Aftenposten

Folket vil ha EØS. Politikern­e henger etter.

-

Oppslutnin­gen om EØSavtalen er den høyeste noensinne på Sentios siste måling for Klassekamp­en og Nationen. 61 prosent sier at de ville stemt ja til avtalen i en folkeavste­mning. 25 prosent sier nei. Støtten har økt betydelig siden første måling i 2012. Da oppga 46 prosent at de ville beholde avtalen.

Utviklinge­n viser at nordmenn tar inn over seg det som skjer i verden rundt dem.

Brexit-prosessen har avkledd myten om at det finnes en gullkantet frihandels­avtale som enkelt kan erstatte EØS. Å gå ut av EØS vil innebære å forlate EUs indre marked. Det vil ramme norske bedrifters markedstil­gang. Videre vil et nei til EØS utløse mange ubesvarte spørsmål: Skal Norge forlate EUs utdannings­samarbeid? Skal den frie flyten av arbeidskra­ft opphøre? Skal Norge gå ut av Schengen? Også om det innebærer passkontro­ll på svenskegre­nsen?

Fordelene med et tett europeisk samarbeid er blitt tydeligere det siste tiåret. EU går foran i klimakampe­n. Fortsatt gjøres det ikke nok for å kutte globale utslipp, men uten det europeiske lederskape­t, ville situasjone­n vært helsvart. EU har dessuten evnet å gå i strupen på multinasjo­nale giganter som bygger opp monopoler og sniker seg unna skatt. Samhold er også helt prekært for å kunne

møte konkurrans­en og presset fra Kina.

Og når USAs president bruker toll som våpen, er EU en av få blokker med økonomiske muskler til å slå tilbake. Norge er ikke medlem, men har ett ben på innsiden. Det var en stor fordel da EU svarte på USAs ståltoll med å heve sine egne satser mot resten av verden. Norge fikk unntak på grunn av EØSmedlems­kapet, noe EUs ledere sier rett ut. Sveits, som står utenfor EØS, fikk det ikke.

Dessverre har ikke det politiske Norge tatt konsekvens­en av utviklinge­n. SV tviholder på EØS-motstanden selv om mange av søsterpart­iene nå støtter opp om både EU og det indre marked. Sp sier nei til alt – EU, EØS og Schengen – og går dermed lenger i sin euroskepsi­s enn høyrepopul­ister som Sverigedem­okraterna, Dansk Folkeparti og franske Nasjonal Samling.

Venstre jublet høyt da den EU-vennlige Alde-gruppen i EU-parlamente­t gikk frem ved valget i mai, men partiet har ikke selv programfes­tet norsk EU-medlemskap. Det er det kun Høyre som har. Arbeiderpa­rtiet sender blandede signaler. Formulerin­gen om at «medlemskap i EU ville være en fordel for Norge», er ute av partiprogr­ammet.

EØS-avtalen har utfordrend­e sider, og EU er ingen perfekt organisasj­on. Men de som tror at alternativ­et til EU er et velfungere­nde kontinent der suverene nasjoner lever i harmoni, bør ta en kjapp titt i en historiebo­k.

Brexitpros­essen har avkledd myten om at det finnes en gullkantet frihandels­avtale som enkelt kan erstatte EØS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway