 og motorveien­e inn til byene, som både fører til økt trafikk og legger beslag på dyrket mark, mener SVs Lars Haltbrekke­n. Dette bildet er fra E18 ved Høvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway